CS2

Turnaj od těch nejpovolanějších, Sokolovská střední policejní škola chystá ligu v CS2

Turnaj od těch nejpovolanějších, Sokolovská střední policejní škola chystá ligu v CS2
22. 3. 2024
  |  

Střední školy v uplynulých letech soutěžily zejména v titulu League of Legends a soutěžení v Counter-Striku se dočkali pouze starší studenti. Nově si ale herní titul CS2 budou moci vyzkoušet i čeští středoškoláci! S iniciativou založit SPŠMV Tournament přišel student sokolovské sekce Střední policejní školy MV v Praze Jiří Vrba, který v minulosti pořádal jednu z největších amatérských lig této scény.

„Nápad na založení ligy vznikl jednoduše, dříve jsem hrál videohry a mám k nim spjatou lásku, můj učitel k tomu má navíc taky určitý vztah,“ popisuje Jiří Vrba velmi jednoduchý původ svého projektu. „Bavili jsme se, že něco takového v České republice moc není a chybí i lidé, kteří by chtěli něco změnit a prorazit do světa,“ pokračuje. 

Právě krok vstříc středoškolským turnajům v minulých letech odmítala učinit řada tuzemských pořadatelů, kteří pro středoškoláky raději volili jiné herní tituly. Po Counter-Striku tak, poněkud příznačně, sáhla právě Vyšší policejní škola a Střední policejní škola MV v Praze, sekce Sokolov. Kromě Jiřího Vrby za projektem stojí i vyučující kpt. Mgr. Ondřej Macaj, který na celý projekt dohlíží. 

„Nejdříve jsme do tohoto projektu šli formou návrhu, protože naše škola je, co se týče organizování akcí, specifická. Schvalování projektů musí projít vedením školy, které sídlí v Praze. A tak jsme realizaci projektu domlouvali i s plk. Ing. Martinem Čechem, zástupcem ředitele školy pro sekci Středního policejního vzdělání Sokolov. Celý projekt jsme přihlásili do soutěže mezi školami bezpečnostně právního charakteru, počítáme i s přihlášením v rámci soutěže otevřené mezi všemi středními školami. Zpracovávám o turnaji i písemnou práci, připravuji prezentaci a praktickou část. Takže jsem i v očekávání, jak s projektem uspějeme,“ uzavírá Jiří Vrba.

Pořadatelé se do turnaje pustili s vervou, obeslali stovky středních a vyšších odborných škol. Je tedy možné, že pozvánku dostala i vaše škola! Seznam pozvaných škol je k dispozici online na webu pořadatele. Od turnaje si Vrba slibuje velký zájem, navíc plánuje i expanzi herních titulů pro další sezony. Nejvíce se debatuje o přidání EA FC, na stole je i turnaj ve hře Fortnite.

O prestiži SPŠMV Tournamentu hovoří i seznam sponzorů. To však není vše. Jelikož by pořadatelé chtěli tři nejlépe umístěné týmy odměnit pěknými věcnými dary, jednají s Karlovarským krajem o možnosti poskytnout peněžní dotaci. Zároveň se jedná o možnosti hrát finále CS2 v rámci společného setkání v prostorách Krajského úřadu karlovarského kraje se zajištěným shodným vybavením a občerstvením. Tyto benefity zatím středoškolský Counter-Strike u nás nezažil.

Minimální počet registrovaných týmů je sice osm, vzhledem k množství pozvaných škol se ale dá očekávat větší zájem, organizátor je připraven až na sto týmů. Výhodou pro zapojení do turnaje je jak možnost hraní z domova, tak i velké množství zábavy, které si hráči užijí. Právě s cílem seznámit se a stmelit kolektiv podobné projekty vznikají již několik let. Pro mnohé může být účast v turnaji spojená i s hrdou reprezentací své školy, praxe vysokoškolských turnajů navíc ukázala, že některé školy své reprezentanty i následně odměňují.

Pro registraci do turnaje je nutné přihlásit se podle pravidel na webu tournamentspsmv.cz, kde zájemci najdou všechny podrobné informace. Důležitý je i souhlas zákonného zástupce pro hráče, kteří ještě nedovršili plnoletost. Ukažte i vy, že žáci středních škol mají o český esport zájem a přidejte se mezi vrstevníky s podobnými zájmy!


Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.