CS:GO

Týmy se chystají na MČR: Smutek v SINNERS AC, radost u UNiTY a Enterprise

Týmy se chystají na MČR: Smutek v SINNERS AC, radost u UNiTY a Enterprise
26. 9. 2023
  |  

Uzavřená kvalifikace na Tipsport CS:GO Praha 2 je za námi. Týmy na hranici nejlepší osmičky se během posledního záříjového víkendu porvaly o postup mezi elitu v uzavřené kvalifikaci, kterou opanovali Enterprise a UNiTY. Do hlavního turnaje postoupili i Entropiq se SampiNEXT.

Úvodní den ve skupině A nabídl hned několik zajímavých duelů. V tom prvním vyzvala eSuba tým UNiTY. Týmy hrály na mapě Mirage vyrovnanou partii až do desátého kola, kdy se UNiTY urvali ze řetězu. M1key s Levim nastříleli v BO1 sérii celkem sedmačtyřicet killů a deklasovali svého bývalého zaměstnavatele poměrem 16:4.

  • BO1: eSuba vs. UNiTY - 4:16 (mapa Mirage)

Daleko vyrovnanější to bylo v druhém zápase dne. Vůbec poprvé v historii MČR a jeho uzavřených kvalifikací na sebe narazily dvě akademie. SINNERS AC narazili v BO1 na Ancientu novou sestavu SampiNEXT a od začátku bylo jasné, že půjde o bitvu na ostří nože. Při své premiéře na tuzemské scéně se v dresu SINNERS nejvíce blýsknul sniper v4NO, který svými třiatřiceti killy dovedl svůj tým k výhře 19:17. Odvetný úder SampiNEXT ale měl teprve přijít.

  • BO1: SINNERS AC vs. SampiNEXT - 19:17 (mapa Ancient)

Večerní program přinesl dvě BO3 série. První z nich byla vyhrazena eliminačnímu zápasu. K němu po prohraných BO1 sériích nastoupila eSuba a SampiNEXT. Tempo modré krve stačilo k vítězství na úvodním Ancientu s výsledkem 16:11, pak se ale začala karta obracet. Devětadvacet killů Kokainy na první mapě se sice na druhém Infernu povedlo napodobit mladému MahaRovi, eSuba ale i tak podlehla SampiNEXT 14:16. Po těsné tahanici následoval rozhodující Overpass. Nervydrásající decider nabídl devětadvacet kol, killově nevýrazní hráči eSuby ale v nich nestačili tempu mladých soupeřů a prohráli 13:16, jejich cesta turnajem tak skončila. SampiNEXT si tak vítězstvím v sérii zajistili postup do nedělního decideru, který rozhodnul o  konečném osudu týmů.

  • BO3: eSuba vs. SampiNEXT - 1:2 (16:11 Ancient, 14:16 Inferno, 13:16 Overpass)

Poslední duel dne se odehrál v režii UNiTY a SINNERS AC. Vítězové úvodních BO1 sérií měli v plánu zajistit pro své organizace zasloužený postup do základní části turnaje tou nejsnazší cestou, nakonec se ale jednalo o relativně rychlý zápas. UNiTY nechali zapomenout na úspěšný start soupeře v turnaji, když jej na Ancientu přehráli 16:7, po těsné tahanici na Miragi nakonec devětatřicet killů Pechyna přiklonilo misky vah znovu na stranu slovenské organizace a UNiTY mohli slavit postup mezi nejlepší osmičku.

  • BO3: UNiTY vs. SINNERS AC - 2:0 (16:7 Ancient, 19:17 Mirage)
Skupina B měla papírové favority jasně rozdělené. Dvě obrovské organizace Entropiq a ENTERPRISE měli ve vzájemném duelu svést obrovskou bitvu o první postupové místo. K zápasu této dvojice ale došlo až ve večerním programu. Druhou skupinu totiž vykopli ENTERPRISE na Infernu proti ANDROMEDĚ. Druhý zmiňovaný tým sice v jižanském prostředí dlouho držel se svým soupeřem krok, kvalitní druhá polovina ale přisoudila úspěch papírovému favoritovi celé kvalifikace. I díky týmové hře EP ukončili duel v pětadvacátém kole, výsledek zápasu tak stanovili na 16:9.

  • BO1: ENTEPRISE vs. ANDROMEDA - 16:9 (mapa Inferno)

V druhé BO1 sérii na sebe narazili Entropiq a BRUTE. Souboj masek se odehrával na mapě Anubis, nejnovější přírůstek do aktivního map poolu ale vyšel lépe maskám zeleným. Individuality na straně Entropiqu nakonec výsledkem 16:11 potvrdily zvučnost svých jmen, na vrcholu tabulky se po boku Mixe držel i lodivod bývalé sekce Entropiq Furute Lastík.

  • BO1: Entropiq vs. BRUTE - 16:11 (mapa Anubis)

Stejně jako ve skupině A, tak i ve skupině B první BO3 série rozklíčovala odpověď na debatu o prvním vypadávajícím. Proti sobě se postavily celky ANDROMEDA a BRUTE. Zápas, který byl z pohledu BRUTE vnímán jako odveta za finále první otevřené kvalifikace na tento turnaj ale dopadl stejně, jako právě zmíněné střetnutí. ANDROMEDA si svého soupeře povodila výsledkem 16:4 na Infernu, Ancient pak v neprospěch BRUTE skončil, alespoň líbivějším, výsledkem 12:16. Právě na druhé mapě střetnutí se do záře reflektorů dostal nepříliš známý Michal "PerdY" Pokorný, výkony osmnáctiletého mladíka vynesly až na třicet dva úspěšných zásahů, v celé sérii pak zaokrouhlil počet svých killů na rovných padesát. Pro BRUTE ale nepříjemná prohra znamenala konec šancí na účast v dalším pokračování MČR.

  • BO3: ANDROMEDA vs. BRUTE - 2:0 (16:4 Inferno, 16:12 Ancient)

Sérií skupiny B by se jednoznačně dala označit ta mezi ENTERPRISE a Entropiqem. Šlágr mezi touto dvojicí odstartovaly týmy na mapě Nuke. EP sice zaskočili soupeře na svém výběru mapy solidním začátkem, Entropiq ale sympaticky za CT zareagovali a vyhráli první polovinu nejtěsnějším možným rozdílem. Zásluhou mangusse a systema se ale ENTERPRISE po povedené druhé polovině radovali z výsledku 16:11, který je poslal do vedení 1:0 na mapy. Vyrovnaná tahanice pokračovala i na Overpassu. Tam sice první polovinu ENTERPRISE zvládli výsledkem 9:6, perfektí hra snipera Mixe ale znamenala otočku na 16:14 a nutnost rozhodujícíh mapy Mirage.

Právě na ní se Mix ozval znovu, systematicky likvidoval soupeře téměř v každém kole, v tom s pořadovým číslem 28. navíc uhrál neskutečný 1v2 clutch, kdy již nikdo nevěřil, že ještě Entropiq mají šanci na úspěch. V souboji sniperů ale prohrál s nejnovější akvizicí soupeře - capseNem. Lukáš Koláčný za třicet kol stihl nastřílet jednatřicet killů, Mix zvládl jen o jeden méně. Nebyly to však killy, které rozhodly. Entropiq totiž v úvodu první poloviny prohospodařili vedení 5:2, což je nakonec stálo přímý postup, zatímco ENTERPRISE si zajistili volnou neděli.

  • BO3: ENTERPRISE vs. Entropiq - 2:1 (16:11 Nuke, 14:16 Overpass, 16:14 Mirage)
První zastávku ve Vodafone PLAYzone aréně ovládl tým Dynamo Eclot I Zdroj: Facebook @mcrpc.cz
V porovnání s předešlými dny byla neděle o něco chudší. V turnaji se rozhodovalo o posledních dvou vstupenkách mezi osmičku nejlepších týmů naší scény, do akce se tak na dvě BO3 série pustila čtveřice týmů. jako první šli do akce ANDROMEDA a Entropiq. Po sobotním výprasku BRUTE byli hráči ANDROMEDY namotivováni překvapit i papírově obratnější Entropiq, sami ale z úvodního Ancientu odcházeli za smutného výsledku 4:16. Zmátořit se drobně ANDROMEDĚ povedlo na Overpassu, o level jinde byl ale lucemburský Marix, který zaskakoval za MAXXE a který s čtyřiadvaceti killy výrazně ovlivnil konečný výsledek zápasu.

  • BO3: ANDROMEDA vs. Entropiq - 0:2 (4:16 Ancient, 11:16 Overpass)

Uzavřená kvalifikace na Tipsport CS:GO Praha 2 si snad nemohla přát lepší konec. Došlo totiž na odvetný duel mezi akademiemi SINNERS a Sampi. Stejně jako v předchozí BO1 sérii, tak i zde byla zřetelná vyrovnanost obou sestav. Za stavu 15:14 ve prospěch SINNERS AC se hříšníci po pomalém defaultu rozhodli jako jeden muž pro push B situ, kde ale DALIEN poslal svými třemi killy mapu do prodloužení. V něm si SampiNEXT nepustili soka k tělu a svůj pick ovládli těsným výsledkem 19:17. Podobně kritický moment se stal i na Nuku, za stavu 14:10 málem SampiNEXT v pozici T strany prohráli proti full-ecu soupeře, drama se ale po vyhrané 1v1 ramona proti majkymu nekonalo a akademie Sampi si po výsledku 16:10 došla pro účast ve skupinové části.

  • BO3: SampiNEXT vs. SINNERS AC - 2:0 (19:17 Inferno, 16:10 Nuke)

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.