CS2

Preview MČR Dynamo Eclot: Cesta za Grandslamem i absolutní dominancí

Preview MČR Dynamo Eclot: Cesta za Grandslamem i absolutní dominancí
23. 11. 2023
  |  

Dynamo Eclot letos zažívá snovou sezonu. Alespoň na česko-slovenské scéně. Tým vedený koučem replayem, který v polovině roku převzal sestavu od Dzejkyho zatím funguje stabilně a jen vě výhry jej dělí od zisku Grandslamu s dotací 2 miliony korun. Povede se v Brně Dynamu zopakovat letošní sérii zlatých vrcholů?

Sestava

Dynamo Eclot patří mezi týmy s relativně neproměnlivou sestavou. Jedinou podzimní změnu zaznamenala organizace s příchodem NEOFRAGA, jenž v kádru nahradil star playera Dytora. Klíčový transfer ale zvládlo Dynamo ještě před startem sezony, když tým posílilo o izraelského snipera Anarkeze.

Čtyřiadvacetiletý odstřelovač s týmem od začátku sezony odehrál 182 map s průměrným ratingem 1.17. Svými výkony se rychle zařadil mezi jistoty svého týmu a hlasitě si říká o cenu pro nejlepšího hráče sezony. Právě na anarkezovi a jeho kvalitách bude hra Eclotů jistě o víkendu stavět. 

Jedním z hlavních pilířů bude i navrátilec Adam "NEOFRAG" Zouhar. Ten před svým přestupem k SINNERS a následné cestě po Evropě dres Eclotu oblékal na MČR v roce 2017. Tehdy ale uhrál s týmem pouze dělené sedmé místo. V DNE se mu ale po návratu ze světa daří. Na rovných padesáti mapách potvrzuje své kvality a s ratingem 1.20 je nejlépe hodnoceným hráčem týmu. 

Volnost, kterou od svých spoluhráčů dostává je zejména prací K1-FiDy. Ten se poprvé v dresu Eclot objevil v roce 2019 a na MČR z toho bylo rovnou druhé místo. Od té doby se tým pod jeho vedením umístil dvakrát na čtvrtém míste, loni bralo Dynamo Eclot bronz. Stálice v sestavě organizace letos jednoznačně bude cílit na první místo. FiDa se během svého působení osvědčil jako schopný IGL s čichem na trofeje a v Brně to bude chtít potvrdit.

Tým doplňuje duo nbqq a Valencio. První zmiňovaný hráč figuruje v užší nominaci na hráče sezony a statisticky i herně patří mezi zkušené pilíře svého týmu, na které je spoleh. V organizaci Eclot navíc působí stejně dlouho jako FiDa, což potvrzuje jeho důvěru v kapitána a v samotný tým. 

Pro Valencia to letos v dresu Dynama bude třetí MČR. V roce 2020 si sice svou premiéru odbyl v dresu eEriness, od té doby je ale základním členem sestavy Eclot. Valencio má sice z hlediska fire power v týmu obrovskou konkurenci, zvládá se s ní ale skvěle vypořádat. Proti SINNERS byl na Tipsport CS Praha právě on tou postavou, která Dynamu zajistila triumf. Pokud se k podobné formě vyšroubuje i v Brně, Dynamo by znovu nemuselo mít konkurenci.
Anarkez a nbqq patří letos mezi opory svého týmu | Zdroj: Facebook @mcrpc.cz

Domácí scéna

Dynamo Eclot v turnajích PLAYzone letos vyhrálo vše, co se dalo. Prvenství loňský bronzový medailista zvládl zapsat nejen na Tisport CS:GO Praha I ale i na Bratislavské a druhé pražské zastávce. Pro titul si tým replaye navíc dokráčel i na MSR v Nitře a potvrdil tak nadvládu nad rokem 2023 v Česku i na Slovensku. 

Jediný titul ale Dynamu stále chybí, titul mistra ČR. Pokud se povede Eclotu opanovat i tento turnaj, od zisku Grandslamu zajišťující dva miliony korun jim nebude stát nic v cestě.

Zahraniční scéna

V první části roku Dynamo přeskočilo SINNERS v HLTV rankingu, neznámé problémy je ale staly místenky v turnajích CCT, což se výrazně na počtu odehraných turnajů podepsalo. V posledních měsících se však stále vrací do zajetých kolejí a kromě European Pro League Season 11 startovali hráči Dynama i v YaLLa Compass Fall 2023 a LEON Teamplay Season 2. Výsledky v konkurenci Tier 2 a Tier 3 týmů se ale jen zdaleka podobají ideálu a výsledkově se zatím v Evropě Eclotu nedaří dotáhnout na takovou kvalitu a dominanci, jako ukazují u nás.

Map pool

Dynamo je schopno zahrát kvalitní zápas téměř na každé mapě. Za "red flag" by ale pravděpodobně většina z hráčů sestavy označila Nuke. Ten za poslední tři měsíce DNE hráli pouze jednou, mezi procentuálně nepopulární mapy patří i Anubis.

Na opačné strany pomyslné osy ční mapy Overpass a Ancient. Právě tyto mapy dost možná z dílny Dynama uvidíme jako picky na samotném MČR, které na Brněnském Výstavišti startuje už v pátek.

Očekávání

Dynamo Eclot si jde v Brně pro titul a Grandslam. Jakékoliv jiné umístění bude pro jedničku letošního roku považováno za neúspěch. Vítěz všech domácích turnajů v semifinále vyzve UNiTY. Tým který by DNE mělo papírově předčít ale bude v LAN prostředí nepříjemným soupeřem stejně, jako případný oponent ve finále.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.