League of Legends

Preview skupin EMEA Masters, domácí hráči zabojují o prestižní titul

Preview skupin EMEA Masters, domácí hráči zabojují o prestižní titul
20. 8. 2023
  |  

Hlavní fáze druhého nejprestižnějšího evropského turnaje v League of Legends startuje v pondělí a ve hře o titul je i trojice domácích hráčů s jedním členem realizačního týmu k tomu, jaké jsou jejich papírové vyhlídky a co nám skupiny nabídnou?

Skupiny hlavní fáze EMEA Masters Summer 2023 | Zdroj: EMEA Masters

SKUPINA A

A rovnou střet domácích zástupců! V Áčku se střetnou španělští vicemistři BISONS, portugalští šampioni a tým, který vyřadil Entropiq, GTZ Esports, turečtí obhájci EMEA Masters titulu Istanbul Wildcats a polská jednička Orbit Anonymo Esports. Favoritem budou našlapaní Wildcats, vítězná sestava z minulého roku zůstala až na junglera Elramira stejná, účastník posledních Worlds i MSI 2022 Ferret je ale více než rovnocennou náhradou. 

Postoupit by pak měli BISONS s českým midlanerem Randomem. Opět sice neuspěli ve finále španělské ligy a v Evropě již zažili nečekaný krach v minulých letech, tento split ale zahráli ve skvělé formě. Zabránit jejich postupu zkusí jungler Savero. Druhý český zástupce s Orbit Anonymo vyhrál polskou Superligu a cítí šanci na kariérní posun. GTZ postoupili z play-inu přes naši jedničku Entropiq, jejich postup do top8 z této našlapané skupiny by byl obrovským šokem.

SKUPINA B

Pro domácího fanouška nejméně zajímavá skupina bez jediného zástupce našeho regionu. I postupové karty by zde měly být jasně rozdané. Německá jednička SK Gaming Prime totiž na turnaj veze topside z hráčů, kteří prošli LEC. O první místo budou soupeřit s francouzskými BK ROG, kteří s korejskými importy doputovali až do finále LFL. Czekolad si zahrál LEC, Pridestalkr LCS a supporta Veignorema jsme mohli osobně odivovat na Prague Champs, kde si v pohodovém tempu pohrál s Entropiq. 

Překvapit se pokusí polská dvojka AliorBank Team s italským překvapením z play-inu Dsyre Esports. Postup se od ani jednoho z nich nečeká, nějaká ta překvapivá výhra ale přijít může, v bo1 oba týmy díky svému agresivnímu stylu uspět mohou. U Dsyre by se jednalo o pokračování už teď úžasného příběhu, organizace ještě před rokem hrála druhou italskou ligu.

SKUPINA C

Bez českého hráče, ale stejně s domácí stopou, v Anorthosis Famagusta jako asistent trenéra působí Speedy. ANO je tradičně řeckou špičkou, v EMEA Masters ale dobrou historii ani vyhlídky nemá. O prvním místě není nejmenších pochyb. Karmine Corp jsou organizací, která má ve Francii zdaleka nejvíc fanoušků a v EMEA Masters nejvíc titulů. Nyní jsou zpět na špici LFL, v sestavě ex-LEC a ERL hvězdy, cokoliv jiného než 6-0 čekat nemůžem. 

O druhé místo by měli soupeřit italští mistři Macko Esports a vítězové NLC Nativz. Macko jsou kořením EMEA Masters, dlouhé roky předvádí zajímavé výkony, netradiční picky a píší zábavné příběhy, v minulém splitu dokonce dokázali postoupit ze skupiny. Nativz jsou směskou zkušených a talentovaných hráčů NLC regionu a představují to nejlepší, co severní Evropa nabízí.

SKUPINA D

Kvalitou to nejlepší nakonec, natřískaná skupina smrti. Španělská jednička, turecká dvojka, německá dvojka a z play-inu postupující francouzská trojka. Movistar Riders vyhráli španělskou LVP a patří do užší skupiny kandidátů na titul v EMEA Masters, především botlane Supa a Alvaro září. NASR Turkey pak využívá dvojici korejských importů z akademií LCK týmů a ačkoliv by měl být tím nejméně favorizovaným týmem na postup z déčka, očekávejme kvalitu. 

Unicorns of Love sice tentokrát německou PRIME League nevyhráli a do LEC jim odešel obrovský talent z jungle Peach, toho ale nahradili jiným korejským prospektem CaD, jinak sestava, která nevyhrála minulý split turnaje o jedinou mapu, zůstává stejná. A nakonec francouzská trojka GO, s naším posledním zástupcem. Kamilius byl dle zákulisních informací blízko LEC již tuto zimu, úspěch v EMEA Masters by mu do nejlepší evropské ligy mohl konečně otevřít dveře. Každý LFL tým je favoritem na titul a my budeme věřit, že minimálně ve skupině cesta GO neskončí. Zkušený midlaner Toucoille a hvězda regionu Ragner by měli být zárukou.

Celé EMEA Masters můžete sledovat s českým komentářem na Hitpointu, skupiny poběží od pondělí do čtvrtka každý den od 17 hodin.


Zdroj úvodní fotografie: Riot Games

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč