CS2

Přišli, viděli, vzali medaili - svůj první rok UNiTY zakončili bronzem z MČR

Přišli, viděli, vzali medaili - svůj první rok UNiTY zakončili bronzem z MČR
6. 1. 2024
  |  

Před několika dny se kalendář překlopil do roku 2024 a ještě před startem nové sezony je stále aktuální téma hodnocení té uplynulé. Vrata za posledními turnaji v CS2 se v prosinci hlasitě zavřely nejen na světové, ale i domácí scéně. V sérii článků budeme mapovat výkony předních českých týmů a jejich celkovou cestu letošním rokem. Po ohlédnutí za výkony ENTEPRISE a Entropiqu se přesuneme mezi nejlepší čtyři týmy tuzemska. Jako první z čtyřlístku UNiTY, SINNERS, Dynamo Eclot a Sampi si představíme loňské výkony bronzového medailisty z MČR, tedy týmu UNiTY.

Pro UNiTY byl rok 2023 z pohledu existence tím premiérovým. I přesto, že organizace vznikla spojením DTG a DGG se díky svým akvizicím rychle probojovala mezi nejzvučnější jména. Ruku v ruce s podzimním podpisem téměř kompletní soupisky eSuby týmu vzrostla fanouškovská obec a ziskem medailí z MČR i MSR se UNiTY přihlásili o pozici jednoho z nejlepších týmů u nás.

Sestava UNiTY


Ambiciózní projekt odstartoval v lednu roku 2023. V první CS:GO sestavě týmu po boku Dominika "NIO" Maxiána, který jako jediný v organizaci setrval po celou sezonu tehdy nastupovaly hráčské legendy tuzemské scény jako HennkyG, creze nebo WEAMO.  Sestavu jen o pár dní doplnil IGL luko, který od podpisu smlouvy stejně jako NIO zůstal barvám UNiTY věrný.

Ke změnám v UNiTY nedocházelo často, pro razantní změnu se však organizace rozhodla před startem turnaje Tipsport CS:GO Praha I.  Zkušené duo creze a HennkyG nahradili mladíci luke s nitrem, místo weama přišel aimově vybavený rifler Levi. Zdálo se, že změna UNiTY je dokonána. Právě úvodní turnaj ale hráčům v dresu UNiTY nevyšel, když se navzdory individuálním kvalitám neprobojovali mezi nejlepších osm celků.

Nálada v organizaci se zvedla po turnaji Tipsport CS:GO Bratislava, kde se UNiTY dostali alespoň do skupinové fáze. Po konci Pechyna s M1keym v ENTERPRISE se ale rozhodli pro změnu sestavy před podzimními turnaji. V týmu navíc skončil kouč d0di, na jehož místo přišel desty. Ve složení luko, NIO, Levi, Pechyn a M1key se sestava udržela až do konce sezony, krátce po něm navíc bylo oznámeno prodloužení smluv se všemi hráči.

Domácí scéna

Je naprosto logické, že nové jméno na tuzemské scéně v průběhu první sezony dává přednost zejména domácím turnajům. Není to jen tím, že by domácí scéna měla vždy hrát prim, česko-slovenské týmy ale pravidelně v zahraniční konkurenci zaostávají. Turnajům v Evropě se budeme věnovat později. Jak napověděl segment týkající se sestav, Tipsport CS:GO Praha I UNiTY absolutně nevyšel.

CS:GO tým nováčka mezi domácími organizacemi ale neusnul na vavřínech a své zaváhání jak z Tipsport CS:GO Praha I, tak z Y-Games PRO Series 2023 si odčinil již na bratislavské zastávce seriálu MČR. Tam se UNiTY povedlo probojovat přes uzavřenou kvalifikaci po skalpech SINNERS AC a ANDROMEDY, v konfrontaci s těmi nejlepšími ale zápas vyhrát nedokázali. Po prohrách se SINNERS a Entropiqem se jejich sen o cestě na bratislavskou LANku rozplynul.

S příchodem nových akvizic vzrostla nejen míra zkušenosti týmu, ale i týmové chemie a sehranosti. Staro-noví kolegové po výhrách nad eSubou a SINNERS AC opanovali uzavřenou kvalifikaci na Tipsport CS:GO Praha II a před startem skupinové fáze si dokráčeli pro stříbro z MSR. V Nitře UNiTY zdolali nejen ENTERPRISE, ale i favorizované Sampi a SINNERS. Jediným neporaženým týmem zůstalo Dynamo Eclot.

Po návratu z offline akce se skupiny na Tipsport CS Praha II týmu pod vedením trenéra destyho nepovedly. Kontumačně sice UNiTY vyhráli zápas oproti Cryptově, pak ale nestačili na Entropiq a Dynamo Eclot.

Výkonnost UNiTY znovu vzrostla v offline prostředí, které sestavám kolem IGL luka dlouhodobě sedí. Ve skupinách byl tento tým znovu nekompromisní. Poprvé v sezoně porazili Entropiq a jen pár minut poté zopakovali výhru z MSR proti SINNERS. Z prvního místa skupiny B tak postoupili do play-off. Na brněnském výstavišti sice po těsné semifinálové bitvě s DNE spadli do souboje o bronz, vítězství v následném duelu proti SINNERS jim ale přihrálo na krk druhý cenný kov podzimu.

Zahraniční scéna

V první polovině sezony se na mezinárodním turnaji UNiTY ukázali jen jednou, z Y-Games PRO Series 2023 ale po dvou porážkách okamžitě vypadli. Daleko zajímavější turnaje se tak na obrazovky fanoušků organizace dostaly na podzim, kdy se UNiTY dostali do uzavřené kvalifikace  CCT Central Europe Series 8 a CCT East Europe Series 4. V prvním zmíněném turnaji sice zdolali ENTERPRISE, prohry s ALTERNATE aTTaX a Sangal je ale stály příležitost se podívat dále.

Naopak uzavřená kvalifikace zaměřena na východní Evropu nabídla dva skalpy týmu LODIS, v cestě za postupem ale UNiTY znovu stáli Sangal, ke kterým se připojila Spirit Academy. Mimo tyto turnaje a ligy ESEA se UNiTY více proti evropským týmům neutkaly.

Budoucnost a bilancování

Předešlý rok ukázal, že tým kolem luka jednoznačně patří mezi tuzemskou špičku. Za doprovodu destyho trenérských schopností se z převážně slovenské sestavy ihned stal adept na medailová umístění a dá se předpokládat, že ve stejné pozici budou začínat i rok 2024. Udržení sestavy, v jinak hektickém přestupovém období, navíc týmu dá výhodu sehranosti a i proto by se UNiTY znovu měli pravidelně dostávat na největší turnaje Česka i Slovenska. S předpokládaným papírovým oslabením Dynama Eclot by se pozice UNiTY mohla razantně ustálit.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.