CS2

Tichá voda břehy mele, věčně bronzoví Sampi zakončili minulou sezonu zlatem z MČR

Tichá voda břehy mele, věčně bronzoví Sampi zakončili minulou sezonu zlatem z MČR
12. 1. 2024
  |  

Před několika dny se kalendář překlopil do roku 2024 a ještě před startem nové sezony je stále aktuální téma hodnocení té uplynulé. V prosinci se vrata za posledními turnaji roku 2023 ve hře Counter-Strike 2 hlasitě zavřely nejen na světové, ale i domácí scéně. V sérii článků jsme mapovali výkony předních českých týmů a jejich celkovou cestu letošním rokem. Předchozí články poskytly analýzu všech týmů domácí elity, nejvýraznější jméno loňského roku však chybělo. Poslední vydání této série tak poskytne ohlédnutí za výkonem mistra ČR - Sampi.

Organizace Jakuba Jankta v roce 2023 snad nikdy nebyla považována za největšího favorita na titul z Counter-Strikových turnajů. I přesto jeden domácí triumf přišel. A to rovnou ten nejcennější. Po sérii bronzových medailí z předních turnajů v Česku a na Slovensku na brněnském MČR zdolali SINNERS i Dynamo Eclot a poprvé ve své historii pozvedli nad hlavu mistrovský pohár. 

Sestava Sampi

Sampi potvrzují, mezi špičkou domácí scény nastolený, trend, který stojí na udržení jádra sestavy. Před sezonou 2023 do týmu přivedli schopného IGL The_eLiVa a oblíbeného snipera Dominika "blogg1s" Janitu. Zbytek týmu převedli z předešlé sezony. První dvě zmíněná jména doplnili MATYS, sAvana1 a T4gg3D. Na pozici trenéra setrval Bfull.

V průběhu minulého kalendářního roku pak organizace sáhla po jediné změně, když v polovině července přivedli slovenského snipera fina. Ten v sestavě nahradil zkušenějšího blogg1se s cílem složit reprezentační tým Slovenska a spojit pětici hráčů ze země dvojramenného kříže. S finem v sestavě Sampi již celou sezonu dokončili.

Domácí scéna

Do počáníní na tuzemských turnajích Sampi nevstoupili nejlépe. Invite-kvalifikace na Tipsport CS:GO Praha I pro tým s dvojicí nových jmen skončila neúspěchem poté, co v BO1 sériích prohrál s Entropiqem 8:16 a 12:16 s Dynamem Eclot. Do prvního velkého turnaje roku tak museli Sampi přes uzavřenou kvalifikaci. Ta pro Sampi začala dobře po vítězství nad BRITE v poměru 16:12. V následném BO3 duelu, který rozhodoval o prvním postupujícím sice museli hráči s S na hrudi před SINNERS pokleknout po prohře 1:2, v rozhodujícím duelu s BRUTE ale výsledkem 2:0 potvrdili papírové předpoklady a postoupili do skupinové fáze turnaje.

Tu pro Sampi otevřelo vítězství 16:9 s ENTERPRISE. I přes následnou prohru 1:2 se SINNERS tým IGL eLiVa slavil postup na offline akci po výhře 2:0 nad Entropiqem. Ve Vodafone PLAYzone Aréně to ale tak lehce nešlo. Nepříjemný los Sampi poslal do duelu s Dynamem Eclot, na které dnes probíraná sestava nestačila těsně 1:2 a stejným výsledkem pak padla i se SINNERS, kteří se do Lower Bracketu dostali po překvapivé prohře s Cryptovou. Z prvního turnaje roku tak Sampi odešli jako čtvrtý tým.

Svítáním na lepší časy byl již turnaj Tipsport CS:GO Bratislava. Na základě umístění v Praze Sampi dostali pozvánku přímo do skupinové části, kde ale navzdory očekáváním prohráli první BO1 sérii s Entropiq Future 13:16. Následné BO3 však šly ve prospěch Bfullových svěřenců. Ti nejprve v těsném zápase zdolali 2:1 ENTERPRISE a z odvetné série s Entropiq Future si vystřelili jízdenky do Bratislavy po výsledku 2:0.

Ve slovenské metropoli Sampi vystupovali jako domácí tým. Znovu však zároveň vystupovali jako nejoblíbenější los organizace SINNERS, která je v bratislavském kinosále zdolala opět 2:1. A Sampi se museli smířit pouze s bitvou o bronz. Do ní se po prohře s DNE dostali také zástupci Entropiqu, nicméně souboj sestavy Sampi s improvizovanou soupiskou soupeře byl jednostranný ve prospěch "domácích", kteří svému soupeři na dvou mapách dovolili v součtu devět kol.

Na Slovensku ještě chvíli zůstaneme. Prvním domácím turnajem po letní pauze pro Sampi bylo MSR. I na něm se, vzhledem k předchozím výsledkům, očekávalo umístění Sampi mezi nejlepší trojicí týmů. Ale nestalo se. Tým s novou posilou na pozici AWP sice na úvod turnaje porazil papírového outsidera z GLORE 2:0, následně ale padl shodně 0:2 se SINNERS i UNiTY a v Nitře skončil na chvostu startujících účastníků, tedy děleném pátém místě.

Mezi MSR a Tipsport CS Praha II hráči Sampi příliš času na trénink neměli, i tak se ale jejich herní přednes přeci jenom zlepšil. V online prostředí se tým vyburcoval ke skalpu ENTERPRISE 16:4 a následně poprvé zdolal SINNERS po výsledku 2:1. Skupinovou částí posledního turnaje z cyklu MČR před samotným vrcholem sezony tak Sampi doslova profrčeli. To stejné bohužel nelze konstatovat o výsledku v offline prostředí. Sampi byli znovu v prvním zápase s Dynamem Eclot rovnocenným soupeřem, nicméně po prohře 1:2 spadli do Lower Bracketu. V něm po vítězství 2:0 nad Entropiqem znovu narazili na DNE a tentokrát z toho byla prohra 0:2, která stačila pouze na bronzovou medaili.

To nejlepší na sebe nechalo čekat. Sampi si na svou chvíli slávy museli počkat téměř celou sezonu, ale vyplatilo se! Skupinu A Sampi vyhráli po výhrách 1:2 nad ENTERPRISE a 2:0 nad SINNERS AC, což je jako první tým kvalifikovalo před brněnské publikum. Svou roli kata organizace SINNERS navíc rozjetí Sampi potvrdili i v druhém největším městě České republiky. Po pražském skalpu akademie si na hlavním turnaji čtyřnásobný účastník MČR v semifiálne poradil s hlavní sestavou 2:0. A šlo se na finále. Velkolepý závěr sezony, kde Sampi vyzvali Dynamo Eclot. Ve strhující bitvě byl tým v bílém stejnokroji téměř na ručník, když prohrával 0:2 na mapy. Ale stalo se nemyslitelné, Sampi odmítli sérii matchpointů soupeře, zamítli historicky první Grandslam na CZ/SK scéně a reverse sweepem otočili finále na 3:2 ve svůj prospěch.

Zahraniční scéna

Ruku v ruce s dobrými výkony na domácí scéně kráčí i Counter-Striková Evropa. Sampi se do ní v roce 2023 podívali mnohokrát. První krůčky mimo plejádu kvalifikací proběhly v European Pro League S6: Division 2, kde z počínání pětice hráčů bylo čtvrté místo. Kvalifikačního úspěchu se Sampi dočkali v polovině dubna na uzavřené kvalifikaci do CCT Central Europe Series #6. Na uzavřené kvalifikaci z toho bylo umístění v první čtyřce, v hlavním turnaji pak skončili na hranici první desítky. Turnaj European Pro League byl pro Sampi asi největším útočištěm sezony.

Organizace opanovala osmou sezonu druhé divize a jen o měsíc později ovládla i osmou sezonu hlavní divize. Toto vítězství odstartovalo úspěšnou sérii v Evropě. V srpnu Sampi slavili druhé místo v CCT East Europe Series #1, což jim umožnilo startovat na mnoha dalších velkých turnajích. Bohužel obdobné výsledky do zbytku roku Bfullovi svěřenci nezopakovali. 

Budoucnost a bilancování

Sampi se rok 2023 povedl na výbornou. Bronzové medaile ze série turnajů Tipsport CS převršila radost ze zisku mistrovského titulu. Sampi se díky tomuto triumfu více zapsali do povědomí fanoušků, což byla disciplína, ve které měli Sampi dříve problémy. Zároveň se organizaci povedlo skvělým způsobem zpeněžit transfer své opory Matúše "MATYS" Šimka do fnatic. Jeho místo pro rok 2024 zaujme pětinásobný mistr ČR Jindřich "ZEDKO" Chyba, se kterým jsou, podle slov hráčů, v týmu zatím spokojeni. Týmu se podařilo znovu udržet majoritní většinu hráčů a dá se očekávat, že i v nové sezoně bude patřit mezi tuzemskou elitu.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.