CS:GO

První dojmy z Counter-Strike 2, co nám beta verze dala a vzala?

První dojmy z Counter-Strike 2, co nám beta verze dala a vzala?
22. 3. 2023
  |  

Scénu v posledních hodinách zavalila euforie z "dropnutí" přístupů do bety nové verze Counter-Strike 2. Mezi prvními se pochlubil na svém twitch streamu novou verzí hry Brit smooya, jehož vysílání přilákalo přes 180 000 diváků. Ze zástupců SINNERS se poštěstilo například oskarovi se ZEDKEM, Tomáš Šťastný tak ještě ve večerních hodinách streamoval své první dojmy. Co ale na vlnu šťastlivců s přístupem čeká?

Hned po zapnutí hry se přes animované logo Counter-Strike 2 dostaneme do jednoduchého a pohledného úvodního menu, kde na nás vykoukne agent doplněný o aktuální rank a level. Ze svého menu se dostaneme třeba do inventáře, tam se sice můžeme pokochat svými naloženými skiny, na otevírání bedniček nebo lepení stickerek si ale zatím musíme nechat zajít chuť. Stejně tak si musíme počkat i na širší výběr map, v den vydání bety je k dostání pouze tradiční Dust II.

Další položkou v menu jsou "NOVINKY", které ale pro velkou většinu hráčů nic zajímavého nepřinesou, většina se totiž hladově vrhne rovnou do hry. Své kámoše bez předčasného přístupu si tam ale vzít nemůžeme, po pozvání do hry vaše pozvánka pouze zmizí a po sobě nechá jen smutného kamaráda, který se může dívat maximálně na streamy. 
V practice módu si jde jednoduše a přehledně vyzkoušet line-upy utilit.
Úvodní menu ale přeci jen není to, co každého zajímá. Přesuňme se tak rovnou do zápasu. Na něj se můžete připravit na privátním serveru, který po aktivaci "Grenade Practice" začne kromě místa dopadu ukazovat i přesnou trajektorii hozené utility a průběh letu granátu. Tohle může všem nováčkům výrazně pomoct s učením utility, nicméně s jump-throw utilitou tato vymoženost úplně nefunguje. Jeden ze smoků, který ale i v této verzi bezesporu hodíte, je klasícký smoke na X box mapy Dust 2. Už při cvičení nových dýmovnic se ale určitě podíváte "pod sebe", a tam nohy! To, co jste hledali v rámci Counter-Strike:Global Offensive marně, tedy spodní končetiny, tady už kouká v plné kráse. Zvyknout si musíte i na vlastní stín, který vás v některých momentech může nepříjemně zaskočit.

Dost ale básnění o pouhém procvičování a hrách s boty, věnujme se přímo bitevní vřavě. V té nepříjemně překvapí zvuky, na kterých je třeba rozhodně zapracovat. Střelba jednotlivých zbraní příliš neodpovídá té, na kterou jsme zvyklí, pálení molotovu  pak místo CSka připomíná spíš blížící se explozi Creepera v Minecraftu. K výčtu negativ se kromě zvuků, minimálně v reakci s1mpla na jeho vysílání, přidává i příliš mnoho krve na obrazovce během obdržení zásahů. To, co ale ve zvuku strádá, vylepšují vizuály. Kromě vzdušeného tunelu, který tvoří střely ze sniperek potěší i propracované exploze HE nebo nové smoky či animace molotovů, po kterých zůstává na zemi výrazné spáleniště. Na své si ale jednoznačně přijdou i řezníci, krvavé stopy v okolí vašich padlých soupeřů se dočkaly velkého zájmu modelářů a hodně se povedly.
Scenérie po souboji kvalitou připomíná filmové krváky 
Závěrem si dovolím několik zajímavých připomínek a poznatků, se kterými by se někteří z vás mohli ztotožnit. Overlay hry by bylo dobré upravit, logo signalizující, za kterou stranu hrajete, se nehodí ani hráčům v Silveru. O něco jednodušší design celého překrytí sice možná časem bude přirozeným, po přechodu z CS:GO to je ale drobný nezvyk. Nezvykem jsou samozřejmě i možnosti děrovat smoke a vidět skrz, děrovat se nevyplatí, za účelem zisku vize, například s AWP nebo Scoutou, nasměrovat do dýmovnice spray třeba s AK-47 ze střední vzdálenosti je ale dobrá pomůcka. Když vás navíc smoke bude štvát, na poměrně dlouhou dobu ho můžete odpálit granátem. U střelby přes smoke se navíc nemusíte obávat obrovských děr v kouři, v upoutávce Valve to vypadalo daleko hůř. Sympatické je i rozlišení barev smoků, už se tak nestane, že by vám někdo jen tak střihnul bombu přímo před zraky. Pohyb ve smoku navíc nedělá vůbec jednoduchý hustota dýmu, s téměř černým monitorem se jednoduše ztratíte.

Nutno poznamenat, že vývojáři mírně opomenuli sky boxy, z áčka tak bez obtíží můžete vypomoct kolegům smokem až na béčko. S tím souvisí i nepřirozená rychlost hozené utility. Drobně nadbytečné je i počítadlo počtu hráčů, například 2v1, případně karty signalizující počet zabití, i tyto změny si ale bezesporu najdou své fanoušky.

Tak hodně štěstí, ať vám přístupy padají!

V Source 2 se dokonce můžete podívat na stylovou skupinovku
Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.