CS2

První den MČR 2023: Překvapení jménem SINNERS AC i postup Sampi

První den MČR 2023: Překvapení jménem SINNERS AC i postup Sampi
9. 11. 2023
  |  

Úvodní hrací den Mistrovství ČR ve hře Counter-Strike 2 přinesl kromě vyrovnané série mezi Sampi a ENTERPRISE i překvapení v podobě triumfu SINNERS AC nad Dynamem Eclot. V posledním zápase dne však tým kolem skvěle hrajícího majkyho výkon nenapodobil a se Sampi prohrál 0:2. Svěřenci Bfulla, kterého kvůli nemoci na stagi musel nahradit týmový manažer Berry tak jako první slaví jistotu účasti na finálovém turnaji v Brně.

Atypicky čtvrteční podívanou na pražském Chodově odstartovalo klání mezi celky Sampi a ENTERPRISE. Do prvního duelu letošního MČR první zmíněný tým vstupoval v roli jasného papírového favorita, ENTERPRISE se ale na svém prvním LAN turnaji sezony ukázali ve skvělém světle. 

Na svém výběru v podobě mapy Inferno EP vedeni střeleckými výkony MoriiSka s mangussem dokázali ustát vratkavý konec první mapy, kde po těsné přetahované nakonec slavili vítězství 13:10. Bodový přísun, který držel jejich šance vysoko před startem Ancientu se ale na map picku soupeře rychle rozpadl. Sampi ukázali svou obrovskou zkušenost a herní kvalitu, když ENTERPRISE rozcupovali 13:4.

Rozhodující mapou střetnutí byl oblíbený Overpass. Tradičně deciderová mapa byla tou výsledkově nejvyrovnanější v celé BO3 sérii, když se z vítězství po ohromujícím comebacku Sampi radovali za stavu 13:11.

  • BO3 - Sampi vs. ENTERPRISE - 2:1 (10:13 Inferno, 13:4 Ancient, 13:11 Overpass)
Po příjemném předkrmu na řadu přišel nejvíce šokující zápas roku, minimálně z hlediska konečného výsledku. Dynamo Eclot, které v roli favorita vyzvalo SINNERS AC totiž po strhující BO3 sérii odcházelo z dějiště se sklopenými hlavami. To vše i přes jednoznačný verdikt, který hráči pod taktovkou replaye vyřkli na první mapě svým vítězstvím 13:4 navzdory tomu, že se hrál výběr SINNERS AC a tedy mapa Ancient.

To nejpřekvapivější ale teprve mělo přijít. Zatímco na první mapě DNE jasně diktovali tempo hry, na Overpassu se nedostali téměř k ničemu. SINNERS si skvělou defenzivní činností namazali na chleba soupeře v první polovině výsledkem 10:2 a po změně stran soupeři nedovolili ani zisk bodu.

Rozšifrování celého příběhu přinesla mapa Anubis. Nejnovější přírůstek do aktivního map poolu za dobu své existence nabídl nespočet soubojů v česko-slovenských luzích a hájích, datum jedenáctého listopadu si ale bude mapatovat ještě dlouho. SINNERS AC po nožíkovém kole šli do stejnokroje defenzívy a nutno říci, že si vedli skvěle. Na obyvklé baště T strany nejprve kontrolovali výsledek a před koncem úvodní poloviny dokázali odmítnout srovnání soupeře při cestě za stavem 7:5. Velký přehled následně prezentovali i po změně stran a českou jedničku letošní sezony nakonec zdolali 13:6.

  • BO3 - Dynamo Eclot vs. SINNERS AC - 1:2 (13:4 Ancient, 2:13 Overpass, 6:13 Anubis)
Fanoušci SINNERS sledovali vítězství své akademie nad Dynamem Eclot v němém úžasu | Zdroj: Petr Otradovec
O první postupové místo ze skupiny A tak svedli souboj SINNES AC se Sampi. Tento zápas by se také dal nazvat jedinečným,  jelikož na dvou mapách se SINNERS AC v opojení z předchozího úspěchu povedlo uhrát celkem čtyři kola. Na mapě Anubis, která jen pár desítek minut před startem posledního zápasu dne pro SINNERS AC dopadla více než skvěle za CT BAJOvi sveřenci uhráli za CT tři kola, po změně stran neuspěli ani v jednom z případů.

Zakončení celé série se uskutečnilo na Ancientu, který až do jedenáctého kola pro SINNERS AC vypadal hrozivě, když prohrávali 0:10. Pak se sice díky úspěšnému retaku povedlo zapsat první bod, ten ale do konce zápasu zůstal na scoreboardu turnajového benjamínka osamocen. Po čtrnácti kolech tak bylo hotovo a Sampi si jako první tým z celkové osmičky zajistil účast před brněnským publikem.

O to stejné se bude zítra snažit trojice Dynamo Eclot, ENTEPRISE a SINNERS AC. První dva zmíněné celky se od 14:00 potkají v eliminačním zápase, na pátou hodinu odpolední je pak plánováno měření sil mezi vítězem tohoto duelu a SINNERS AC, který rozhodne o druhém postupujícím ze skupiny A. 

  • BO3 - Sampi vs. SINNERS AC - 2:0 (13:3 Anubis, 13:1 Ancient)

Zdroj úvodní fotky: Petr Otradovec

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.