CS:GO
CS2

Tuzemská špička se od Bratislavy nezměnila, ve skupinách nejvíce překvapil Entropiq

Tuzemská špička se od Bratislavy nezměnila, ve skupinách nejvíce překvapil Entropiq
6. 10. 2023
  |  

Posledním CS:GO turnajem na tuzemsku byla skupinová fáze Tipsport CS:GO Praha 2. Ze dvou skupin se do play-off podívá staronová čtveřice Dynamo Eclot, Entropiq, SINNERS a Sampi. Stejným složením ostatně oplýval i jarní turnaj v Bratislavě. Samotná vyřazovací část turnaje však už odehraje v titulu CS2, kde mají největší zápasovou praxi hříšníci, kteří v ESL Challengeru zdolali 2:1 Sprout.

Netradiční časy zápasů tentokrát otestovaly výkonnost profesionálních hráčů během pracovích dní. Skupina A začínala velmi atypicky úterními BO1 zápasy, týmy ze skupiny B se o postup následně rvaly ve středu. O poslední dvojici účastníků se naopak rozhodlo během třetího hracího dne, tedy během čtvrtečního odpoledne.

SKUPINA A

Celou skupinovou fázi odstartoval zápas Davida a Goliáše, tedy duel mezi Sampi NEXT a SINNERS. Úřadující šampion MČR si snad lepšího soupeře na úvod přát nemohl, přesto však akademie Sampi dala hříšníkům zabrat. Na prohrané pistolky se sice ještě povedlo SINNERS zareagovat čtveřicí kol za CT, stejnou porcí ale odpověděli i Sampi NEXT a ve zbytku poloviny těsné vedení zvládli udržet. Za stavu 8:7 ve prospěch posledního kata SINNERS AC se strany vyměnily a tentokrát to byla právě hlavní skede SINNERS, kdo na mapě Ancient diktoval tepo hry. Sampi NEXT se zlomili ve střední fázi druhé poloviny, kdy je soupeř počastoval sedmi koly v řadě a zápas ukončil výsledkem 16:13.

  • BO1: SINNERS vs. SampiNEXT - 16:13 (mapa Ancient)

Druhý zápas znamenal souboj dvou hlavních týmů, proti hlavní sekci Sampi naskočila sestava ENTERPRISE. Mapa Nuke dlouhou dobu sice patřila mezi klenoty IGL leckra, Sampi si ale s jeho hrou vůbec ruce nešpinili. Po vyhraných pistolkách Sampi uspěli i v dalších čtrnácti případech z patnácti a jednu z nejrychlejších polovin ukončili výsledkem 14:1. ENTERPRISE se sice povedlo postavit zpět na nohy v druhé polovině, trojice kol za CT ale neodvrátila jednoznačné vítězství soka 16:4.

  • BO1: Sampi vs. ENTERPRISE 16:4 (mapa Nuke)

O první BO3 se potaraly celky, kterým úvodní zápasy nevyšly, tedy Sampi NEXT a ENTERPRISE. Zdrcující porážku, kterou EP obdrželi, však jako by proti akademii Sampi chtěli naopak zasadit. Úvodní Ancient se ani zdaleka ze strany Sampi NEXT nepodobal tomu proti SINNERS. ENTERPRISE se povedlo aktivovat zejména služby MoriiSka s capseNem a systemem, což v moment zúčtování znamenalo deklasování soupeře výsledkem 16:2.

Dobrý vstup EP mohli diváci sledovat i na druhé mapě střetnutí. Po vyhraných pistolkách využili lepšího nákupu k odkočení na stav 3:0, tříkolové vedení pak kontrolovali i nadále a první polovina šla výsledkem 9:6 v jejich prospěch. Ještě o něco lépe pak sestava vedená výkony capseNa a mangusse začala druhou polovinu, když si podmanila její úvodní čtyři kola a i přes snahy soupeře mapu zakončila za stavu 16:10.

  • BO3: SampiNEXT vs. ENTERPRISE - 0:2 (2:16 Ancient, 10:16 Overpass)

Úspěchem chtěly úvodní den zakončit organizace SINNERS a Sampi. Tradičně vypjatý a těsný duel došel do tří map i přesto, že Sampi tu první shrábli výsledkem 16:7. Již tradičně se statisticky dařilo MATYSovi, z druhé strany byl killově nejvíce vidět oskar. Kanonýrovi Sampi se vedlo nejlépe v otázce killů i na druhé mapě. MATYS na Anubisu sice zaznamenal jednatřicet killů, z pomalejšího začátku se ale dokázalo s velkou grácií probrat trio SHOCK, KWERTZZ a ZEDKO, což znamenalo srovnání série na 1:1 po výsledku 16:12 pro SINNERS.

Tradičním deciderem BO3 sérií v tuzemsku i ve světě je mapa Overpass. Ta se do osudí dostala i pro onen inkriminovaný zápas a Sampi sedla skvěle. Svěřenci bfulla se kromě MATYSe tentokrát navíc mohli opřít i o výrazný počet zabitých nepřátel z dílny eLiVa a překvapení bylo na světě. Více než roční půst bez skalpu SINNERS částečně ukončila už první polovina, kde Sampi opanovali T stranu 9:6, za CT pak dovolili soupeři jen dvě kola. Ani tradičně silný útok SINNERS tentokrát proti Sampi nezafungoval, po šestnácti měsících tak Sampi dokázali hříšníky porazit, když na rozhodující mapě zapsali výsledek 16:8. Po prvním dni to tak byl aktuálně třetí tým MČR pořadí, kdo se kvalifikoval mezi TOP 4 na Tipsport CS Praha II.

  • BO3: SINNERS vs. Sampi - 1:2 (7:16 Inferno, 16:12 Anubis, 8:16 Overpass)

SKUPINA B

Ve skupině B se během středy rozhodně bylo na co dívat! Obrovské překvapení si pro diváky připravil Entropiq hned na samotný úvod BO1 série proti Dynamu Eclot, kde se týmy vybanovaly na mapu Ancient. Dynamo sice vstoupilo do prostředí džungle skvěle, když po opanování pistolek připsali i druhý bod, zelené masky se však hned ozvaly a otočily vývoj zápasu na 3:2. Tento stav se celku Eclot příliš nepozdával, poslední vlnou vzdoru za CT se jim povedlo znovu získat převahu a vedení za stavu 4:3, od té doby byl ale výsledkově relevantní pouze tým Entropiq. Po týmovém výkonu a hernímu překvapení ze strany trenéra PoWeRa EIQ opanoval první polovinu 11:4, za obranu pak zápas dotáhl s výsledkem 16:6. 

  • BO1: Dynamo Eclot vs. Entropiq - 6:16 (mapa Ancient)

Úvodní překvapení a nadšení fandů českého Counter-Striku ale vystřídal smutek. V druhé sérii proti rozjetým měli svou pilnou práci a přípravu ukázat reprezentanti Crpytovy, zůstalo však pouze u plánů. Vlivem návratu zápasu zpět na CS:GO totiž zástupci ostravské organizace nebyli včas připraveni a UNiTY získali postup de facto bez práce.

  • BO1: UNiTY vs. Cryptova - KONTUMACE ve prospěch UNiTY

Před bojem o udržení ale Cryptova zvládla technické trable vyřešit a proti Dynamu Eclot již drobně oslabená sestava nastoupila. Samotné nastoupení se ale blížilo všemu, co se Ostravanům proti nečekanému soupeři povedlo. Na úvodní mapě Mirage totiž DNE nejprve ovládlo úvodních patnáct kol poměrem 12:3, po změně stran pak soupeři dovolili kolo pouze jedno.

Cesta Cryptovy tak kromě případného decideru vedla přes nutnost zvládnout mapu Inferno. Výraznou nevýhodou celku ale byl fakt, že do hry musel nouzově, stejně jako na první mapě, nastoupit trenér forji, který však výraznějším problémem v týmové výkonnosti nebyl. Alespoň na venek. V první polovině se Cryptově povedlo za CT vybojovat relativně hratelný výsledek 6:9, po změně stran ale dominovalo Dynamo. Rudé blesky se blýskly skvělou defenzivní činností, soupeři nedovolili jediný úspěch a druhou mapu vyhrály 16:6. Pro Cryptovu se tak jednalo o poslední odehranou mapu na Tipsport CS Praha II , díky bodům z první poloviny sezony se i přesto organizace podívá alespoň na pražskou část MČR.

  • BO3: Dynamo Eclot vs. Cryptova - 2:0 (16:4 Inferno, 16:6 Mirage)

Naopak zápas vítězů sliboval zajímavější měření sil. Překvapení turnaje Entropiq, který dříve během dne zdolal Dynamo Eclot, měl v plánu znovu zaskočit komunitu. Tentokrát s cílem skalpovat UNiTY. Vicemistr Slovenska, který z Nitry přijel ve skvělé formě musel pracovat s hendicapem prvního zápasu dne, o to více ale mohl částečně studovat hru soupeře. A právě na mapu Ancient se týmy dostaly jako první. Zápas nabídl nádhernou přetahovanou od samotného začátku, vždyť první polovina skončila ve prospěch Entropiqu nejtěsnějším možným rozdílem. Bezesporu obrovskou pomocí byly individuální výkony HoLLyho a Marixe, kteří dohromady nastříleli čtyřiapadesát killů, což vedlo ke konečné korunovaci zelených masek 16:13.

Ještě těsnější to bylo na mapě Mirage. Celosvětově nejhranější mapa titulu Counter-Strike: Global Offensive znamenala nejprve těsnou tahanici, ve které z pozice CT týmu Entropiq znovu rozdílem jediného kola vzal pod svá křídla první polovinu, rozdělení poměrem 8:7 pak zopakovali navzdory sedmadvaceti killům M1keyho i za útok a po výsledku 16:14 si zajistili druhou místenku v play-off.

  • BO3: Entropiq vs. UNiTY - 2:0 (16:13 Ancient, 16:14 Mirage)
Vodafone PLAYzone Aréna bude od 13.10. do 15.10. hostit play-off druhého pražského turnaje I Zdroj: Facebook mcrpc.cz

DECIDERY

K prvnímu z dvojice čtvrtečních zápasů nastoupili SINNERS a ENTERPRISE. Výsledkové trápení SINNERS v rozhodujícím zápase jednoznačně chtěli hodit za hlavu, naopak EP měli motivaci v podobě prvního letošního postupu mezi čtveřici nejlepších. Vstup do zápasu ale sestavě kolem leckra příliš nevyšel. SINNERS prvních pět kol opanovali bez větších problémů a ENTERPRISE náskok soka zregulovali až  na poslední chvíli, když sedmikolový náskok srazili čtveřicí kol v řadě na 6:9. Dobře do vypadalo i na sklonku druhých pistolek, jejichž výhrou EP stáli svému soupeři ještě o krok více, nekompromisní SINNERS ale přišli se sedmi koly bez zaváhání a bylo po první mapě.

Výsledek 7:16 na vlastní mapě EP příliš nechutnal a hořkosladké bylo i pokračování na Ancientu. Tam SINNERS ukázali svou sílu již v první polovině, kterou opanovali 11:4. S celkovými pětadvaceti zásahy KWERTZZe a dvaadvaceti killy SHOCKA to navíc nebylo  příliš složité ani v polovině druhé a tak se po výsledku 16:6 SINNERS kvalifikovali i na třetí offline akci tohoto roku.

  • BO3: SINNERS vs. ENTERPRISE - 2:0 (16:7 Inferno, 16:6 Ancient)

O posledním postupujícím rozhodla repríza nedávného finále MSR mezi Dynamem Eclot a UNiTY. Vypjatost duelu potvrzoval i fakt, že před startem skupiny B oba celky snily o postupu do play-off. Jedna ze stran ale po čtvrtečním duelu musela odejít smutná. A po první polovině úvodní Mirage to vypadalo, že se výsledek z MSR přeci jen bude opakovat, když Dynamo Eclot vyhrálo svou CT stranu 8:7. Celkově vyrovnaný ráz hry ale UNiTY přerušili v polovině druhé. I díky šestadvaceti killům Pechyna se ale, relativně nové organizaci, povedlo otočit na celkových 16:11 a UNiTY šli do vedení.

Z něj jej Dynamo Eclot rychle vyštípalo. Úvodní polovina za obranu sice ještě UNiTY stačila na průběžné vedení 9:6, které tak obdobně jako na MSR dělilo DNE od neúspěchu. Ani zde ale sestava trenéra destyho mapu do zdárného konce nedotáhla. CT strana totiž ještě výrazněji chutnala právě konkurenčnímu Dynamo, které nejprve ovládlo devět kol za sebou a po dvoukolovém přerušení ze strany UNiTY mapu zakončilo také výsledkem 16:11. Úvodních patnáct kol třetí mapy bylo rozděleno téměř ve stejném poměru jako první polovina Vertiga, avšak  rozdíl ve prospěch replayova týmu byl tentokrát dostatečných pět kol. Eclot navíc zdárně zažehnali i soupeřův přesvědčivý tlak, který sice znamenal hrozbu za stavu 11:9, ve zbytku kol ale UNiTY na útočné počínání DNE nestačili. S výsledkem 16:10 na rozhodující mapě se tak Dynamo Eclot jako poslední kvalifikovalo na pražskou offline akci, kde jeho zástupci mohou dokončit zastávkový hattrick a přiblížit se domácímu Grandslamu. 

  • BO3: Dynamo Eclot vs. UNiTY - 2:1 (11:16 Mirage, 16:11 Vertigo, 16:10 Overpass)

Play-off turnaje je naplánováno na termín od 13.10.2023 do 15.10.2023 a na jednotlivé duely se bude možné tradičně připravit i s našim preview článkem, který je plánován na  čtvrteční večer.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.