League of Legends

WORLDS PLAY-IN PREVIEW: Co čekat od BDS, GG a zbytku světa?

WORLDS PLAY-IN PREVIEW: Co čekat od BDS, GG a zbytku světa?
8. 10. 2023
  |  

Zítra začíná světový šampionát kvalifikačním duelem čtvrtého seedu z Ameriky a Evropy, který posune poslední chybějící tým do play-in fáze. Jaký by to měl být a co čekat od zástupců Brazílie, Japonska a Latinské Ameriky, kteří už v play-inu čekají?

Zrak západního fanouška samozřejmě směřuje především na duel Golden Guardians s BDS, prestižní derby LEC s LCS letos okoření start šampionátu a neúspěšný tým z bojů vypadne hned na startu, duel začíná zítra v 6 hodin ráno středoevropského času. Úspěšný postoupí do střetu s vietnamským týmem Whales, ke kterému se dostaneme příště.

Team BDS

Evropská čtyřka prožila turbulentní rok, ve kterém si opravila reputaci z premiérové sezóny. Všechny splity francouzská organizace bojovala v popředí, v tom jarním se dostala až do finále a v létě si účast na Worlds zajistila postupem přes SK Gaming v sezónním finále.

BDS zdobí jeden playstyle scalujícího marksmana, roamujícího midaře se support junglerem a agresivního flipujícího topu, který dokáže některé hry vyhrát sám, jiné zase pro Crownieho úlohu zkomplikovat. Pokud postoupí přes GG, měli by projít i play-in fázi, v té hlavní už se od nich nic nečeká.

Golden Guardians

Americký čtvrtý seed je naopak velkým překvapením celé LCS sezóny, organizace se plácala dlouhé roky na spodku tabulky, do roku 2023 posbírala nejlepší možné hráčské varianty na trhu a nebýt nekonzistence, byla by jasným favoritem i proti BDS.

Na jaře GG postoupili do finále, ve kterém podlehli Cloud9, díky stříbru si ale vyzkoušeli mezinárodní stage na MSI. V létě byli druzí po základním splitu, v playoff ale překvapivě neuhráli Team Liquid a nyní při cestě do play-ins musí vyhrát proti evropské čtyřce. Hnát bude tým spousta fanoušků, které si svým příběhem získal.

 


LOUD

Brazilský král posledních splitů, účastníci se třetího mezinárodního turnaje v řadě. Na minulých Worlds trápil favority i evropské týmy, postoupil až do kvalifikačních bojů a region reprezentoval s nadšením a statečností, která se už v profesionálním League of Legends tolik nevidí.

Letos jsou LOUD tím stejným týmem, navíc ostříleným po mezinárodních zkušenostech, stále by mohli být černým koněm play-ins. Bude záležet na formě ostatních týmů a výkonech korejských importů, které LOUD v klíčových chvílích potřebuje. Postup z play-in fáze se neočekává, dobré výkony ano.

DetonatioN FocusMe

Japonský hegemon. Vítěz posledních devíti (!) splitů LJL v řadě, v sestavě s legendárním Yutaponem, který v organizaci tráví desátý rok své profesionální kariéry. DFM již z play-in před dvěma lety postoupili, pokaždé mohou překvapit a midlaner Aria bude chtít zaskočit i letos.

Organizaci ale před šampionátem poškodila aféra s šikanováním vlastního toplanera, DFM se dodnes k celé situaci nepostavili dostatečně čelem, od Riot Games obdrželi pokutu a neplatí již za tolik sympatický tým. Postup bude záležet na formě nového toplanera, sledovat ale stejně všichni budeme legendárního střelce Yutapona.

Movistar Rainbow7

Mexická organizace patří k největším outsiderům turnaje, vlastně se dá označit za přímo toho největšího. Tým využívá dva korejské importy na solo linkách, legendu LATAM regionu Oddieho v jungli a mladou argentinskou botlane. Na MSI si dokázali vyšlápnout na vietnamské GAM, to jim dává naději.

Doma bez konkurence dominují, liga LLA je tak na mezinárodní stage rozhodně nepřipraví. Postup či jakýkoliv výsledek by byl největším šokem šampionátu, bude možný pouze při životních výkonech midlanera Mireu a toplanera Bonga. Tak jako tak, po zkušenostech s MSI se R7 nevyplatí podcenit.

Šampionát začíná již zítra v 6 hodin domácího času, naladit ho můžete s českým komentářem na Twitchi Hitpointu či u domácích ambasadorů Xnapyho a Freeze.

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč