League of Legends

Startují Mastercard Hitpoint Masters, na co se těšit v nejvyšší české soutěži?

Startují Mastercard Hitpoint Masters, na co se těšit v nejvyšší české soutěži?
22. 1. 2024
  |  

Již zítra od 16 hodin na Rift vyběhnou nejlepší domácí lolesportové týmy, které se utkají o postup na svitavské finále, nejprestižnější titul a možnost poměřit síly s evropskou špičkou v turnaji EMEA Masters. Na co se můžeme v novém ročníku ligy těšit?

Ambiciózní nastupující organizace

V minulém roce v Masters ukončila své působení rovnou polovina dosavadních týmů, hrajících v lize od přechodu na franšízový systém. Z finančních důvodů skončila Cryptova, z lolesportových programů odešli Sampi se SINNERS a Inside Games sestoupili v relegations turnaji.

Šanci tak dostávají týmy, které o postup delší dobu usilovaly nebo vznikly teprve nedávno. Místenku si zařídili GLORE, kteří působili zajímavě ve druhé lize, nebo Sigma Olomouc Esport, tedy tým patřící fotbalovému celku z Androva stadionu. Ze druhé ligy postoupili UNITY a ze španělska slot koupili Europe Saviors Club.

Do ligy tak míří nová jména, která budou chtít narušit momentální pořádky v českých lolesportových lovištích.

Zahraniční jména

Poprvé v historii se v domácí soutěži představí více zahraničních hráčů než domácích, tedy českých a slovenských. Jestli se jedná o pozitivní či negativní trend, to je na delší a jinou debatu. Zajímavost to je ovšem pořádná.
Ať už přichází prověřená jména jako CPM, který s portugalským celkem postoupil do top8 EMEA Masters, zůstávají také hráči Earyz nebo Meleks, na které už jsme si dobře zvykli. V týmech se ale objeví také spousta neznámých talentů, které budeme teprve objevovat i my. 

A třeba u nás vyroste další generace top ERL či LEC talentů.

Sestava eSuby pro rok 2024. Zleva: Dany, Rylle, Smarty, Lunddorf, Savero | Zdroj: eSuba

eSuba vs Entropiq

Na tohle se musíme těšit pokaždé. Největší rivalita posledních let. Legendární domácí organizace, která touží po 14. titulu a návratu na domácí trůn, který střežila dlouhé roky. Proti stojí bohatý tým s evropskými ambicemi, který dokázal vyslat talent rovnou do LEC a ovládá scénu od svého nástupu do Masters.

Poměr posledních čtyř splitů hovoří jasně, 3:1 pro Entropiq. Stále ale střet nabízí skvělé duely či emoce. Finále léta 2022 je jeden z nejlepších domácích zápasů historie. jarní boj o titul 2023 šel také do páté hry. Na posledních Svitavách ale eSuba chyběla ve finále.
Oba týmy opustily největší hvězdy, stálice jako Denyk, Dany či Robocop zůstávají. K nim znovu přišly skvělé zahraniční posily či mladí talenti. Opět se bude na co koukat a opět se můžeme těšit na minimálně dvě el classica naší scény.

A tohle samozřejmě není všechno!

Překoná Dynamo Eclot pesimistické předpoklady o posledním místě, na které je po začátku šetření na sestavě odsuzováno? Dokáže tým BRUTE opět míchat kartami na nejvyšších příčkách? Dočkáme se konečně úspěchu v EMEA Masters?

Čeká nás další fantastický rok domácího lolka, který přinese odpovědi na všechny momentální otázky. Tak si ho každé úterý a pátek nenechte ujít na Twitch Hitpointu, vždy od 16 hodin. 


Zdroj úvodní fotografie: Hitpoint

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč