CS:GO

Učitel a trenér Dynamo Eclot: Nbqqa zkouším ze stratů. Problém vidím i v sociální inteligenci hráčů

Učitel a trenér Dynamo Eclot: Nbqqa zkouším ze stratů. Problém vidím i v sociální inteligenci hráčů
26. 10. 2021
  |  

V běžném životě učitel, v tom esportovém trenér CS:GO sestavy Dynamo Eclot. Jakub "Bfull" Kokoška má za sebou na lavičce domácího týmu několik turnajů. Jak vnímá rozdíl v motivaci žáků a svěřenců? Kde vidí u hráčů největší problémy a jaké má plány na závěr roku?

Současný trenér Dynamo Eclot v CS:GO sekci Bfull převzal celek v létě. Od té chvíle tým stoupá, prošel zajímavými turnaji a má za sebou důležitá vítězství. O trénování, škole i nadcházejícím MČR 2021 se rozpovídal pro Sazka Esport.

Vaše jméno se objevilo na domácí CS:GO scéně relativně zčistajasna. Jak jste se k trénování dostal? 

Vztah ke hrám jsem měl vždy velmi kladný a sám jsem se několikrát úspěšně zúčastnil soutěží v jiných herních titulech. Zároveň jsem se velmi zajímal o způsoby trénování lidí, mentální koučování a psychologii. Při sledování posledního majoru v roce 2019 mi došlo, že bych obě věci mohl skloubit dohromady a stát se koučem na československé scéně. 

Vzhledem k tomu, že jsem začínal z ničeho, vzal jsem si nějaký čas na přípravu a zhruba v polovině dalšího roku napsal všem tier 2 týmům. Nakonec jsem se dohodl s Gifted Gaming, kteří ve mně viděli potenciál.

DNE má vše, co jsem v letním přestupovém okně potřeboval. Je to organizace na vzestupu, která má silné zázemí a výborné osobnosti ve vedení

Pokud se nepletu, v osobním životě jste učitel. Je kombinace výuky ve škole a v týmu výhodou? Nebo naopak, teď žijete jen “vzděláváním” jedněch i druhých? 

Jsou to dost podobné procesy, ale liší se v motivaci. Hráči vám naslouchají, protože se snaží maximalizovat svoji šanci na výhru a tím pádem mají motivaci vás poslouchat. U žáků je motivace poslouchat vás ještě zahalená věkem. Potřebují zjistit, že jim dáváte něco potřebného a zároveň ty informace nejde předávat obyčejným způsobem jako u dospělých. Obojí je zacházení s lidmi a je potřeba si uvědomovat rozdíly.

Jsou tam postupy nebo procesy, které se dají aplikovat z praxe výuky do vedení a trénování týmu? 

Některé věci se dají využít. Občas zkouším nooba (hráč nbqq - pozn. redakce) ze stratů.

Pojďme k Dynamo Eclot. Jak jste zatím spokojený v organizaci?

DNE má vše, co jsem v letním přestupovém okně potřeboval. Je to organizace na vzestupu, která má silné zázemí a výborné osobnosti ve vedení. Zároveň tady klapla velmi dobrá synergie mezi mnou, managerem a týmem. Jinak řečeno z více nabídek, které jsem v létě zvažoval, jsem rád právě za Dynamo.

V čem aktuálně spatřujete největší nedostatky hráčů obecně podle vašeho názoru? 

Někde chybí motivace a dedikovanost pro hru - talentovaní hráči, kteří se už nesnaží zlepšovat a vyžívají na scéně ze svého jména. Dost velký problém je kritické myšlení, většina si to jde na mapy jenom odběhat a pak se diví, že v Evropě neuspějí. Velký problém vidím i v sociální inteligenci hráčů.

To, že lidi spolu v týmu nevydrží je spojeno s jejich chováním k ostatním lidem. Když nemáte sociální inteligenci, dost pravděpodobně zůstanete v bublině stejných hráčů (kamarádů), protože se budete bát oslovovat jiné lidi/týmy. Dost velkou roli v tom samozřejmě hraje ego.

Zažíváme sezónu, kde se bez účasti Sinners může sejít šest týmů a budou hrát na velmi podobné úrovni

V minulém týdnu se vám povedlo porazit ENTERPRISE v rámci REPUBLEAGUE, ti pak na LANu odehráli velmi vyrovnanou partii se SINNERS. Sledoval jste finále Sazka eLEAGUE? 

Jsem rád, že EP zvládli semifinále a postoupili do finále proti Sinners. Přestože teď aktuálně nemají svoje nejlepší období, ukázali velkou sílu. Museli získat overpass, což se jim povedlo a na rozhodujícím nuku potřebovali zase zahrát silnou T stranu. Bylo tam kolo za téměř vyrovnaného stavu, které kdyby EP vyhráli, tak se Sinners už do zápasu nevrátí. Určitě tam panovala velká nervozita.

Sestava Dynamo Eclot na MSR 2021 v Bratislavě. Bfull první zprava. | Zdroj: Y-Games Slovakia

Co jste říkal na výsledky posledních 4 týmů, které zde hráli? 

Stále je velký rozdíl mezi Sinners a ostatními československými týmy. Přesto aktuálně zažívá eSuba svojí nejlepší formu, Enterprise mají propad výkonu oproti minulému měsíci a Entropiq Prague se extrémně trápí. Je potřeba říct, že výsledky našich týmů jsou oproti minulým rokům dobré. V současné chvíli máme 4 týmy v top 100 na HLTV (Sinners, Enterprise, Dynamo ECLOT, eSuba) a to může vypadat jako úspěch. Zažíváme sezónu, kde se bez účasti Sinners může sejít šest týmů a budou hrát na velmi podobné úrovni.

Koho aktuálně vnímáte jako vašeho velkého soupeře a rivala. Jsou to právě ENTEPRISE? 

Určitě Enterprise, ale je to spíš tím, že je strašně často potkáváme v semifinále. S příchodem Capsena máme samozřejmě napínavé zápasy i s Entropiq Prague. Paradoxně dost vyhecované jsou zápasy proti Eeriness, kde se hráči mezi sebou velmi dobře znají. V budoucnu bude záležet na develompentu těch týmů, kdo se rivalem stane.

S jakými ambicemi do poslední fáze sezony vstupujete?  

Blíží se závěr sezóny a všichni si dobře uvědomují, že to zakončení proběhne na MČR. Všechny týmy musí mít jediný cíl a to vyhrát celý turnaj. Lišit se budeme pouze v tom, jaký systém zvolíme pro naši přípravu.

Trenér Bfull při MSR 2021 | Zdroj: Dynamo Eclot
Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.