HearthStone

Rozhovor s hráči Sazka.INAEQUALIS RybkouPipkou a Majssssterem o HearthStone Masters Tour Dalaran

Rozhovor s hráči Sazka.INAEQUALIS RybkouPipkou a Majssssterem o HearthStone Masters Tour Dalaran
15. 6. 2021
  |  

HearthStone sekce Sazka.Inaequalis vysílá do boje na světový turnaj Masters Tour Dalaran hned dva své zástupce, se kterými nyní přinášíme dvojrozhovor. Majsssster a RybkaPipka prozradí něco z přípravy i to, jaký deck hrají nejraději.

Masters Tour Dalaran startuje 19. června a mezi stovkami nejlepších z celého světa se objeví i řada Čechů. Vybrané zápasy je možné sledovat na YouTube Play HearthStone. Organizace Sazka.Inaequalis si připravila také krátký videorozhovor s Rybkou, ve kterém popisuje svoji cestu mezi elitu. Níže pokračuje společný dvojrozhovor se zmíněným Rybkou a také Majssssterem.



Pánové, oběma se vám povedlo kvalifikovat na další Hearthstone Masters Tour, tentokrát s označením Dalaran. Co to pro vás znamená? Je to aktuálně nejvýš, kam se hráč může kvalifikovat?

Majsssster: Znamená to pre mňa veľmi veľa, lebo je to medzinárodný a prestížny turnaj priamo od vyvojarov Blizzardu, kde bude svetová špička. Tento turnaj je najväčší zo všetkých, ktoré sa hrajú. Ak nepočítáme prestižní ligu grandmasters, kde už sú svetové mená ako je Jarla, Thisj a mnoho iných. Títo grandmasteri taktiež hrajú tento turnaj, preto mám veľkú radosť, že budem aj byť súčasťou tejto parády a hádam nejakého porazím. 

RybkaPipka: Je to tak! Zase si pinknu pár krbových her se špičkou světové krbové scény, takže veliká radost. Aktuálně pro nás smrtelníky určitě největší turnaj, víc je už snad jen liga božstev o patro výš, ale i ti sestoupí na tento úžasný víkend pinknout si s námi!

Každý jste se kvalifikovali trošku jiných způsobem, můžete ho za sebe popsat?

M: Ja som sa kvalifikoval skrz open cupmi, ktoré sa hrajú každý víkend. Celkový počet kvalifikácií je 120, z toho máte dve možnosti ako sa kvalifikovať, to buď vyhrať celý kvalifikaci alebo sa umiestniť 4-krát v top 8. Ja som sa kvalifikoval druhým spôsobom. Tieto kvalifikácie sú veľmi náročne, lebo jeden turnaj sa môže pretiahnuť aj cez 5 hodín.

R: No.. můj postup znamenal šplhání po žebříku, dlouhém asi jako šlahouny kouzelné fazole ze známé pohádky s hradem v oblacích, asi tam jsou i nějací obři? No prostě obří úspěch. Důležité bylo z vrcholku nespadnout, protože postup si vybojovalo jen šestnáct nejlepších z každé kouzelné fazole, které rostou po jedné v Americe, Asii a v Evropě.

Jak probíhá příprava na takový turnaj u vás? 

M: Zídeme sa ľudia z Česka a Slovenska, ktorí sa kvalifikovali a na discorde sa bavíme akú stratégiu zvoliť, potom je to veľa hodín skúšania a testovania balíčkov. Taktiež k tomu patria aj nejaké administratívne veci, ktoré od nás blizzard požaduje, aby bolo všetko v poriadku. 

R: Štěstí přeje připraveným, takže příprava je velmi důležitá, hodiny tréninku, spousta rad od starých známých a ideálně to spláchnout jedním točeným.

V rámci Hearthstone Masters Tour Dalaran si opět střihnete konfrotnaci s těmi nejlepšími z celého světa. Jaká jsou očekávání?

M: Očakávania mám veľmi veľké, chcem a  pokúsim sa umiestniť čo najlepšie, aby som si splnil sen a stal sa raz Slovenským grandmastrom a profesionálnym hráčom.

R: Očekávání jsou nejspíš taková, že dostanu pořádnej vejprask. Přece jen konkurence je obrovská. Na druhou stranu nikdy nevíte, kdy úředníci z Blizzardu zatáhnou za ty správné nitky a pošlou vás až do finále.. no na tenhle den už čekám hezkých pár let.

Kromě konfrontace s nejlepšími na světě, je určitě zajímavostí i prizepool $250,000. Z něj si odnese 200 ze 400 hráčů nějakou část. Co je pro vás ta největší motivace? Herní výsledek, nějaký skalp soupeře nebo prizemoney?

M: Motivácia je prebojovať sa do top 16, aj keď to je veľmi ambiciózny cieľ, ale chcem si ísť preň. Keď sa podarí uhrať dobrý výsledok, tak potom tu je aj fináčna odmena, ktorá je slušná pre študenta ako som ja. 

R: Největší motivace je požitek ze hry, parádní krbové partie a samozřejmě i ne moc reálná možnost hezkého výdělku.



Skupina hraje dobře známým formátem swiss (BO5). Jak vám osobně tento turnajový formát svědčí? Nebo máte rádi jiný?

M: Swiss bude rozdelený na dva hracie dni, prvý deň odohráme 5 zápasov a druhý deň 4 zápasy. Osobne mi tento formát sadol, mám ho dosť rád, lebo pri vytváraní stratégie môžete konkretne cieliť na jeden balík, ktorý chcete poraziť. 

R: Nevím jestli mi vyloženě svědčí, ale mám ho rád. Nejdůležitější v tomto formátu je i stopka pro jeden ze soupeřových balíků. Celý víkend bez jediného kněze je totiž velmi lákavá představa.

Kdybyste měli tipnout, jak skončí váš týmový kolega, jaká by byla vaše predikce? 

M: Rybka nemá väčšinou čas, ale je to riadny karbaník a myslím si, že keď potrénuje, tak by sa mu mohlo pošťastiť aspoň score 6:3

R: Majsterrrrko je legendární karbaník, věřím, že aspoň zopákne parádní úspěch z minula a vůbec bych se nedivil i lepšímu výsledku.

Máte nějaký oblíbený deck v aktuálně metě? 

M: Weapon Rogue, balík, ktorý hra okolo zbraní a snaží sa upushovať svojho súpera čo najskôr.

R: Za mě teďka vede Kontrolní válečník, který umí soupeře vyprášit v jednom kole. Další srdcovka začíná být Miracle Malfurion Stormrage, balíček, který vždy prohrává a v jednom zázračném kole dokáže občas otočit.

Čemu připisujete, že se aktuálně na domácí scéně od HearthStonu trochu upustilo a už se v něm neobjevuje několik turnajů týdne, jak tomu bylo doposud?

M: Myslím, že tunajší organizátori spravili veľkú chybu, lebo máme najlepšie medzinárodné výsledky oproti ostatným hrám, ktoré sú na scéne. Máme vicemistra Hearthstone Jarlu a potom pred pár rokmi titul mistru světa v Global games. Taktiež máme veľa nadaných hráčov, ktorí preukazujú neskutočne kvality na medzinárodných turnajoch. Snažíme sa aspoň takto posúvať scénu dál, keď organizátori na to kašlú. Nechápem, prečo organizátori zavrhli hru, ktorá má potenciál. Chýba tu nejaký gigand, ktorý by pomohol vytvoriť stabilnú ligu, alebo sériu turnajov ako to robila predtým Mčr sezóna od  Playzony alebo Summer championship od Esgy. 

R: Citoval bych jednu hezkou hlášku z filmu Samotáři, ale asi to spíš bude tím, že organizátorům vyhasl ohýnek vášně pro náš milovaný krb. Osobně mi to přijde jako veliká škoda, miloval jsem komunitní akce a vzhledem k tomu, že jsem si prošel progamingovou scénou skrz na skrz, tak můžu říct, že ta HearthStone je nejpříjemnější.

Kdo je dle vašeho názoru aktuální jednička domácí HearthStone scény, respektive nejlepší český nebo slovenský HearthStone hráč?

M: Nemal by som označiť nikoho priamo, lebo je tu veľa kvalitných hráčov ako je Faeli, Pardub, Norwis, Enigma  a mnoha ďalších, ale jedničku si zaslúži jednoznačne český grandmaster Jarla.

R: Tady asi netřeba dlouho přemýšlet, Jarla je jednoznačný král naší scény a dá se říct, že nejen té naší, ale skoro i světové. Pamatuju si, jak jsem s ním měl ve Vídni společný pokoj na hotelu na svém prvním “Masters Touru” (Dřív se tomu říkalo Preliminaries a bylo to pro nejlepší hráče Evropy). A ten mladej kulišák od tý doby ušel pěkně dlouhou cestu!

Je něco, co byste na závěr rádi vzkázali fanouškům?

M: Sledujte nás na sociálních síti a držte nám palce,pozdravujem 1:6 eichiiiho a  baxčus.

R: Velký díků dík za to že vůbec jste.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.