CS2

Preview skupin MČR v CS2: Dynamo Eclot i SINNERS znovu adepty na postup

Preview skupin MČR v CS2: Dynamo Eclot i SINNERS znovu adepty na postup
8. 11. 2023
  |  

Po roce se vrací do kalendářů nejlepších česko-slovenských organizací nejpopulárnější turnaj scény, Mistrovství České republiky ve hře Counter-Strike. Týmy v průběhu roku pilně sbíraly MČR body, aby od prvního listopadového týdne v pražské Vodafone PLAYzone aréně vstoupily do turnaje o nejcennější trofej sezony. Vyvrcholení akce v Brně je plánováno na druhou polovinu listopadu.

Counter-Strikové radovánky odstartují na pražském Chodově i Twitchi organizátora úderem čtvrteční druhé hodiny odpolední. Do první fáze turnaje, tedy skupin, vstoupí celkem osm týmů ve svou skupinách. Zatímco SINNERS se kromě hlavního týmu na MČR představí i s akademií, tradiční Cryptova se po konci angažmá Independent rozhodla své jméno žádné ze sestav nepropůjčit a její body propadly. Po dlouhé době se naopak před fanoušky ukáže  organizace eEriness, která MČR hrála naposledy v roce 2021. Vůbec nejvýraznějšími adepty na postup do Brna budou sestavy týmů SINNERS, Dynamo Eclot a Sampi, na čtvrté postupové místo nejčastěji veřejnost dosazuje UNiTY.

Skupina A

Z trojice nedotknutelných, tedy SINNERS, Sampi a Dynamo Eclot, která letos nechyběla ani na jedné ze zastávek Tipsport CS:GO nebo Tipsport CS byly do skupiny A vylosovány hned dvě organizace. Zatímco Dynamo Eclot bude jednoznačným favoritem na postup z prvního místa, Sampi si to o místenku na Brněnském Výstavišti rozdají s ENTERPRISE. Posledním týmem do party budou hráči SINNERS AC, pro které to bude první týmový LAN turnaj v sezoně, pro některé dokonce i v kariéře. Právě na tuto možnou komplikaci organizace chce eliminovat aktuálně probíhajícím bootcampem, který hráči akademie aktuálně absolvují.

Mimo papírového favorita lze pořadí ve skupině určit jen s určitou schopností představivosti. Zatímco Sampi by měli být týmem se stoprocentním záluskem na druhé postupové místo, ENTERPRISE by po vydařené sezoně 2022 rádi konečně slavili úspěch i letos. Tým vedený leckrem se v CS2 sice podíval v několika zápasech i do Counter-Strikové Evropy, avšak výraznější úspěch zde nezapsali. Naopak v duelu proti Sangal pod CCT Central Europe Series 8 Closed Qualifier se přidali do zástupu česko-slovenských týmů s nelichotivým výsledkem mapy 0:13.

Harmonogram skupiny A:

  • Čtvrtek 14:00 – Sampi.Tipsport vs. ENTERPRISE
  • Čtvrtek 17:00 –  Dynamo Eclot vs. SINNERS AC
  • Čtvrtek 20:00 – ZÁPAS VÍTĚZŮ (Hned v prvním dni tak diváci zjistí prvního účastníka play-off)
  • Pátek 14:00 – ZÁPAS PORAŽENÝCH (Souboj o udržení v turnaji)
  • Pátek 17:00 – ROZHODUJÍCÍ ZÁPAS (O druhou místenku v play-off)

Dynamo Eclot opanovalo všechny domácí turnaje roku

Skupina B

Jestliže ve skupině A nedojde k překvapení z dílny ENTERPRISE nebo SINNERS AC, příběh turnaje jistě nabídne víkendová série zápasů. Zatímco hlavní tým SINNERS bude v roce 2023 obhajovat trojnásobný titul mistra ČR, ostatní organizace v posledních letech medailové úspěchy nezapsaly. Výjimkou jsou však hráči UNiTY, z nichž většina loni hájila barvy eSuby a dokráčela s modrou krví pro fantastické stříbro.

Podzimní buff by se mohl sestavy kolem zkušeného IGL luka držet znovu, bude ale otázkou, jak si hráči zvyknou na prostředí Vodafone PLAYzone arény. Ta svým rozložením nepatří mezi klasické halové LANky, které hráčům UNiTY dlouhodobě vyhovují, navíc se na domácím offline turnaji letos ještě nepředstavili. V Nitře na MSR ale v CS:GO brali stříbro.

O malý zázrak se pak ve skupině B budou snažit sestavy eEriness a Entropiq. Zatímco druhá zmiňovaná organizace vynechala účast v play-off pouze na prvním turnaji roku, eEriness se do TOP 8 dostali díky hráčským bodům v kombinaci se získanými body organizace, které dříve v této sezoně nahrály jiné sestavy. Podle odhadů fanoušků i odbornější veřejnosti by měly souboj o postup do Brna svádět UNiTY s Entropiqem, SINNERS by s cestou na finálový turnaj roku neměli mít problém.

  • Sobota 14:00 – SINNERS vs. eEriness
  • Sobota 17:00 – Entropiq vs. UNiTY
  • Sobota 20:00 – ZÁPAS VÍTĚZŮ (Sobotní večer odhalí třetího semifinalistu)
  • Neděle 14:00 – ZÁPAS PORAŽENÝCH (Souboj o udržení v turnaji)
  • Neděle 17:00 – ROZHODUJÍCÍ ZÁPAS (O druhou místenku v play-off)
Oskar může být prvním sniperem v historii SINNERS, který s týmem obhájil titul MČR
Zápasy i doprovodný program budete moct sledovat na twitchi PLAYzone nebo přímo v místě dění.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.