CS2

Preview MČR UNiTY: Nový dres, stejná forma loňského vicemistra

Preview MČR UNiTY: Nový dres, stejná forma loňského vicemistra
21. 11. 2023
  |  

Organizace UNiTY se na MČR letos představila poprvé a hned z toho byl postup do play-off. Ještě aby ne, když páteř sestavy tvoří čtveřice vicemistrů MČR z roku 2022. Tehdy luko, Levi, Pechyn a M1key v dresu eSuby ve finále nestačili na SINNERS, právě ve skupinách ale letos hříšníky zdolali 2:1. Cíl je tak pro destyho svěřence jasný, letos si pro zlatý úspěch dokráčet.

Sestava

Tým UNiTY během sezony výrazně posiloval. Pilíře NIO, Levi a luko si v průběhu roku přivedly pod křídla organizace své bývalé kolegy M1keyho s Pechynem a na podzim sestavu posílil i kouč desty.

Právě síla jádra loňské eSuby je něco, co tým táhne kupředu. Chemie mezi pěticí hráčů je díky přátelské atmosféře jednou z nejvyšších na tuzemské scéně, což jsou schopni jednotliví střelci promítat i do zápasů. Ve skvělé formě navíc hraje Levi, kterému se ze začátku hra CS2 příliš nezamlouvala, s ratingem 1.23 byl ale statisticky nejlepším hráčem svého týmu ve skupinové části turnaje.

Skvěle se do týmu začlenil sniper NIO. Ten loni sice sledoval výkony aktuálních spoluhráčů pouze z pozice fanouška, s přesunem blogg1se z eSuby do Sampi ale dostal šanci v nové lukově sestavě. I přes absenci startů v roce 2022 se NIO velmi rychle dostal zpět do skvělé formy, kterou ukazoval v předešlých sezonách. Jeho sebevědomé playe na MČR vyhrály UNiTY hned několik kol a jestliže si svou formu přenese i do Brna, budou UNiTY jednoznačně týmem schopným potrápit a porazit kohokoliv.

IGL luko patří na scéně mezi zkušené pardály. V roce 2019 v dresu Extatus společně s Pechynem a destym zvedl nad hlavu trofej pro mistry ČR. V témže roce navíc začala jeho série medailových úspěchů na turnaji, když v letech 2020 a 2021 bral s eSubou bronz, o rok později stříbro. To potvrzuje jeho obrovskou kvalitu a zkušenost na LAN turnajích. To samotný hráč ukázal i ve Vodafone PLAYzone Aréně během zápasu se SINNERS. Tam se na rozhodujícím Ancientu obsadil do role klíčového hráče svého týmu a s třiceti killy dovedl tým k účasti v play-off.

Medailově stoprocentním hráčem týmu je M1key. Mladý Jakub Krausko se na scéně objevil již v roce 2020, kdy reprezentoval barvy Cryptovy v mezinárodní sestavě během turnaje Sazka eLEAGUE. Jeho první velké angažmá přišlo ale až v roce 2022, když jej před podzimní částí sezony podepsala eSuba. S tou na Brněnském Výstavišti došel pro stříbro a po rozpadu sestavy zamířil do EP. Pod vedením leckra se mu v první polovině roku 2023 nevedlo a v létě tak přišel přestup do UNiTY. V dresu svého aktuálního týmu má za sebou 32 startů na turnajích HLTV a drží si nejvyšší rating 1,12.
UNiTY na MČR postoupili z prvního místa skupiny B

Domácí scéna

U nás toho UNiTY letos zatím moc neodehráli. Vzhledem ke změnám v sestavě jsou relevantními pouze výsledky z druhé poloviny roku, které ale poukazují na kvalitní výkony této pětice. Na sklonku CS:GO si UNiTY v Nitře došli pro stříbro na MSR a v CS2 na svůj úspěch zvládli navázat.

I přes relativně malý počet bodů z turnajů Tipsport CS se dostali mezi nejlepší osmičku týmů CZ/SK scény a ve skupinách MČR zářili. Ve skupině B nejprve porazili Entropiq 2:0 a následně zdolali 2:1 SINNERS. Právě druhé vítězství rozhodlo o postupu do play-off z prvního místa.

Zahraniční scéna

Svými výkony si UNiTY hlasitě řekli i o účast v uzavřených kvalifikacích na turnaje série CCT. Hořký vstup do mezinárodních vod si pro ně ale přichystal tým ALTERNATE aTTaX v CCT Central Europe Series 8. Ten UNiTY porazil 2:0 a poslal do Lower Bracketu uzavřené kvalifkace. Tam sestava vedená lukem ještě skalpovala 2:0 Entrerprise, o pár dní později ale stejným výsledkem padla proti Sangal.

Šanci dostali UNiTY i v uzavřené kvalifikaci na CCT East Europe Series 4, kde po vítězství 2:1 proti LODIS ale znovu narazili na evropskou sestavu Sangal. Po prohře 0:2 sice v odvetě s LODIS uhráli výsledek 2:0, z turnaje je však s nulou vyprovodili Spirit Academy.

Map pool

I přes relativně nízký počet zápasů UNiTY startovali téměř na všech mapách aktivního map poolu. Jejich veto vždy začíná banem mapy Inferno, vyloženě nejoblíbenější mapu ale statisticky nemají.  Ideálu se s 80% úspěšností výrazně blíží Nuke, kde naposledy porazili 13:6 SINNERS a dá se tak předpokládat, že právě tuto mapu budou chtít v Brně hrát. 

Z hlediska veta dává smysl i pick Mirage, kterou tuzemské týmy v poslední době příliš nehrají a s UNiTY by na běhavé mapě mohli klopýtnout. Statisticky nejhorší jsou pak UNiTY na Vertigu. Mapa zasazená do kulis New Yorského mrakodrapu se ale během skupin MČR hrála pouze jednou a svými problémy se zvukem se v CS2 stala jednou z nejnenáviděnějších.

Očekávání

Vzhledem k tomu, že ve skupině A překvapivě Dynamo Eclot prohrálo svůj úvodní zápas se SINNERS AC, vyzvou UNiTY právě je. Rudé blesky opanovaly letos všechny domácí turnaje a ve vzájemném duelu s UNiTY budou považováni za favorita. Forma DNE ale v posledních týdnech není tak jednoznačná a právě LAN buff UNiTY by je mohl zaskočit.

Za selhání by prohra v semifinálovém duelu, který je plánován na pátečních 17:00, považována nebyla, je ale šance, že UNiTY svého soupeře porazí a po roce si zahrají finále MČR.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.