Ze stínů Banánovníku

Ze stínů Banánovníku: Jak komentátoři přicházejí o iluze

Ze stínů Banánovníku: Jak komentátoři přicházejí o iluze
7. 4. 2022
  |  

ZE STÍNŮ BANÁNOVNÍKU | Dnes bych rád přiblížil zázemí pozice, která bývá často kritizována, mnohdy nepochopena a nejednou málo oceňována. Mluvím o pozici komentátora esport přenosů. Jen pro upřesnění, většinu z toho, co zde uvedu, lze napasovat i na pozici moderátora, reportéra či analytika, ale pro zjednodušení terminologie budu mluvit o komentátorovi.

Být hlasem, který doprovází nejprestižnější utkání, ať domácí, či zahraniční scény, je dle mého skromného úsudku cíl každého, kdo si někdy sednul za mikrofon a myslel to se svým výkonem vážně. Vždy si vzpomínám na moment, kdy jsme v hokeji vyhráli mistrovství světa v Německu (před 12 lety) a pan Záruba doprovodil finální vítězný moment slovy „... a zapichuje další vlajku na hokejovém Everestu.” Tehdy mi došlo, jak kouzelná může být práce takového komentátora pomoci zvěčnit daný moment a pro diváka již tak dost šťastný moment ještě ozvláštnit.

Pochopitelně, v esportu až na drobné výjimky se národnostní souboje nesvádí, přesto se najdou turnaje, kde si můžeme dovolit mírně nadržovat jednomu týmu, například pokud některý z českých týmů bojuje o Major. O tom ale tento článek nechci psát, to možná někdy jindy.

Chtěl bych spíše popsat, co to vlastně znamená pro život daného člověka, pokud se rozhodne pronásledovat svoji kariéru na pozici esport komentátora. V dnešní době online vysílání (myšleno z domu od vlastního počítače, tedy ne s nutností osobní přítomnosti ve studiu) se situace sice relativně vylepšila, ovšem stále se v ní nachází několik úskalí, které si mnozí nově příchozí nemusí uvědomovat.

Faktor číslo jedna: není to full time pozice

Všehovšudy znám pouze jednoho člověka, který se živí čistě komentováním esportu a nemá k tomu vedlejší projekty (např. Komentování fotbalových či hokejových přenosů nebo zapojení do tvorby obsahu pro nejrůznější subjekty) a snad mi promine, když tu zmíním, že v luxusu se zrovna nekoupe.

Faktor číslo dva: večerní a víkendová utkání

Bývá zvykem, že utkání jsou hrána ve večerních (někdy i nočních) časech a ty nejdůležitější samozřejmě o víkendu. Pokud tedy máte nějaké sportovní aktivity, čeká vás důležité rozhodnutí, čemu dáte přednost. S tím souvisí také osobní život. Partneři a partnerky esport komentátorů a komentátorek to nemají snadné. 

Jejich polovičky totiž volný čas zaměstnaného člověka, co pracuje přes den, tráví právě během vysílání a někdy to může ve vztahu dělat zle. Vždy je dobré si vše plánovat dopředu, společně a informovat se o jednotlivých datech.

Faktor číslo tři: jeden titul je málo 

Pakliže byste přeci jen věřili svým schopnostem a dali se na full time dráhu (mojí snahou tohoto článku není vás od toho odradit), tak je téměř nutností ovládat alespoň dva herní tituly. Čím více, tím lépe, pochopitelně. V CS:GO máme sice spoustu příležitostí a turnajů, ale pro relativní jednoduchost hry je také u nás i ve světě velká konkurence, tudíž ne vždy se musíte dostat do nominace na některý z eventů.

Faktor číslo čtyři: není to jen o vysílání 

V případě, že vás čeká delší vysílání nebo i několikadenní event, musíte se na něj připravit. Nemluvím o tom, že se těšíte, nahlásíte si dovolenou, koupíte fungl novou stylovou košili a zajdete si ke kadeřnici. I když všechno tohle je na seznamu doporučených kroků. 

Musíte mít k dispozici podrobné informace o týmech, hráčích, turnaji, posledních výsledcích, herním systému celků, jejich silných a slabých stránkách. A tyto informace nejsou nikde na Wikipedii pro ctrl+c a ctrl+v metodu. To si každý komentátor musí vypracovat sám. Navíc esport je natolik dynamický, že co si chystáte v červnu, už v červenci nemusí platit, tudíž je nutné si vlastní databázi informací také poctivě aktualizovat.

Faktor číslo pět: názor okolí 

Tohle by možná bylo i na samostatné téma, ale umím si představit, že ne každý má takové štěstí jako já, aby jej rodiče podporovali ve všem, čemu jsem se kdy chtěl věnovat. Proto je dobré, než s tím za rodiči půjdete, se zkusit spojit s některým z domácích komentátorů (valná většina z nás se ráda pobaví s fanoušky či zájemci o komentování) a získat nějaké dobré argumenty, jenž by mohly pomoci rodičům vysvětlit, že to má smysl.

Určitě jsem zde nezachytil všechno, takové téma je dost osobité a palčivé, neb každý z nás to vnímá jinak. Ale pro nějaké shrnutí. Uživit se komentováním esportu u nás? Velmi složité, prakticky stále nereálné. Jako druhá práce či brigáda? Naprosto skvělé. Počítat ale musíte s tím, že to zabere spoustu času a sil, takže než se rozhodnete, zdali zkusit tento druh práce, dobře si to rozmyslete. Jak do toho jednou spadnete, těžko se totiž odchází. Ještě jedna drobná rada na závěr pro kolegy či kolegyně - Twitch chat není dobré místo pro sběr zpětné vazby.

A ani tentokrát samozřejmě nesmí chybět tečka z kategorie “Vtípečky pro týpečky”: Proč byste měli hledat kraby v popelnici na papíry? Protože má rád krabice.

Bananides out

Author photo
Jiří Johanides Svitavský rodák a populární domácí komentátor Bananides patří mezi elitu tuzemské scény. Kromě práce na analyst desku se věnuje také psaní pravidelné rubriky.