CS2

Preview MČR SINNERS: Obhajoba tří titulů mistra ČR a odvrácení nepovedené sezony

Preview MČR SINNERS: Obhajoba tří titulů mistra ČR a odvrácení nepovedené sezony
23. 11. 2023
  |  

Hříšníkům se rok 2023 výsledkově zatím příliš líbit nemůže. Alespoň částečnou záplatou na výsledkové zemětřesení by ale mohl být titul z Brna. Po roční odmlce se o zlato bude snažit legendární sniper oskar, jehož místo loni zaujal talentovaný forsyy. Kromě oskarova kouzla bude muset na Výstavišti zafungovat i spojení MČR a ZEDKA. MVP loňského šampionátu tradičně před diváky v play-off MČR aktivuje svůj šestý instinkt, který bude muset letos ještě více vygradovat.

Sestava

SINNERS po odchodu NEOFRAGa dlouho hledali náhradu na pozici star playera. Zatímco oskar je schopen ve většině zápasů tým podržet, rifler diktující tempo v sestavě chyběl. Tuto pozici si po intenzivním průzkumu možností nakonec vysloužil KWERTZZ. Nadějný střelec sice drží po 223 odehraných mapách v týmu rating 1.06, v porovnání s ratingem 1.20, který doručoval NEOFRAG to ale je pro některé pořád málo.

Na MČR se bude muset probrat i zkušený ZEDKO, aby jeho tým znovu mohl pomýšlet na titul. Jindřich Chyba obvykle před brněnským publikem výkonnostně vyroste. Jak by také ne, když letos bude na MČR hrát již podesáté. Z devíti dosavadních startů zvedl mistrovskou trofej nad hlavu hned pětkrát. Z toho tři poslední úspěchy přišly právě v dresu SINNERS.

Všechny své mistrovské tituly u hříšníků sebralo duo beastik - SHOCK. Max Kvapil se svými precizními tapy dlouhodobě potvrzuje své aimerské kvality, s oznámením CS2 se jeho forma ještě vylepšila. Beastik je pak považován za jednoho z nejlepších IGL Česka, vzhledem k historii na pozici hlavního riflera navíc na rozdíl od některých konkurentů za týmem většinou výrazněji nezaostává.

Jeho spolehlivým esem v rukávu je sniper oskar. Zkušený sniper toho v Česku na CS:GO příliš nenahrál. Většinu startů si připsal v zahraničí za týmy jako MOUZ nebo Sprout či HellRaisers, doma se kromě MČR 2021 ale představil jen jednou. A to v roce 2013, kdy reprezentoval barvy iNfernity Gaming. Právě svou zkušeností je oskar jistotou týmu, která téměř nikdy nezklame. Často navíc přestřílí i mladší protějšky, což z něj dělá kvalitního odstřelovače i v herním titulu CS2.

Domácí scéna

Nevýhodou SINNERS je fakt, že pozice trojnásobného mistra je předurčuje k zisku alespoň jednoho titulu v kalendáři turnajů. To se ale hříšníkům letos nepovedlo ani jedou. Vždy byli SINNERS ve finálových zápasech tím smutnějším týmem. I tak je sbírka tří stříbrných medailí z nejprestižnějších turnajů české scény relativně hezkým zápisem. Jediný bronz sezony si SINNERS odnesli z MSR, kde je v souboji o finále porazili UNiTY 2:1.

Zahraniční scéna

S příchodem CS2 do toho česká jednička šlápla. Poctivé tréninky se potvrdily i v zápasech evropských turnajů. Za největší úspěch lze označit druhé místo na CCT Central Europe #8, kde smolně ve finále nestačili 1:2 na BetBoom. Do play-off navíc postoupili i v prestižní ESL Challenger League Season 46 Europe. Na cestě do vyřazovací části skalpovali Sprout, Sangal, Auroru, The Prodigies nebo Monte.

Map pool

V Evropě i je doma zdobí síla jejich map poolu. Vyjma Vertiga zvládnou trojnásobní mistři ČR hrát všechny mapy z map poolu. V poslední době se navíc snaží občas implementovat i Nuke, výsledkově to ale v Chedar Creeku hříšníkům příliš nefunguje. Naopak dominantou map poolu SINNERS je Anubis. Tu začali aktivně hrát téměř hned po jejím začlenění mezi aktivní mapy.

Společně s Anubisem se výsledkově SINNERS vede dobře na Ancientu a Miragi, Inferno jsou schopni vyhrát v polovině případů. Zahrát ale umí i na Overpassu, kde za poslední tři měsíce ukazovali svůj um rovnou dvacetkrát.

Očekávání

SINNERS v ideálním případě budou chtít zakončit sezonu zlatonkou z MČR. Oproti loňským sezonám se SINNERS výsledkově trápili, avšak zápasy proti Sampi takřka vždy vyhráli. I to je signálem možného úspěchu v semifinále, které startuje úderem páteční druhé hodiny odpolední. Případný souboj ve finále ale pro SINNERS bude náročný. Proti UNiTY  na dvou posledních LAN turnajích prohráli, na Dynamo nestačili ve většině vzájemných zápasech. I přes to, že SINNERS jsou kurzovým favoritem turnaje, jejich pozice je oproti posledním ročníkům MČR vratkavá. Od SINNERS se očekává umístění na bedně, ideálně na nejvyšším stupínku. Pokud ale Sampi budou chtít MATYSovi uspořádat stylovou rozlučku, skalp hříšníků není tak nereálný jako v minulých letech.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.