CS:GO

SINNERS a jejich cesta z ESEA Open do ESL Pro League za 532 dní

SINNERS a jejich cesta z ESEA Open do ESL Pro League za 532 dní
28. 8. 2021
  |  

Příběh jako z pohádky, který si uměl při vzniku SINNERS Esports na začátku roku 2020 představit jen málokdo. Sestavení ambiciózního lineupu vyvolávalo řadu otázek a pochybností, kam se může v rankingu domácí scény i zahraničí dostat. Uteklo více jak 500 dní a tým si zajistil účast v ESL Pro League.

Před pár dny skončila skupina B na ESL Pro League Season 14 a SINNERS neproklouzli do play-off. Jaká cesta ale dovedla aktuální domácí CS:GO jedničku až sem, do elitní společnosti nejlepších týmů světa? Příběh začíná před rokem a půl v ESEA Open Season 33.
 

ESEA Open Season 33

Odkaz na soutěž a výsledky

Nově složený celek musel začít od nejnižší divize ESEA struktury, což dává podklad pro příběh, který bude o rok a půl později napsán. V té době se ve stejné divizi SINNERS utkávají s týmy jako DBL Poney nebo SAW s nimiž nejen, že se potkali jen v rámci turnaje, ale také s nimi budou mít co dočiněné v budoucnu na TIER 2 scéně.

Celkové skóre 13:3 po základní skupině (16 zápasů) určitě nasazení do play-off, kde nadějný celek prošel bez zaváhání až do finále, ve kterém se rozhodovalo, o kolik soutěží výš se SINNERS rovnou dostanou. Vyšší ESEA Intermediate přeskočí poražený finalista, vítěz přeskočí i ESEA Main a rovnou se podívá do ESEA Advanced.

Při konfrontaci s výše zmíneným celkem SAW se ukázalo, že na tehdejší úroveň SINNERS byl ještě velké sousto a český celek se zástupci z Pyrenejí padl na Infernu a Vertigu shodně 16:5.

ESEA Main Season 34

Odkaz na soutěž a výsledky

Následující měsíce v létě 2020 strávil už v té době velký kandidát na post tuzemské jedničky v ESEA Main, kde dokázal ze 16 zápasů základní část uhrát identické skóre jako v předchozím ročníku, tedy 13:3 a v poklidu mířil do vyřazovacích bojů.
Bez ztráty mapy se SINNERS dostali až do 4. kola Upper Bracketu, kde ale nestačili na celek Ex-TenerifeTitans-S4 (0:2 -> de_train - 6:16; de_vertigo - 11:16). Ve spodní části pavouka se dokázali probojovat až před stupně vítězů, tam jim ale byla vystavena další stopka a český tým skončil na 4. místě, které ovšem zaručovalo další postup o úroveň výš.

ESEA Advanced Season 35 & 36

Odkaz na soutěž a výsledky

Na podzim roku 2020 se do ESEA Advanced Season 35 podívalo hned několik domácích zástupců, mezi kterými kromě SINNERS byli také BRUTE, Sampi nebo eSuba. Po základní části na tom byla nejlépe domácí jednička, která šla do play z 12. místa. Vyřazovací boje však SINNERS vůbec nevyšly a byla tu první nepostupová sezona. Ani to ale sen a cestu vzhůru nezastavilo.

V zimě udělal v aktivní sestavě tým jedinou změnu, kdy na pozici AWP místo Huberta "Cannie" Ludwiga nastoupil po velkém comebacku na domácí scénu Tomáš "oskar" Šťastný. Tým uzrával s postupem času jako víno. Na jaře 2021 už byla znát jasná dominance na domácí scéně a konkurenceschopnost na pomezí TIER 2 / 3 scény v Evropě. SINNERS v ESEA Advanced Season 36 skončili po základní skupině s 11 výhrami a 5 porážkami na 8. místě a mířili do play-off.
Z vyřazovací části mohl přímo do ESEA Premier postoupit pouze jediný celek, kterým po vítězném finále byl tým Izako Boars. SINNERS se podařilo proklouznout do baráže o vyšší soutěž, ve které byl český celek úspěšnější a nechal za sebou jména jako ex-HellRaisers nebo Lyngby Vikings, s nimiž měl čest se potkávat na turnajích například ze série Home Sweet Home.

Od dob eXtatus, kdy se liga ještě jmenovala Mountain Dew League, šlo o první postup českého týmu do této soutěže.

ESEA Premier Season 37

Odkaz na soutěž a výsledky

Chtělo by se říct, že tady už přišla tvrdá stopka. Nicméně opak byl pravdou a SINNERS skupinovou fází ESEA Premier S37 letěli jako neřízená střela vstříc play-off. Česko-slovenská jednička se v té době pohybovala okolo 30. místa na světovém žebříčku HLTV.org a po cestě skupinou smetla týmy jako GamerLegion, Anonymo Esports, Movistar Riders a další. Jediné dvě porážky si připsala na úkor Sangal a následně kontumační porážku od Izako Boars, z důvodu nemoci řádící v české sestavě.

K týmu se v mezičase přidává bývalý In-game Leader Dark Tigers a liberecký rodák Tomáš "tomkeejs" Tomka, který po svém nástupu deklaruje jediné: 

Play-off je tu a nervozita stoupá. Tak dlouhá cesta a už chybí kousek. Tím, že se ale postupně zmenšuje prostupnost mezi soutěžemi, EU ESEA Premier má v ESL Pro League pouze jediný slot, na který si dělá zálusk 8 týmů v play-off. Vyřazovací část začíná soubojem s BLINK, který SINNERS zvládli v poměru 2:0 a měli před sebou jednu z největších dosavadních výzev, německý celek BIG. Také na něj našli čeští hráči recept, když po nepovedené první mapě celou sérii otočili a následoval dvojzápas s AGO. Nejprve ve finále Upper Bracketu byli polští hráči vyprovozeni v poměru 2:0 do finále Lower Bracketu, kde si však poradili s forZe 2:1 a chtěli se SINNERS odvetu.

V tu chvíli už byla celá domácí scéna na špičkách. Tak málo chybí k tomu, aby byla přepsána historie českého esportu a domácí tým se vydal na reprezentaci mezi světovou elitu. Základní výhoda v BO5 sérii v podání vedení 1:0, následně Nuke a Vertigo, kde se píše historie. Domácí hráči obě mapy zvládli a 27. června v 532. den od začátku ESEA Open se dostali do ESL Pro League.

ESL Pro League Season 14

Svátek pro domácí esport přišel ihned po letní přestávce a závěr letošního srpna měl patřit z pohledu diváků především ESL Pro League. SINNERS nečekala vůbec jednoduchá skupina, ale vstup do ní byl velkolepý! Domácí jednička přetlačila hned v prvním zápase G2 Esports 2:1 a mohla vypuknout euforie.



Následovala ale ledová sprcha v podobě chyb a prohry s Complexity a Virtus.pro bořily naděje na play-off, které už i tak by bylo zřejmě nad plán. Následná těsná porážka s OG o všem rozhodl a ani z posledního zápasu (vs. forZe) body nebyly.
 
Zkušenosti, zajímavá odměna a také zvýšení prestiže. Z ESL Pro League si nyní SINNERS musejí vzít pozitiva do dalšího pokračování příběhu.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.