CS2

Preview MČR Sampi: Medailová rozlučka pro MATYSE a historické umístění organizace

Preview MČR Sampi: Medailová rozlučka pro MATYSE a historické umístění organizace
21. 11. 2023
  |  

Tým pod taktovkou bfulla v letošní sezoně skončil na turnajích Tipsport CS třikrát bronzový. Skupinová část MČR ale ukázala, že před koncem sezony forma Sampi graduje. Již tradičně tým svými výkony vede MATYS, který by podle webu PLAYzone mohl pro rok 2024 zamířit do fnatic. Na svém třetím MČR tak MATYS bude jistě chtít dotáhnout Sampi do finále.

Sestava

Poprvé v historii organizace se Sampi povedlo probojovat mezi nejlepší čtveřici týmů domácí scény. O to se zasloužila sestava ve složení The eLive, MATYS, sAvana1, T4gg3D a fino vedená koučem bfullem. Sampi v této sezoně změnili svou sestavu pouze jednou, když se v létě domluvili na konci blogg1se a podpisu slovenského snipera fina.

Právě ten je ve svých jednadvaceti letech považován za talentovaného odstřelovače, který v kombinaci s MATYSem umí vyhrávat zápasy. Za své čtyřměsíční působení fino na HLTV turnajích odehrál 151 map s ratingem 1.07. S jeho příchodem ale četnost zápasů Sampi v Evropě klesla, za poslední tři měsíce sestava odehrála na větších turnajích "pouze" 83 map, což je hranice, kterou v minulosti výrazně přesahovali.

Hlavním střelcem celé sestavy je stejně starý Matúš "MATYS" Šimko. Ten si v poslední době drží rating přesahující hodnotu 1.20 a je předmětem zájmů týmů z širší evropské špičky. Proslýchá se, že příští sezonu by mohl začít v barvách fnatic. Jedinou nevýhodou MATYSE a ostatně i celého týmu Sampi je psychika. Když se sestavě nedaří, MATYS je schopen se fyzicky za monitorem velmi intenzivně rozvášnit a to jej leckdy může vyvést z komfortu.

O to, aby se tento scénář v Brně nestal, se bude starat IGL a kapitán týmu The eLiVe. Erik Sith na MČR letos startuje posedmé, v roce 2018 s GUNRUNNERS turnaj opanoval, v dresu Universe a eSuby bral v následujících letech bronz. Posledním medailovým úspěchem se pro eLiVa stal rok 2021, kdy s Enterprise slavil stříbro. A to dokonce po boku svého stálého kolegy MATYSE.

Právě rok 2021 byl rokem vzestupu Lukáše "sAvana1" Lintnera. Dvacetiletý Slovák se do povědomí scény dostal již dříve díky projektu eSuba Youngsters, odkud následně zamířil do hlavního týmu této organizace. Na sklonku roku 2021 s ní ještě stihl oslavit třetí místo na MČR, než se přesunul do Sampi. Jeho první MČR v nových barvách ale týmu nevyšlo, když po nepřesvědčivé hře skončili na dělené sedmé příčce.

Právě toto umístění je zatím nejlepším v přehledu T4gg3Da. Ten byl v roce 2022 představen jako nadějná část supertýmu, který si měl scénu podmanit. Jakožto hráč FPL byl T4gg3D v hledáčku Sampi, podle jejich slov, delší chvíli, strany se na spolupráci domluvily ale až loni. Od té doby Michal Vrzal plní své týmové povinnosti relativně obstojně, absence delšího týmového angažmá se ale v některých situacích negativně podepíše.

Sampi ve skupině A vyhráli oba své duely a postoupili do Brna z prvního místa

Domácí scéna

V Česku a na Slovensku Sampi v celém roce 2023 prokazovali stabilní výkony, kterými se katapultovali mezi tři nejlepší týmy scény. Na Tipsport CS:GO Praha I a Tipsport CS:GO Bratislava v někdejším herním titulu brali bronzové medaile. Stejné umístění zopakovali i v CS2 na Tipsport CS Praha.

Skupinovou část MČR měli Sampi papírově snadnou. Ve skupině A nejprve zdolali po vyrovnané bitvě Enterprise, ve večerním zápase si následně s přehledem poradili se SINNERS AC. Z prvního místa skupiny A tak zamířili přímo mezi nejlepší čtyřku týmů.

Zahraniční scéna

Sampi v Evropě nejsou vidět tolik, jako na začátku roku. Stále se však ukazují v turnajích série CCT, kde končí většinou v druhé polovině účastníků. Velmi slibně jejich výkon vypadal v turnaji YaLLa_Compass, kde ale vlivem kolize zápasu s MČR museli svůj souboj s ANONYMO kontumovat a dále zůstali těsně pod čarou zajišťující postup. 

Naposledy se Sampi představili v CCT East Europe Series #4, kde po výhrách s Aurora Young Blud a ANONYMO sice drželi šanci na postup do play-off, prohry s MOUZ NXT a Pompou je ale o vyřazovací boje připravily.

Map pool

Sampi do vetovací fáze většinou nepropouští mapu Vertigo. Stejně jako UNiTY tak pokračují v trendu ze CS:GO, kdy samotní hráči tuto mapu nemusí. Problémovým faktorem Sampi je mapa Inferno. Vzhledem k tomu, že v BO3 sérii mají týmy pouze jediný ban před pickovací fází, se na nepohodlné Inferno dostává tento tým poměrně často. Ze čtrnácti map zasazených do jižanského prostředí v Evropě dokázali vyhrát pouze jednou.

Na opané straně barikády jsou mapy jako Nuke, Anubis nebo Ancient. Právě jedna z těchto map bude s největší pravděpodobností pickem Sampi do semifinále i druhého zápasu turnaje. Nejméně pravděpodobnou variantou picku je právě první zmíněný Nuke, jelikož ho Sampi příliš nehrají.

Očekávání

Konečný výsledek Sampi se bude odvíjet od toho, jak zvládnou semifinále proti SINNERS. Hříšníci jsou tradičním nemesis Sampi, které bfullův tým na Tipsport CS Praha 2 porazil po více než roce. Rostoucí forma je ale signálem možného zopakování tohoto úspěchu. Jestliže Sampi zvládnou duel proti SINNERS, mohou pomýšlet i na celkový titul. Souboj o bronz by ale nebyl vyloženě nesplněním letošního plánu. Alespoň v očích veřejnosti.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.