CS2

Polovina roku 2024: Příjemné překvapení celku UNiTY na jaře paralyzovalo českou špičku

Polovina roku 2024: Příjemné překvapení celku UNiTY na jaře paralyzovalo českou špičku
6. 7. 2024
  |  

Prvních 6 měsíců letošní sezony organizace UNiTY na domácí scéně válela. Příchod K1-FiDy nikterak nezměnil výsledky bývalého jádra eSuby, dokonce s jeho přičiněním UNiTY dosáhli na dva cenné kovy z domácích turnajů. Uspěli jak na Tipsport CS Winter, tak i na jarní zastávce. V Evropě se tým taktéž několikrát probojoval na pomyslnou bednu, ESEA S49 Main navíc vyhráli.

Tým UNiTY v zimě přišel s nečekanou změnou, kdy na místo IGL místo Lukáše "luko" Hrabčíka nastoupil někdejší kapitán Dynama Eclot Filip "K1-FiDa" Dvořák. Ten se v týmu aklimatizoval velmi dobře. Zatímco loňské angažmá Pechyna a M1keyho v ENTERPRISE pod vedením leckra nepřinášelo kýžené výsledky, FiDův vliv na tuto dvojici měl pozitivní dopad.

Vzhledem k absenci většího počtu domácích turnajů se sestava snažila uspět i v Evropě, kde v konkurenci nejen Tier 3 týmů bojovala obstojně. Její umístění v HLTV žebříčku však i přes několik povedených turnajů fluktuovalo kolem sté příčky, daleko od týmového maxima.

Výsledkově nejhorší byl pro UNiTY začátek roku. V kvalifikacích na první CS2 Major i na IEM Chengdu organizace končila vždy ve čtvrtfinále a osmifinále, jediná výhra je pak dělila od úspěšné kvalifikaci na RES Eastern European Masters. Nejhorší výsledek přišel v kvalifikaci na IEM Dallas, kde po prohře 2:13 s Permittou skončili UNiTY za hranicí třetí desítky. 

Doma ale předzvěst nepřesvědčivé formy za své nevzala. V online skupinové části Tipsport CS Winter UNiTY nestačili jen na Sampi, ze skupiny A  do offline play-off postoupili z druhé příčky. Ve Vodafone PLAYzone Aréně tým trenéra destyho přehrál SINNERS 2:0, pak ale přišla prohra s Dynamem Eclot i v odvetě se SINNERS. V součtu z toho však byla příjemná bronzová medaile.
Domácí bronz UNiTY nakopl. V European Pro League Season 14: Division 2 skončila organizace po prohře s Espionage druhá, stejný výsledek přišel i v United21 Season 14. V dalších turnajích končili pravidelně mezi nejlepší šestkou, výjimkou byly jen účasti v European Pro League Season 15 a Esports World Cup 2024: European Open Qualifier.

Po sérii uspokojivých umístění přišla další domácí výzva. Skupinovou částí Tipsport CS Spring tentokrát UNiTY po skalpech Flow a BRUTE prolétli bez ztráty mapy, čímž si zajistili účast na druhé letošní LAN akci. Forma v Evropě před startem offline play-off ale znovu pokulhávala. V lize YGames PRO Series UNiTY skončili až na dělené patnácté pozici, dělené deváté místo pak přišlo v otevřené kvalifikaci na RES European Masters Fall 2024. Uspokojivý byl alespoň postup do uzavřené kvalifikace na Regional Clash Arena Europe.

Ani kolísavé výsledky ale tým neodradily od domácího úspěchu! UNiTY se znovu před pražským publikem vyburcovali k výhře proti SINNERS, po následné prohře 0:2 s Dynamem Eclot tentokrát odvetu se SINNERS zvládli výsledkem 2:0. Samotné finále proti Dynamu však mělo jednoznačný průběh. Eclot přehráli svého soupeře 2:0 (Nuke 13:9, Dust II 13:1) a brali druhý titul letošního roku. Pro UNiTY tak z toho bylo stříbro.

Druhá cenná placka sestavu vyburcovala ke skvělému závěru sezony. UNiTY vyhráli dlouhodobou Main divizi ESEA S49, na Uited21 Season 16 pak brali druhé místo a dotaci 3000 dolarů. S ohlédnutím na výsledky před startem letní pauzy pak bylo obrovským překvapením, když organizace v prvních dnech přestávky oznámila změnu na pozici AWP. Do druhé poloviny sezony tak místo Dominika "NIO" Maxiána naskočí po delší pauze Dominik "blogg1s" Janita.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.