CS:GO

Tradiční brand a stříbrný král podzimu 2022 opustil nejvyšší domácí CS:GO scénu. Proč?

Tradiční brand a stříbrný král podzimu 2022 opustil nejvyšší domácí CS:GO scénu. Proč?
12. 1. 2023
  |  

Ještě před pár týdny by tato zpráva zněla neuvěřitelně, v těchto dnech se však stala realitou. Tradiční česko-slovenská organizace eSuba se rozhodla rozprodat hráče pod smlouvou ze současné sestavy a sekci pozastavit. Jak se to stalo? A proč se z relativně úspěšného celku, který na podzim bojoval ve třech finálových zápasech největších domácích offline akcí, stává jen prázdný slot?

Organizace eSuba se v posledních několika letech musela smířit se zvyšující se konkurencí na česko-slovenském rybníčku. A ne tak ledajakou. Konkurenti v podobě SINNERS, Entropiq nebo Sampi začali přinášet na trh kapitál svých investorů, což tradiční subjekt, který dle všeho provoz drží zejména z vlastních zdrojů generovaných partnerstvími, začínalo postupně limitovat. 

Finance vs. trh

„I přes nárůst konkurence a subjektů, které mají obrovské prostředky, se nám daří držet na vrcholu scény,” uvedl před pár dny jeden z manažerů vedoucích organizaci Bersen Hoxha pro web sazkaeleague.cz

Doběhlo eSubu toto i v CS:GO? O tom se dá v tuto chvíli jen spekulovat, nicméně už několik přestupových oken bylo jasné, že se „modrá krev“, jak se týmu přezdívá, musela dívat spíše po mladých, perspektivních hráčích, kteří by doplňovaly zaběhlé stálice podepsané pod smlouvou s danou organizací. Milionové přestupy, jaké tady roztočily další celky, byly pro eSubu jen utopií. 

K odchodu CS:GO sekce uvedl Bersen Hoxha v oficiálním vyjádření následující: „Jsou to opatření, které jsme byli nuceni přijmout s ohledem na aktuální vývoj odvětví a ekonomickou situaci ve světě. Ačkoliv se nám v posledních letech dařilo v obchodní činnosti meziročně růst, tempo, kterým rostou náklady na provoz týmů na té nejvyšší úrovni, je aktuálně mnohonásobně vyšší. Z druhé strany to není reflektováno tempem růstu tržeb v odvětví. Ať už se jedná o příliv sponzorských peněz, tak hlavně prostředky na podporu týmů ze strany organizátorů lokálních soutěží významně zaostávají. Tyto pomyslné nůžky se zároveň kvůli přílivu kapitálu od velkých investorů stále více rozevírají. Vždy jsme byli hrdí na to, že jsme schopni financovat náš chod vlastní obchodní činností. V tuto chvíli je to však při aktuální celosvětové ekonomické situaci neudržitelné. Dopad ekonomiky našich klíčových partnerů na rok 2023 má bezprostřední vliv i na naše hospodaření.”
Kromě toho tak zároveň eSuba bude šetřit i jinde a zeštíhluje svůj záběr v rámci podpory jednotlivých sekcí: „V roce 2023 budeme zeštíhlovat a zefektivňovat celou naši organizaci. V rámci herních titulů se budeme soustředit pouze na dva nejpopulárnější tituly, LOL a CS:GO. Největší dopad pak tato rozhodnutí mají právě na CS:GO, kde jsme se rozhodli nepokračovat s full time sekcí.”

Naopak práce s mladými hráči se dařila eSubě dobře. Stačí vzpomenout na Lukáš „sAvana“ Litnera, který přišel nejprve do academy celku eSuba Youngsters, posléze obstál v „A“ týmu, díky čemuž nakonec za statisíce odešel do Sampi. Podobný osud by mohl potkat také Jakuba „M1key“ Krauska.

Ten se totiž společně s dalšími třemi hráči ocitl na přestupové listině eSuby poté, co se organizace rozhodla opustit od současného CS:GO projektu. Už před pár týdny začalo vycházet najevo, že v závěru roku končí největší hvězdě týmu, Dominiku „blogg1s“ Janitovi, smlouva a sám hráč se nechal slyšet, že jedná i s dalšími organizacemi.

Offline turnaje vs. online a Evropa

Závěr loňského roku měla přitom eSuba se CS:GO sekcí nad očekávání skvělý. Tým pracoval na offline akcích neuvěřitelně konzistentně a dokázal si připsat stříbro ze Sazka eLEAGUE Finals, slovenského MSR a v neposlední řadě také Tipsport MČR. Přesto se však rozhodl na nějakou dobu z mapy CS:GO celků na domácí scéně vymazat. 

Bohužel však to stejné se nedá říct o online turnajích, no ta bene evropské konkurenci. V ní se totiž prosazují jiní a eSuba nedokázal pořádně na tier 2 scénu, podobně jako SINNERS, ENTERPRISE nebo Dynamo Eclot, prorazit. Právě za těmito celky zůstala modrá krev i z hlediska výdělku z prizemoney.

Své tak do motivace a plánů organizace, ale i hráčů, mohly říct i tyto výsledky a kombinace několika faktorů.

Pravděpodobně tak nyní eSuba má ve hře ještě tým Youngsters, tedy „academy“ sestavu, o níž mnoho nepadlo a bude zajímavé sledovat, zda ona dostane prostor ukázat se nebo ne.

Nyní tedy nezbývá než věřit, že se eSuba do vod CS:GO opět jednou vrátí. 

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.