CS2

Sphexxai: S komentováním jsem musel skončit, abych se v životě posunul

Sphexxai: S komentováním jsem musel skončit, abych se v životě posunul
13. 3. 2024
  |  

Dva roky byl David “Sphexxai” Jelínek součástí česko-slovenského esportového vysílání, nejvíce byl slyšet při zápasech Counter-Striku. Ostatní herní tituly ale doprovodil svými voice-overy a vstupy z moderátorského desku. V uplynulých letech zároveň stál za většinou videoprodukce při turnajích pořádaných PLAYzone. Teď se komentátor Counter-Strikového finále MČR 2023 s esportem loučí. Vzhledem ke společné komentátorské historii s autorem článku je následující rozhovor veden formou tykání.

Pro mnohé je tvůj poslední tweet, podprahově oznamující konec komentátorské kariéry, nicneříkající. Co fráze „v nejlepším se má přestat“ vlastně skrývá?

Skrývá se za ní to, že jsem se s těžkým srdcem po dlouhém uvažování rozhodl, že teď budu muset svou komentátorskou kariéru na pomyslném vrcholu ukončit. Už na to nezbývá tolik času, ale mrzí mě to. Je to věc, která mi v hlavě zrála dlouho a musel jsem se k tomu vlastně trochu přesvědčovat. Je to z mýho osobního hlediska nutnej krok, abych se mohl v životě posouvat. Nicméně jsem za všechny komentátorský příležitosti a zápasy hrozně hrdej a jsou to vzpomínky, který budu mít v hlavě navždycky.


Nejprve konec v PLAYzone, teď i konec komentátorské kariéry. Znamená to, že nick Sphexxai úplně a navždy opouští český esport?

Jako komentátor pro teď asi určitě, asi i na delší dobu. Co se stane v budoucnu, to člověk nikdy neví. Nikdy neříkej nikdy. Pro mě je to momentálně definitivní na určitou dobu. A jak dlouhá ta doba bude? To bůh ví, jak dopadne.


Rok 2024 se zatím jeví jako kosa českých komentátorů. Bananidese jsme před pár dny viděli na jeho instagramu v policejní uniformě, budeš ho následovat, nebo tvé nejbližší kroky vedou jinam?

V policejní uniformě mě rozhodně vídat nebudete, maximálně teďka v obleku. Čeká mě velký projekt, který mi, v dobrém, žere tolik času, že jsem se musel rozhodnout skončit s komentováním. Bude to zároveň v gamingu, trošku esportu. Myslím, že v rámci toho povědomí tam ještě někde Sphexxai zůstane.


Co si myslíš, že stojí za letošním úbytkem kvalitních komentátorů?

Tahle otázka by si zasloužila asi několikahodinovou odpověď. Těch hlavních faktorů je asi míň. Jeden z nich bude úbytek příležitostí, zároveň je tady ale nabitá česká esport scéna. Myslím si, že pár želízek v ohni tady máme. Je to zase příležitost pro ty mladší jako ty, Lalok nebo Straty. Abyste si v tom útlém věku udělali jméno a základnu, táhli tady český esport. Já to asi upřímně v těch skoro třiceti dvou letech nebudu. Takže to bude na vás!

Teď už budu moct otevřeně fandit SINNERS
David "Sphexxai" Jelínek
Po konci s komentováním

Poprvé ses v roli komentátora objevil v roce 2021 na V4 Future Sports Festivalu, od té doby tvoje kariéra strmě stoupala. Na jaké momenty zpětně vzpomínáš?

Určitě každý brněnský MČR. Prvně, když jsme s Mishkem komentovali Sampi v semifinále si určitě pamatuju, protože to bylo první komentování na takhle velkým českým turnaji, takhle před divákama . Pak samozřejmě poslední finále MČR, který jsme si teďka odkomentovali spolu a který bylo částečně i v televizi. Takže se dívali i rodiče a všichni. Musím říct, že ta energie a ten zážitek z toho byl pro mě absolutně neskutečnej. To ve mně bude ještě dlouho rezonovat. Jsem opravdu vděčnej, protože to, jak rychle to moje komentování nabralo spád, to bylo něco neskutečnýho. To asi, včetně mě, nikdo nečekal. Vlastně mě proto hrozně mrzí, že teď muselo přijít to rozhodnutí, který přišlo.


MČR 2023, komentování finále a zároveň i videotvorba. Jak náročné bylo tyhle dvě věci kombinovat?

Byla to souhra týmu, protože já sám bych si to netroufl. Bylo tam pár rozhodnutí, který museli učinit jiní, jako třeba Pavel Kristián. Museli to vzít na sebe a říct: „Jo, běž to castit, já se zatím postarám o to, co je potřeba.“ Bez toho by to nešlo. Takže tam je to jenom o tý mý vděčnosti o tom, že se to stalo. Je to takový klasický klišé „Nebreč, že to skončilo, ale usměj se, protože se to stalo.“


Jak komentování změnilo tvůj vztah k hraní?

Hele vůbec, spíš jej v dobrém prohloubilo. Já jsem byl vždycky hráč, vždycky asi hráč budu, až do konce života. Takže já si myslím, že v tomhletom mě to jenom posunulo a naopak mi to dalo další vhled do toho odvětví, ve kterým se snažím nějakým způsobem zdokonalovat, specializovat a rozvíjet. 


Poslední dvě sezony u tebe byly i ve znamení hráčských úspěchů, s týmem PLAYzone jsi vyhrál ELF, s jiným mixem pak i amatérskou ligu. Můžou tě fanoušci v budoucnu ještě potkat na serveru nebo alespoň v roli diváka na různých eventech?

Na eventy se rozhodně podívat přijdu, já to mám rád a myslím si, že když se ta možnost naskytne, tak si tu atmosféru půjdu rád užít. Teď už budu moct otevřeně fandit SINNERS, takže si to užiju.


Zdroj úvodní fotky: Petr Otradovec

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.