CS2

Po odchodu zahraničních hráčů přišel pád, ENTERPRISE se rok 2023 nepovedl

Po odchodu zahraničních hráčů přišel pád, ENTERPRISE se rok 2023 nepovedl
28. 12. 2023
  |  

Závěr kalendářního roku 2023 se pomalu blíží a již tradičně na řadu přichází hodnocení uplynulé sezony. Vrata za posledními turnaji v CS2 se hlasitě zavřely nejen na světové, ale i domácí scéně. V sérii článků budeme mapovat výkony předních českých týmů a jejich celkovou cestu letošním rokem. Jako první se ohlédneme za působením týmu ENTERPRISE.

Counter-Striková scéna má za sebou náročný a turbulentní rok, po jedenácti letech si hráči musí zvykat na novou verzi hry, když legendární a snad i nesmrtelný Counter-Strike: Global Offensive na podzim nahradil Counter-Strike 2. Ani změna herního titulu ale nezachránila letošní chabou výkonnost organizace ENTERPRISE. 

Sestava ENTERPRISE

Rok 2022 byl pro EP výsledkově úspěšný, s mezinárodní sestavou složenou kolem česko-slovenského jádra kromě triumfu v Sazka eLEAGUE skončili i mezi nejlepší čtyřkou domácí scény na MČR. Se sezonou 2023 ale zažili ENTERPRISE velký úpadek. Zpět do evropských vod zamířili importi h4rn s Blytzem, s organizací se po dvou sezonách rozloučil i IGL Erik "The eLiVe" Sith. Stabilními kameny se tak stala dvojice manguss a SYSTEM.  Ani první zmiňovaný střelec ale dlouho v týmu nezůstal. S novou krví v podobě příchodu IGL Michala "leckr" Kadlíčka do týmu přišli i bývalí hráči eSuby Jakub "M1key" Krausko s Martinem "Pechyn" Pechouškem, díky čemuž musel manguss na bench. Tým zkompletoval odstřelovač Martin "zur1s" Sláma.

V tomto složení se sestava však nedokázala přiblížit kvalitě předchozích akvizicí ENTERPRISE. Pětice hráčů spolu vydržela zhruba čtyři měsíce. První změnu odnesla dvojice loňských vicemistrů z eSuby, když se po 130 dnech v týmu ze sestavy poroučel M1key i Pechyn. Jedno místo zaplnil navrátilec do aktivní sestavy manguss, poprvé v kariéře k EP zamířil MoriiSko. Další změna přišla po dvou měsících. Krátce před podzimní částí seriálu MČR o místo v sestavě přišel sniper zur1s, kterého nahradil někdejší reprezentant Cryptovy capseN. Změna na pozici AWP byla tou poslední, kterou ENTERPRISE v sezoně uskutečnili, i tak ale žádné play-off na velkých turnajích neuhráli.

Domácí scéna

Turbulentní změny v sestavě týmu ENTERPRISE jednoznačně nepomohly. A to zejména s ohledem na úspěšný vstup do kalendářního roku 2023. V invite-only kvalifikaci na první domácí turnaj, Tipsport CS:GO Praha I, si EP došli pro skalpy Universe, Cryptovy a SINNERS. Online skupinová fáze ale připomínala ledovou sprchu. Tým nejprve podlehl v BO1 sérii 9:16 Sampi, v eliminačním duelu navzdory vyrovnanému průběhu padl 0:2 s Entropiqem.

Dalším domácím turnajem byla až květnová zastávka v Bratislavě. Do Slovenské metropole se ale ENTERPRISE rovněž nepodívali. A to i přes postup z uzavřené kvalifikace, kde po prohře s Entropiq Future leckrova pětka zvládla duely s BRUTE a eEriness. Los skupinové části byl však nekompromisní. Ze zápasu s Dynamem Eclot na mapě Overpass odcházeli hráči ENTERPRISE s prohrou 12:16, v eliminačním duelu těsně nestačili na Sampi 1:2. Znovu tak tým s ambicemi na TOP4 zůstal těsně před branami offline části turnaje.

Za relativní úspěch lze považovat alespoň postup z domácí kvalifikace na evropský Lorgar Cup, kde ale následně výsledkově propadli. S blížícím se koncem sezony došlo na lámání chleba v turnaji Tipsport CS:GO Praha II. ENTERPRISE znovu zvládli opanovat uzavřenou kvalifikaci, když je skalpy Andromedy a Entropiqu poslaly mezi nejlepší osmičku. Pak ale přišel zádrhel, EP znovu doplatili na sílu předních domácích týmů a prohry se Sampi i SINNERS byly neslučitelné s dalším pokračováním v turnaji.

Nejlepším výsledkem v česko-slovenských turnajích je čtvrté místo z MSR. V úvodním zápase ENTERPRISE překvapivě zdolali UNiTY 2:0, proti Dynamu Eclot ale stejným výsledkem prohráli. Tento nezdar poslal tým ve složení leckr, capseN, MoriiSko, manguss a SYSTEM do Lower Bracketu. V něm sice EP zvládli urvat skalp GLORE, v odvetě s UNiTY ale tvrdě narazili. Výsledek 0:2 ukončil jejich působení v turnaji.

Zatímco na MSR ze své účasti vytesali EP alespoň umístění mezi nejlepší čtyřkou, na MČR se příliš neohřáli. V úvodním zápase se Sampi sice drželi na rozhodující mapě BO3 série relativně velké šance na úspěch, nakonec však padli 1:2 na mapy. V kombinaci s nemyslitelným scénářem, kde SINNERS AC zdolali Dynamo Eclot, navíc ENTERPRISE čelili nutnosti porazit tehdejší nejlepší tým domácí scény. To se dle papírových předpokladů nepovedlo a domácí sezonu tak tento tým uzavřel děleným sedmým místem z nejprestižnějšího turnaje roku.

Zahraniční scéna

S nevýraznými výsledky doma se pojí i nepříliš pestrá účast v evropských turnajích. Stejně jako další české a slovenské týmy, tak i ENTERPRISE pronikli do uzavřených kvalifikací CCT Central Europe, do hlavního turnaje se však ani po čtyřech pokusech nedostali. Za největší úspěch EP v roce 2023 mimo hranice CZ/SK scény tak lze považovat třetí místo v druhé divizi European Pro League S2.

Budoucnost a bilancování

Dá se očekávat, že pro rok 2024 EP sáhnou po změně sestavy. Organizace, která v minulosti spolupracovala s MATYSem nebo forsyym, IGL eLiVem a dalšími jednoznačně na scéně své místo i věhlas má, stejně jsou na tom i vlastní ambice. Nutno konstatovat, že  faktory jako úspěchy v herním titulu EA FC, kde ENTERPRISE spolupracují s pražskou Spartou, a práce s content creatory pomohly organizaci se zviditelnit, přední titul tuzemského esportu ale v minulé sezoně utrpěl citelné oslabení.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.