CS:GO

Rozhovor s Miley o ladies týmech, práci analytičky, komunitě i streamech

Rozhovor s Miley o ladies týmech, práci analytičky, komunitě i streamech
9. 8. 2021
  |  

V rozhovoru streamerka a analytička Miley prozradila svoji cestu k hrám, analyst desku a zároveň naznačila, proč došlo k úpadu trendu "ladies" týmů v Česku i světě.

Miley je tuzemská CS:GO streamerka, která si založila rostoucí popularitu na skvělé komunitě, se kterou může sdílet radosti i strasti, a ta ji naopak podporuje. Zároveň je jednou z nejlepších domácích hráček ze zmíněné FPS hře a díky tomu začala i s prací analytičky na domácích turnajích. Zároveň společně s blogg1sem z eSuby tvoří podcasty na témata ze scény.

Když půjdeme od začátku, jak jsi se dostala vůbec ke hraní počítačových her?

Můj začátek příběhu není až tak odlišný jak od ostatních... Můj bratr i sestra hráli počítačové hry, takže jsem odmalička lezla na počítač a otravovala je. Postupně jsem začala hrát sama, později jsme hráli se spolužákama no a už to jelo. Reálně si nepamatuju dne, kdy jsem neznala počítač.

Kdy přišel zlom, že jsi se rozhodla jít směrem FPS her a  kompetitivního hraní?

Já jsem původně byla "LoLkařka." Po návštěvě lanky (letního Hitpointu), kde se hrály obě hry, jsem zjistila, že mě bavilo sledovat CSko a že mi celkově ta komunita lidí sedla více. Od té doby jsem tiše pozorovala CSko a pomalu přecházela na něj. Byla to taky první hra, kterou jsem začala více "tryhardit", takže mi zde vznikaly myšlenky a touhy po kompetetivním hraní, ty ale v tomto roce začaly rapidně vyhasínat.

Neopomenutelnou součástí tvé cesty je i stream na twitch.tv a komunita lidí, kterou jsi okolo sebe vybudovala. Jak tato etapa vůbec začala vyvíjela se a jak pokračuje dnes?

Hele to byl asi jeden z nejdůležitějších a nejvýznamnějších kroků pro mě - začít streamovat. Jsem hrozně stydlivá a mám další potíže, které pro mne byly překážkami při streamování, takže jsem vždycky zapínala streamy jen na nějaké období. Ale až před rokem jsem se tomu začala věnovat zodpovědněji a začala jsem makat na všech problémech, abych mohla jít napříč tomu, co mě baví. Mám za sebou skvělou komunitu lidí, se kterou budujeme každý den něco velmi pěkného a jsem ráda, že je mám při každém mém kroku a snad to tak bude ještě nějakou dobu.

Ráda bych se chtěla živit tím, co mě baví, a to je přeci jen stream ale i esport!
Miley

Je právě Tvoje komunita něco, co ti dodává tu správnou motivaci ať již obecně do běžného dne, tak do případného posunu v esportu někam dál?

Ano, jak jsem již zmiňovala, má komunita je něco co mě nejen motivuje co se streamů a esportu týče, ale hlavně mě drží každý den. A je to něco, co jim chci skrz mé streamy a projekty opětovat... Jsou to takové mé světlušky v noci, jsou pro mě světlem, ale zároveň jsou to trošku troubové jo, ale mám je ráda! (smích)

A je ve tvé pozici stream něco, co by Tě bylo schopno v tuto chvíli uživit? Nebo se streamováním na plný úvazek může pyšnit v Česku jen hrstka vyvolených? 

Je to něco, co momentálně spíše vnímám jako brigádu, nemyslím si, že bych se teď komfortně sama uživila. Ale myslím si, že pokud budu pokračovat, tak se budu moct uživit svou aktivitou, ale musím tomu ještě dát čas… hlavně protože pronájem v Praze stojí raketu.

Pokud se nepletu, tak studuješ marketing na vysoké škole. V kombinaci se studiem to může dostatečný substituent nějaké "brigády" nebo přivýdělku?

Ano ano, studuju marketing na Karlově Univerzitě. Jak jsem již psala, je to dostatečný substituent brigády, brzy snad i práce! Ráda bych se chtěla živit tím, co mě baví, a to je přeci jen stream ale i esport! 

Když jsme u školy. Kolik prací s volitelným tématem už jsi věnovala esportu?

Perfektní otázka! Moc velkých seminárních prací na toto téma ještě nepadlo, ale pár prezentací a menších seminárek už na téma esport napsáno a odprezentováno bylo. Myslím si, že někteří profesoři ze mě musí mít radost, když vidí, že jakmile si mohu vybrat téma, tak se jedná o nějaké s esportem… Hlavně profesorka na angličtinu, která už slyšela i SWOT analýzu na Secret lab/Brand gamingových židlí. (smích)

Teamové hraní mě neskutečně bavilo a přála bych si, aby se v tom ještě někdy zadařilo.
Miley

A do budoucna Tě to láká kombinací směřovat právě kombinací marketingu a esportu?

Studium marketingu mě nesmírně baví, ale opravdu bych se tomuto oboru chtěla věnovat až v budoucnosti, případně kdyby mi mé sny a plány ohledně esportu nevyšly. A samozřejmě bych dělala marketing v esportu,jak jinak! :D Případně v hudební industrii, jelikož je hudba mou další vašní.

Když se vrátíme ke hraní. Rád bych otevřel téma ladies tým. Není tajemstvím, že hraješ občas na streamech se spoustou zahraničních hráček a angličtina u Tebe není problémů. Co hraní v nějakém (mezinárodním) týmu? Lákalo by Tě to?


Hele, v female teamech jsem už hrála a není tajemstvím, že jsem se v esportu chtěla prosadit hlavně z pozice hráčky. Teamové hraní mě neskutečně bavilo a přála bych si, aby se v tom ještě někdy zadařilo, v posledních pár měsících se můj pohled na celkové fungování female teamů a hráček skrz poslední zkušenosti lehce proměňuje. Nebudeme si ale lhát, že mezinárodní female mix by pro mě bylo velmi dobré lákadlo. 

Před pár lety tu byl velký boom "ladies týmů" v organizacích, v Česku asi můžeme vzpomenout například eSuba.Ladies. Tento trend mi ale přijde, že výrazně upadl a ani v zahraničí už není tak vidět. Souhlasíš nebo jde jen o nějakou moji "bublinu"? Případně čemu to připisuješ?

Je pravda, že ty female teamy vyhasly nejen u nás ale i v zahraničí.. Již delší dobu mi přišlo, že není dost turnajů a lig pro holky. My když jsme trénovaly, tak jsme reálně měly možnost hrát 1 ligu, v zahraničí, což je prostě málo. Mimo to tryhard pc her u holek je jiný než u kluků, holky jsou v tomto zkrátka komplikovanější, můžeme asi hodiny mluvit o tom, proč jsou ty female teamy a jejich fungování rozdílné od klučičích.

Ale čekala jsem, že zrovna během covidu by mohly mít ty teamy "boom", vzhledem k tomu, že jsme všichni byli vynuceni být nonstop doma, ale nestalo se tak... Bohužel.

V posledních týdnech Tě měli možnost fanoušci vidět v několika podcastech, případně i na analyst desku turnajů. Je to ta cesta, která je Ti nyní blízká a chtěla by ses jí vydat?

Desk a práce v "talent teamech" je pro mě v esportu opravdu vysněná. Byla jsem nesmírně ráda, že mi byla dána možnost si to vyzkoušet v našich předních ligách a mohu říct, že jsem vycházela v noci ze studia se slzami štěstí. Je to za mě takový ideální balanc, věnovala bych se esportu, studovala hru a zároveň tvořila pro komunitu. Je to ale i náročné, tak uvidíme, jestli mi to půjde či jestli ještě někdy dostanu možnost něco takového dělat.

Jaké to bylo? Poprvé sednou s mikrofonem mimo svůj stream a povídat o hráčích, rozebírat hru…

Strašidelné. (smích) Vystavit ženu v esportu do takové role je stále pro mnoho diváků šokující, pro někoho i ponižující... Ale zároveň to bylo úžasné až návykové. Není to stejné jako mluvení ve svém pokojíčku na svou komunitu. Byla to skvělá zkušenost, mohla jsem chvilku být přímo součástí esportu, naší csgo scény, měla jsem možnost s naši hráči mluvit, rozebírat hru s dalšími úžasnými analysty a moderátory. Dalo mi to hodně.

Máš nějaký vzor nebo vzory v této oblasti? Ať již na domácí scéně nebo v zahraničí?

Mám jich několik, co se týče zahraniční scény vzhlížím neskutečným způsobem k Sjokz. Je to neskutečně talentovaná a sympatická žena, která právě ukazuje, že i ženy mají místo v tom esportu, přála bych si jednou být jako ona. Mimo to neskutečně miluju práci Machine & SpunJ, je to pro mě neskutečná dvojka, kterou v csku sleduji již nějaký ten rok… Samozřejmě i další osobnosti jako Maniac a Pimp jsou jistým způsobem pro mě jako vzor.

Z naší scény je to ale zaručeně Xnapy. Ten člověk stíhá jak komentování, tak svou komunitu a dalších x věcí a vše dělá perfektně a přesně tak bych chtěla taky fungovat. Dalším člověkem, ke kterému vzhlížím a snažím se jít po jeho stopách je Bananides, který je za mě u nás jedním z nejlepších komentátorů, analytiků a s ním jsem měla i možnost být na desku, což mi bylo ctí. 

Co je podle Tebe ten největší problém, když se chce člověk prosadit do podobné pozice, ať již analytika nebo komentátora? 

Upřímně? Těžko říct, jelikož se pohybuju v této pozici pouze chvilku, za mě je to možná málo prostoru a strach. Hlavně to tedy vnímám ze své pozice no. S pozicí analysty a komentátora (talent teamu) přichází mnoho odsuzování, ať už jste muž či žena. Tu práci ale děláme hlavně pro komunitu, od které někdy nemusíte slyšet nejlepší slova aniž by vám dali šanci. At the end of the day, ne každý se narodil profesionálem a potřebujete čas a prostor pro vývoj a věřím, že i lidé potřebují čas si zvyknout. 

A na závěr tvé plány v kariéře na další měsíce?

Chtěla bych určitě nadále tvořit obsah na internetu, hlavně plánuji nadále streamovat a snažit se budovat větší a větší komunitu! Samozřejmě bych byla vděčná za další možnosti u desku, jelikož bych se v tom chtěla zlepšovat a věnovat se tomu běžně a celkově dostat možnost tvořit další esportový content pro komunitu!

Zdroj úvodní fotografie: @esuba.eu
Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.