Ze stínů Banánovníku: Mohou nás hry připravit na život?

Ze stínů Banánovníku: Mohou nás hry připravit na život?
3. 3. 2022
  |  

ZE STÍNŮ BANÁNOVNÍKU | S tím, co se v posledních dnech děje, si často připomínám, kterak hry pro nás měly být většinou únikem z reality. Odpočinkem před tím, co nás v životě sužovalo. Relaxačním místem, na kterém nás nikdo nemůže vyrušit. Aspoň takto jsem na hrách vyrůstal já a věřím, že spousta dalších to tak měla. Postupem času si ale uvědomuji, že i když to valná část odpůrců této nádherné aktivity odmítá přiznat, mají videohry i velice pozitivní dopad na její milovníky.

Na úvod vypíšu ty klasické stížnosti. Budou tě bolet oči, budou tě bolet záda, měl bys jít na čerstvý vzduch, nebudeš mít kamarády, nic z toho nemáš. To asi slyšel každý z nás už někde. Oči mě mohou bolet i z těch komentářů, záda si mohu natáhnout i při sbírání hub, pro čerstvý vzduch si otevřu okno, kamarádi jsou se mnou na TeamSpeaku a kromě zábavy, ponaučení a pilování určitých schopností tím minimálně izoluji hloupé řeči ostatních. Samozřejmě psáno s nadsázkou, pauzu od technologií člověk čas od času potřebuje a někdy nefunguje nic lépe než vše (včetně sebe sama) vypnout.

Já bych ale rád poskytl trochu jiný úhel pohledu na věc. Hry dle mého úsudku mohou hrát daleko větší roli v našich životech a v našich schopnostech, než by nám mohlo připadat skutečné. Přeci jen už Komenský si moderní vzdělávání představoval jako školu hrou. Zkusím teď vypsat několik příkladů druhů her a jak mohou rozvíjet jednotlivé aspekty lidského těla či mysli.

Strategické myšlení. Jestli poslat tři obranné jednotky a dvě útočné nebo obráceně by se mohlo zdát být malicherným rozhodnutím, ale pokud budete jednou manažerem prodejny a řešit, zdali potřebujete v rozpočtu spíše zajistit pozice na pokladnách nebo ve skladu, už budete mít praxi.

Reakční doba. Točením volantu v pokojíčku během Euro Truck Simulatoru 2 asi papíry nezískáme, a to je nejspíš i dobře. Ale hraním nejrůznějších postřehových her si můžeme výrazně zlepšovat svoje reakční schopnosti. A toto nám může v životě pomoci si jej uchovat. Začít včas brzdit, vyhnout se nebezpečí na silnici, zachytit kočárek padající do vozovky. Přehnané situace? Možná ano, ale když se naučíte reagovat na některé podněty, v podvědomí se vám to zaryje.
Ekonomická rozvážlivost. Koupit nyní tři auta, provozovat s nimi činnost a pořídit pro rodinu jen menší domek, než se firma rozvine či nejdříve zajistit luxus pro své nejbližší a rozjet finanční rozvoj o pár měsíců později? Simulace ve hře samozřejmě nemohou myslet na vývoj trhu, akcií nebo faktory jako je inflace. Ale pokud si v League of Legends musíte promyslet, jestli rozestavět item a k tomu pořídit boty nebo obětovat rychlost pohybu hrdiny výměnou za poškození, už vás to o financích donutí přemýšlet.

Cizí jazyky. Kdo mi tvrdí, že se anglicky něco málo nepřiučil z hraní her, lže. Sice nerad generalizuji, ale co si budeme, je to pravda. Já díky hrám, potažmo seriálům a filmům, výrazně zlepšil svoji úroveň tohoto jazyka. Nemluvě o tom, že při online klání můžete poznávat kultury z celého světa a dozvědět se zajímavé věci. I když na to ne vždy je čas.

Vzdělávání. I na toto téma se lze podívat. Kvízové hry nám rozšiřují obsahy, popkulturní odkazy v nejrůznějších dialozích mohou být perfektním příkladem, jak se něco naučit a u toho se hlavně bavit. Daleko více si zapamatujeme nějakou informaci, pokud s ní máme spojené příjemné chvíle, než kdybychom se to někde měli strojově drtit v lavicích.

Je spousta dalších příkladů, které by se daly najít. Nemluvě o pohybové aktivitě, kterou můžete mít díky rozšíření VR konzolí. Nechci zde hlásat, že každý musí sedět doma u počítače či konzole a hrát hry 24/7. Určitě je dobré jít mezi lidi, proběhnout se, odložit telefon a poklábosit s blízkými. To však ale není důvodem, proč tu a tam nezapnout dobrou pařbu a neposunout svoje schopnosti o kousek dále. Vždy je to především o rovnováze.

Připomíná mi to příběh jednoho mého kamaráda, kterému jeho žena Lenka zakazovala hrát hry. Kdyby se s ní neoženil, tak by to byla jen MiLenka. A s touto peckou se pro dnešek rozloučíme.

Bananides out

Author photo
Jiří Johanides Svitavský rodák a populární domácí komentátor Bananides patří mezi elitu tuzemské scény. Kromě práce na analyst desku se věnuje také psaní pravidelné rubriky.