Ze stínů Banánovníku: Kolik času trávím u příprav na vysílání? A proč je to vůbec potřeba?

Ze stínů Banánovníku: Kolik času trávím u příprav na vysílání? A proč je to vůbec potřeba?
10. 2. 2022
  |  

V dnešní epizodě se nebudu věnovat nikomu konkrétnímu, nanejvýš sám sobě. Se startem domácí esport sezony přichází nejrůznější turnaje a ligy, které svá utkání vysílají živě. Ale pustit jen hru a nechat ji běžet je nuda, alespoň pro většinu sledujících.

Jsou to komentátoři, kteří tomu dodají šťávu a naučí něco málo nově příchozí diváky. Jsou to experti ve studiu, kteří rozebírají nejrůznější herní situace a nastiňují alternativy, jak by dané utkání mohlo vypadat a na co si divák má dávat pozor. Je to moderátor, který řídí vysílání ze svého křesílka, udržuje diskusi i její směr, informuje o důležitých věcech v rámci harmonogramu daného vysílacího dne či nejbližších ostatních.

Přitom to není jen o schopnosti přijít do studia, vzít headset na hlavu a začít mluvit o tom, co vidíte na monitoru. Přestože to někteří tak možná dělají, není to ten správný přístup. Ptáte se proč? Jednak je to stereotyp. Když vezmu v potaz aktivní esport tituly u nás, tak sice ne každý je statický a v některých lze sledovat určité změny zápas od zápasu, ale jádro přeci jen zůstává často stejné. A tak aby ty zápasy divákům nezevšedněly, je potřeba určitého umu komentátorů vtáhnout diváka do děje. Jistě, slovní zásoba a osobní charisma jsou obrovské plusy, první věc se dá natrénovat, na té druhé se určitě dá zapracovat. Ale hlavně nikoho nemůže bavit poslouchat pořád ty stejné fráze znovu a znovu dokola a dokola.
Ze stínů Banánovníku: Kolik času trávím u příprav na vysílání? A proč je to vůbec potřeba? | Zdroj: CNC / Koláž Sazka Esport
Jak tomu předejít? Jedno slovo, osm písmen, nezměrná důležitost. Příprava. A to je něco, čemu dnes chci věnovat svůj komentář. Jedna z nejvíce podceňovaných věcí je příprava člena talent týmu (tak se obecně říká všem, kteří vystupují v esport vysílání), neboť složitěji se přikresluje jakýkoliv zápas, když nemáte zjištěné aditivní informace, a hlavně se vystavuje určitému nebezpečí. V momentě, kdy většina zápasů je hrána online, hrozba určitého technického výpadku a pozastavení hry je relativně vysoká. To je přesně ten moment, kdy je nutné tahat esa z rukávu a začít diváky bavit informacemi, které jen tak nevyčte ze streamu.

Budu zde popisovat svoji osobní přípravu? Samozřejmě, že ne. Vnímám to jako osobní vlastnictví a svoje profesionální know how. Kdo z kolegů či zájemců o vstup "mezi nás" by však měl zájem, rád zkusím poradit. Nicméně pro určitý přehled... Za mě osobně hrají velkou roli čísla. Statistika je možná nuda, ale důležitost jí nelze upřít. Problém je ale ve vnímání veškerých čísel, zvláštní um pak musí komentátor či expert projevit především při používání daných statistik, a hlavně zasazení do správného kontextu. Aneb není kill jako kill, stejně jako ve fotbale není gól jako gól.

Důraz je kladen také na tzv. storytelling, neboli malování příběhu. A tady je pole působnosti naprosto volné. Lze hovořit o kariérní cestě daného hráče, o zlepšení v herním plánu některého z týmu, srovnávání historických úspěchů organizací v rámci dané soutěže, nebo třeba i úspěšnost některého z hráčů v nejrůznějších herních disciplínách. Toto vše se počítá a záleží jen a pouze na píli, vůli a ochotě (nemluvě o času!), jakou do toho komentátor je schopen investovat.
Tvrdá práce se rozhodně vyplácí a bystré oko diváka je schopné rozeznat, kdo tomu dává víc a kdo na to kašle. Pokud expert ve studiu nemá přehled třeba ani o posledních výsledcích dvojice, která se chystá k zápasu, jak mu poté máme věřit, že komentáře k danému utkání jsou relevantní a podložené fakty? Pokud v klasickém sportu jsme schopni v dnešní době za pomoci pokročilého využití technologie měřit nejrůznější statistiky, v esportu, který je na technologiích závislý, by toto mělo být denním chlebem každého, kdo se připravuje na vysílání.

Ne vždy je samozřejmě čas sedět 5 hodin nad materiály a chystat si nejrůznější výroky a perličky. A mimochodem ano, tolik času v průměru osobně strávím u příprav na jeden vysílací den (v závislosti na počtu utkání samozřejmě), proto je dobré udržovat si určitý balík informací stále po ruce a jen jej pravidelně a účinně aktualizovat.

Ultimátním cílem by asi bylo dosáhnout úrovně Roberta Záruby, který v jednom z mnoha rozhovorů, kde rozebíral svoji práci a způsob přípravy na největší turnaje světa zmiňuje, jak na každý tým má složku s typem informací a že toho není zrovna málo. Ano, u nás to komplikuje relativní nahodilost, kdy spousta týmů rok, co rok obmění sestavu a vy sbíráte informace kolikrát odznovu. Zlaté pravidlo však praví, že kdo hledá, najde. Věřím, že s posunem úrovně českého esportu toto začne vnímat i velká část mých kolegů a dostaneme se jednoho dne na skutečně profesionální úroveň. Nutno jedním dechem dodat, že u některých jsem více než příjemně překvapen tím, co vše si již nyní chystají na utkání a berou to zodpovědně. Nepolevujte a časem budete odměněni.

Závěrem již klasicky vtípeček. Připadám si jako Janek Rubeš, který vždy na konci dává anglické slovíčko k danému tématu. I dnes fór souvisí se samotnou podstatou komentáře.

Jak se říká studentovi, který se chystá na advokátské zkoušky? Příprávník.

Bananides out
 
Author photo
Jiří Johanides Svitavský rodák a populární domácí komentátor Bananides patří mezi elitu tuzemské scény. Kromě práce na analyst desku se věnuje také psaní pravidelné rubriky.