CS:GO

Polovina roku 2023: Dynamo Eclot jako domácí král klopýtající v Evropě

Polovina roku 2023: Dynamo Eclot jako domácí král klopýtající v Evropě
17. 6. 2023
  |  

Prvních 6 měsíců roku 2023 se Dynamo Eclot povedlo. Zapracování izraelského snipera anarkeze, stabilní výkony zbytku sestavy a posílení trenérské pozice analytikem replayem. Díky tomu všemu se podařilo české sestavě uspět na obou zastávkách Tipsport CS:GO MČR, v Evropě však tým klopýtal.

Tým Dynamo Eclot prošel přes zimu klíčovou změnou, kdy musel zalepit díru po odchodu Lukáše “capseN” Koláčného. Na pozici AWP hráče si nakonec organizace vybrala izraelského hráče Guy "anarkez" Trachtmana, který byl bez angažmá. Ve zkušeném borci, který dříve reprezentoval Team Finest, Team Secret nebo byl zkoušen v HellRaisers, našel tým vše, co potřeboval. Nebo ne?

Sestava se opět snažila ukazovat hlavně v Evropě, kde to však tentokrát nebyla žádná velká sláva a tým bojoval s tier 2 konkurencí neúspěšně. Neuspěl v otevřených kvalifikacích na nejrůznější turnaje od OMEN WGR Challenge, až po ESL Challenger Melberoune. Když vypadl na 16. - 18. místě v Elisa Invitational Winter 2023, a posléze skončil “až” na 7. - 8. místě v turnaji European Pro League Season 6, byly na místě pochybnosti. Ty však vymazal první domácí turnaj.

Dynamo Eclot totiž proletělo rozstřelem, následnou skupinovou fází a v neposlední řadě i offline play-off turnajem Tipsport CS:GO Praha I. 2023. Česko-izraelská sestava dokázala ve skupině “B” deklasovat SINNERS Academy 16:7, posléze i Cryptovu v BO3 sérii 2:0 a mířila jasně za svým cílem.

Tým nezastavil ani double-elimination bracket, naopak se stal v offline prostředí Vodafone PLAYzone arény výhodou. Dynamo Eclot dokázalo nejprve zdolat Sampi v poměru 2:1, posléze stejným skóre uspěl i proti Cryptově a v nedělním finále si poradil se SINNERS v poměru 2:0.

Bezvládí v podobě chybějícího dominantního celku na domácí scéně se tak blížilo svému konci. Dynamo Eclot obecně na jaře prioritizovalo trénink na úkor oficiálních zápasů, a to se projevilo i mezi Tipsport CS:GO Praha I. a Tipsport CS:GO Bratislava. Právě slovenská zastávka MČR Tour byla dalším momentem, kdy se tým ukázal. Tentokrát play-off hrané single-elimination bracketem příliš starostí nové jedničce opět nenadělalo a po výhře 2:0 nad Entropiq a 2:1 nad SINNERS opět začal tým slavit titul.

Kromě česko-slovenské scény to však šlo s Dynamo Eclot od desíti k pěti. V Evropě tým skončil nečekaně brzy už v ESEA Advanced Season 45, brzký konec přišel i v Elisa Invitational Spring 2023 (9. - 12. místo) nebo European Pro League Season 8 (7. - 8. místo). Ani odplata za loňskou prohru ve finále Y-Games PRO Series tentokrát nevyšla, když tuzemský zástupce sice skončil jako nejlepší česko-slovenský celek v mezinárodním turnaji, ve výsledku z toho bylo však “až” 3. místo. Tým se tak vlivem malé aktivity i špatných výsledků propadl HLTV žebříčkem na aktuální 69. místo. Po letní přestávce bychom se však mohli dočkat opět vzestupné tendence a snaze ovládnout definitivně domácí CS:GO / CS2 scénu.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.