CS2

Polovina roku 2024: Mistrům ze Sampi po odchodu MATYSE ujel vlak, na domácí scéně jsou bez medaile

Polovina roku 2024: Mistrům ze Sampi po odchodu MATYSE ujel vlak, na domácí scéně jsou bez medaile
13. 7. 2024
  |  

Jaro roku 2024 Sampi nevyšlo. Po loňském titulu z MČR se organizace Jakuba Jankta musela nejprve vypořádat s odchodem MATYSE do fnatic, po příchodu ZEDKA s mangussem je ale trápí absence domácích úspěchů. Na pomyslné stupně vítězů vystoupali alespoň ve dvou evropských turnajích, v první polovině roku však museli dát vítězstvím v turnajích vale.

Po konci MATYSE se Sampi před touto sezonou rozhodli rovnou pro dvě nová jména v sestavě. Zatímco ze SINNERS přišel do týmu úřadujících mistrů ČR ZEDKO, místo Slováka T4gg3Da zaujal někdejší hráč ENTERPRISE manguss. Nové posily ale na loňské medailové úspěchy nenavázaly. Zatímco v sezoně 2023 Sampi pravidelně končili alespoň mezi nejlepší trojkou na domácích turnajích, letos se podobný scénář zatím nenaplnil.

V porovnání s UNiTY se Sampi účastnili menšího počtu kvalifikací na světové turnaje, úspěch však do letní pauzy nepřišel. V majoritní části turnajů se ale dostali alespoň do play-off. Rok sice začal neúspěchem v otevřených kvalifikacích na Major v Kodani, Sampi ale zapsali alespoň páté místo v evropské Conference soutěži na ESL Pro Legue S19, kde je od play-off dělil úspěch proti Guild Eagles.

Týmu se nezadařilo ani v otevřené kvalifikaci na IEM Chengdu, v otevřené kvalifikaci na RES Eastern European Masters Sampi skončili společně s Dynamem na třetí nepostupové pozici. Na relativní úspěch si tak svěřenci bfulla museli počkat až do března.

Na začátku třetího měsíce tohoto kalendářního roku totiž odstartoval domácí pořad Tipsport CS se svou zimní zastávkou. Ve skupinách Tipsport CS Winter Sampi předčili Lan Party Hotel i UNiTY a jako první tým se kvalifikovali na LAN play-off ve Vodafone PLAYzone Aréně. Pražský Chodov však pro ně nebyl ideálním prostředím.
Před pražským publikem Sampi prohráli oba své zápasy. V tom prvním sice s výsledkem 1:2 byli vyrovnaným soupeřem pro pozdějšího vítěze turnaje z Dynama Eclot, v duelu o udržení ale Sampi prohráli relativně jednoznačně 0:2 se SINNERS. O dva dny později si tak alespoň spravili chuť druhým místem z European Pro League Season 14 po finálové  prohře 0:3 s Preasy.

Na další medaili si Sampi museli počkat až do druhé poloviny dubna. Neúspěšné snažení z otevřené kvalifikace na  DreamHack Summer a z turnaje Thunderpick World Championship 2024: European Series #1 ukončilo až opětovné stříbro z patnácté sezony European Pro League, kde Sampi ve finále nestačili poměrem 1:3 na Dynamo Eclot. Znovu se týmu zadařilo až ve skupinové části Tipsport CS Spring.

Jarní část seriálu Road to MČR pro Sampi odstartovala skvěle, když se po skalpech eSuby a ENTERPRISE Genesis na LANku kvalifikovali z prvního místa skupiny B. Před diváky se ale znovu opakoval scénář z zimní zastávky. Sampi tentokrát play-off turnaje odstartovali prohrou 0:2 s Dynamem Eclot, v eliminačním duelu pak podlehli stejným poměrem sestavě SINNERS. Bylo tak jasné, že v domácích turnajích zatím Sampi pšenka nepokvete.

Stejně jako UNiTY, tak i Sampi alespoň zlepšili konečný obraz první části roku 2024 na poslední možnou chvíli. V případě Sampi se jednalo o turnaj YGames Pro Series 2024, kde sestava vedená IGL eLiVem skončila na třetím místě po výhře nad polskou sestavou organizace Rebels, která se letos ukázala například v Katovicích. Pro druhou část sezony se organizace rozhodla dále udržet aktuální sestavu s doufáním v lepší zítřky. První ostrá zkouška na domácí scéně se Sampi dostane zanedlouho v turnaji Tipsport CS Summer.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.