League of Legends

Tomáš "Mortsche" Anděl: LoLko mě po těch letech stále baví. Vitality zklamali, FNC jsou supertým

Tomáš "Mortsche" Anděl: LoLko mě po těch letech stále baví. Vitality zklamali, FNC jsou supertým
21. 2. 2022
  |  

Domácí streamer a komentátor Tomáš "Mortsche" Anděl působí na scéně řadu let. Proč se rozhodl jít z hráčské kariéry mezi komentátory? Jak vnímá vývoj Hitpoint ligy. V rozhovoru pro Sazka Esport také ohodnotil výkony česko-slovenských hráčů v LEC.

Dřív jsi byl semi-pro hráčem. Co rozhodlo, že se vrhl na dráhu komentátora?
Je to pohodlnější a mám větší volnost, to budou rozhodně dva hlavní důvody. Samozřejmě co se týká pohodlnosti, není to myšleno tak, že jako komentátor se můžu poflakovat (smích).

Spíš když to dám do kontrastu s profi hraním - je na tebe velkej tlak, když přijde čas, tak musíš výkon fakt podat, jinak ti hrozí, že tě někdo nahradí. Spolupracovat s týmem a všechny věci kolem jsou za mě dost náročný a mám ke každému hráči velkej respekt, zvlášť na té nejvyšší úrovni, kam bych chtěl směřovat, kdybych chtěl zůstat u hraní.

Jako komentátor je taky na tebe pořád tlak podat co nejlepší výkon, ale pořád to víc odpouští a přijde mi to víc pohodový. Volnost, jak co se týká ostatních aktivit - třeba to streamování, a pak taky kreativní volnost. Na komentování je krásný, že máš čistý plátno a zkrátka tvoříš, máš možnost jakkoliv nadchnout diváka a to mi na tom přijde krásný. Nikdo ti nic neurčuje, je to prostě tvoje.

Aktuálně věnuješ tedy na full-time streamu a komentování. Dokážeš popsat, jak vypadá běžný den?
Většinou se snažím do dne dostat aspoň 3 hodiny streamu tradičně brzo odpoledne. Pak záleží, jestli ten den mám nějaké komentování nebo ne, protože pokud komentuju a mám ještě stream, tak ten den toho už moc nestihnu. Jinak když nekomentuju, tak nějaká práce bokem - starám se o socials Hitpointu a dělám taky na pár dalších projektech, např. GitGut.ai. Když je hodně práce bokem, tak stream vynechám, není to úplně priorita číslo 1. A jinak rád samozřejmě chvilku vypnu a ve svým volným čase relaxuji.

Dá se zkloubit aktivní streamování (a hraní LoL) v kombinaci s komentováním?Určitě, má to svoje pro i proti. Během komentování jdu nějak veřejně vidět a lidi mě určitě určitým způsobem vnímají, což mi pak může pomoct jako streamerovi prorazit a pomoct mi oslovit další diváky. Jinak skrz to, že mě živí primárně komentování, tak stream je teď až na druhém místě, což mi ale zase nějak nevadí - vyhovuje mi, když je to takhle vyvážené a od obojího mám něco.

A nemáš tak League of Legends ve svém životě už příliš?
LoLka určitě mám ve svým životě hodně (smích). Ale tu hru mám fakt rád a po těch několika letech mě pořád baví, takže mi to takto nijak nevadí. A jako komentátor musíš tu hru fakt žrát, jinak to nejde. 

Najdeš si vedle všeho čas na nějaké jiné aktivity? Sport? Netflix? Hudba?
Určitě najdu, bez toho by to snad nešlo nešlo. Hlavně je to Netflix a taky si rád něco přečtu. Na sport jsem delší dobu nesahl, ale do budoucna bych si rád zahrál aspoň rekreačně pinec, kterej jsem dobrých pár let hrál. A hudba, tu poslouchám furt kdykoliv to jde.

Nějaký aktuální tip na seriál nebo hudbu?
Naposledy co jsem sledoval, tak Mindhunter a Dark (obojí na Netflixu). U hudby je toho dost, ale ale tak třeba zpatra NF, Logic, Beartooth, Apashe, Northlane, Skillet, Polaris, Eminem, Rammstein, Hollywoodi.

Co obnáší tvá příprava na komentování?
Ta první část je neustálý sledování dění a být v obraze co se týká mety po světě a aktuálního stavu hry - což znamená občas mrknout na zápas nějaký z top lig a taky tu hru hrát a mít s ní kontakt je podle mě důležitý.  Konkrétní příprava na zápas se může hodně lišit, ale zpravidla je vždycky důležitý mít v hlavě nějaký obrázek týmu - co hrajou primárně za playstyle, tendence, co jim jde/nejde, jejich vývoj za poslední dobu, něco ke každému z hráčů, storytelling.

Když máš možnost komentovat jak zahraniční LEC, tak tuzemský Hitpoint, v čem vidíš největší rozdíly v hráčských výkonech? Je to větší množství chyb u nás nebo macro…
Samozřejmě to je obojí, ale když to víc přesuneme na ten ERL playfield, tak na EUM jsme historicky většinou doplatili na horší macro, než individuální schopnosti. Hráče máme fakt talentovaný, o tom žádná - celková úroveň postupně stoupá nahoru, čím dál tím víc týmů ma dobrý zázemí a to hodně pomáhá. Nejvíc opomíjena věc u nás je teďka dobrej coaching staff a management kolem týmu.

Je někdo, kdo tě zatím svými výkony příjemně překvapil?
Nejspíš DNE - jsou schopni držet krok se špičkou, aktuálně jsou vyrovnání s eSubou. Když přišli o velký jméno v podobě Hira, tak staronový marksman Reedfoo zapadl do své bývalé sestavy perfektně a nejvíc si užívám jejich drafty a že se nebojí inovace - Soraky na botu a takový srandy. Jde vidět, že hráči věří coaching staffu, nebojí se hrát něco trochu crazy - to si rozhodně užívám.

A kdo naopak zklamal?
Nejvíc asi DTG, měli super start a sledovat show 3 silných importu a dobré botlane stalo za to. Pak šly ale výkony hodně dolů a playoffs jim nakonec nejspíš utečou. 

Tomáš "Mortsche" Anděl ještě v dresu eXtatus | Zdroj: Hitpoint.cz

Co říkáš na plány Entropiq? Je TOP4 EU Masters reálným cílem?
Noo, je to velký sousto (úsměv). Top 4 vidím jako reálný jen pokud si vylosuji nějaký slabší tým v čtvrtfinále (pokud takový vůbec bude) Jinak playins povinnost, postup z Groups splní moje očekávání a cokoliv víc než top 8 bude nad moje očekávání.

Kde aktuálně řadíš tuzemskou soutěž v kontextu ostatních evropských lig? 
Na giganty a akreditované ERL ani zdaleka nemáme, nicméně férový srovnání bude vůči ostatním neakreditovanými ERLs, kde si myslím, že patříme z nich k těm silnějším a určitě máme na to být i nejsilnější z nich (vstup EIQ to hodně podpořil).

Spousta hráčů z Česka a Slovenska míří do zahraničí. Co myslíš, že je důležitým aspektem, že jsou vybráni právě tito hráči? Ať již šlo historicky o Humanoida, Dreedyho a další?
Za mě je to kombinace toho, že byli talentovaní, makali na sobě jak to jen šlo a pak se jim tyhle velký příležitosti nabídly. A už od dob Freeze se rok co rok ukazuje, že ty talenty a budoucí hvězdy v Česku a na Slovensku tady zkrátka máme.

Jak hodnotíš výkony domácích hráčů v nejvyšší evropské soutěži?

Začnu u Carzzyho - nikdy nebyl známej jako ten nejvíc konzistentní Marksman a to se docela projevuje, i když s celými Vitality je to podobný, je to jízda být fanoušek tohohle týmu. Carzzy nám např na MSI ukázal, že jeho vrcholová forma je fakt insane, teď se ještě Vitality snaží pořádně najít a jakmile se jim to podaří, tak i Carzzy bude víc v komfortu a dostane se do formy. Těžko se mi Carzzy jako individual hodnotí, nerad bych dělal brzký závěry, hodně se ukáže v playoffs - zatím je to not great not terrible podobné jako celí Vitality.

Humanoid - občas mu nějaká ta hra ulítne a nezadaři se, ale jinak Mára ukazuje, že je třída a rozhodně je za mě jeden z nejlepších midařů aktuálně. Umí vést tým, shotcallovat, individuálně taky hodně dobrej a to ještě nejsou playoffs, kde se podle mě Mára ukáže ještě silnější. 

Patrik a Neon za mě byli dlouhodobě konzistentně dobří a i když nebyli nikdy v diskusi o absolutně nejlepších marksmanech, tak teď podle mě mají kolem sebe silné sestavy, se kterými to můžou dotáhnout daleko do playoffs, oba podávají za mě vesměs dobré výkony. 

A dalších evropských ligách, kde máme reprezentanty? Ať již jde o Španělsko nebo Francii?
Nestíhám sledovat úplně vše, takže spíš jen tak po očku koukám. Kamil, Random i Kio jsou zatím middle of the pack se skóre 6-6, to si myslím, že pro tyto naše hráče, kteří ještě nemají takový renomé je v takhle silných ERLs úspěch. Individuálně jsem je moc úzce nesledoval, ale z toho mála co jsem viděl si myslím, že to je přinejmenším slušný. Hlavně pro Kia je to první veliký angažmá a drží se fakt dobře. Dreedymu to s Barcou jde taky dobře, u něj jsou očekávání poměrně velký a zatím je naplňuje. Pak ještě důležitý budou EUM, kam by se Dreedy měl zvládnout dostat, zbývající trojka to bude mít o poznání těžší, ale rozhodně na to mají - záleží na playoffs formě.

Vidíš Vitality jako dosavadní největší zklamání?
V krátkodobém hledisku ano, čekal jsem od nich víc. Já sám jsem zase nebyl z té sestavy úplně unešenej a ten opravdovej supertým byli pro mě FNC. Playoffs a bo5 hodně ukážou, jak reálně na tom VIT jsou, ale ještě toho mají hodně před sebou, myslím si, že top 3 by byl pro ně úspěch s jejich aktuální formou a hlavně když se podíváme na ostatní silné celky.

Rozevírají se pomyslné nůžky mezi TOP 6 týmy mířící do play-off a "zbytkem"?
Za mě top 5 jasná, Vitality by ještě mohli vylítnout, ale podle mě si to už pojistí a MAD i SK to uteče.

Kdo bude mít jarní titul? A kam až to na MSI dotáhne nejlepší evropský tým?
Jsem trochu "fanboy", takže je to biased, ale říkám FNC. Na MSI minimálně postup ze skupiny, pak v playoffs se hodně těžko hodnotí, když jsme tuhle verzi FNC neviděli v bo5, ale tak půjdu pro bold statement a nechám promluvit svého vnitřního fanboye - finále.

Ty jsi hrál vždy top lane. Koho považuješ za nejlepšího top lanera v Evropě?Momentálně Odoamne s tím, že pokud se Wunder rozehraje, má větší potenciál (viz jeho 2019 forma).

A na světě?
TheShy, ale taky ze mě promlouvá fanboy. Nicméně aktuální sestavu Weibo bych chtěl vidět na mezinárodním eventu, TheShy je prostě legenda a s touhle skvadrou by mohl uspět po neúspěšném minulém roce. 

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.