CS2

Plán MČR Tour 2024 odtajněn: Letos se v Bratislavě hrát nebude

Plán MČR Tour 2024 odtajněn: Letos se v Bratislavě hrát nebude
2. 2. 2024
  |  

Již tradičně se začátek kalendářního roku pojí s oznámením nové podoby seriálu MČR. Pořadatel PLAYzone 1.2. své plány na rok 2024 představil svůj plán prostřednictvím živého vysílání na Twitchi. Pravidelný organizátor tuzemského mistrovství i pro letošní rok udrží šance týmů na dvoumiliónový Grandslam, chybět však bude zastávka v Bratislavě. Její místo zaujme další turnaj, který se odehraje v Praze.

Rok 2024 bude stejně turbulentní jako ten předchozí. Oznámení MČR se dříve pojilo se zveřejněním více herních titulů, které se budou pyšnit právě statusem MČR, tuto poctu ale letos s největší pravděpodobností bude mít mezi počítačovými tituly pouze Counter-Strike 2. Ta nově nabídne celkem čtyři LAN turnaje v Praze, samotné finále bude znovu hostit Brno. Celá sezona začne turnajem Tipsport CS Winter v polovině měsíce března. Hlavní LAN část se odehraje mezi 15. a 17. březnem, cyklus otevřených kvalifikací ale odstartuje už 6.2.

Zastávka s názvem Tipsport CS Spring vyvrcholí 2. června, vítěz Tipsport CS Summer bude odtajněn 6. srpna. Poslední karty zamíchá podzimní turnaj Tipsport CS Fall, který se svého vítěze dočká 22. září. Finále MČR se v Brně odehraje na začátku jedenáctého měsíce, aktuálním datem je termín 7. až 9. listopadu. Na jednotlivé zastávky je možné se kvalifikovat z otevřené kvalifikace. Ty jsou pro Tipsport CS Winter vypsány celkem čtyři, jejich vítězové postoupí do uzavřené kvalifikace. V ní už budou na své soupeře čekat čtyři nasazené týmy. Lepší polovina účastníků doplní čtyři elitní nasazené týmy ve skupinové fázi. Právě čtyřka je opravdu magickým číslem, uzavřené kvalifikace i skupinové fáze budou odehrány během separátních čtyř dní, nejlepší kvarteto týmů ze skupin pak postoupí do offline play-off. 

Vysílací dny budou oproti loňskému roku rozvrstveny jinak. První den uzavřených kvalifikací i skupinových fází nabídne čtyři BO1 série mezi jednotlivými týmy, zbylé tři dny pak ukáží účastníky ve dvou BO3 sériích. Druhý den jednotlivých částí turnaje nabídne zápasy vítězů úvodních duelů, třetí den pak odhalí první nepostupující celky. Čtvrtý vysílací den pak zodpoví poslední tajemné otázky týkající se umístění.

Grandslam pokračuje

Od doby vyhlášení Tipsport Grandslamu se zatím žádný český tým k dvoumilionóvému snu nedostal. Vůbec nejblíž tomu byla sestava Dynama Eclot, které však šance na zisk rekordní sumy utekla ve finále MČR, kde se Sampi prohráli 2:3. Rudé blesky se ale mohou k finanční injekci mohou probojovat i letos. Z loňského a předloňského roku se Dynamu přenesla možnost opanovat první zastávku, tedy Tipsport CS Winter, na které v případě vítězství budou pasováni do role prvního vítěze Tipsport Grandslamu. V případě neúspěchu na první zastáce je však čeká nutnost zvítězit na dvou dalších zastávkách Road to MČR. Jestliže se ani této příležitosti nechopí, na MČR už tato šance platit nebude. Výhra Grandslamu je samozřejmě možná i pro ostatní organizace. Ty by ale musely vyhrát všechny tuzemské turnaje roku. Společně s Dynamem si drobnou výjimku užijí i Sampi, kterým se do posledních osmi turnajů bude započítávat loňský mistrovský titul.

Bodování MČR

Vzhledem k výsledkům loňského roku se organizátor PLAYzone rozhodl pro změnu bodového ohodnocení. Velkým vzorem pro tuto změnu bylo umístění SINNERS na čele bodování MČR, navzdory absenci jakékoliv trofeje z tuzemských turnajů. Dynamo Eclot pak sice všechny domácí turnaje před MČR vyhrálo, avšak v celkovém pořadí drželo až druhou příčku. Nově obdrží 100 bodů do žebříčku týmy, které se v uzavřených kvalifikacích budou alespoň jednou radovat z výhry, přes procentuální dělení pro další týmy se pak maximální zisk bodů za vítězství dané zastávky vyšplná na hodnotu 1000. Body budou moci týmy získávat i ze zahraničí, ale pouze z turnajů, které budou na portálu Liquipedia hodnoceny známkou "A-Tier" a vyšší.

Co velké MČR a prizepool?

Do Brna se v roce 2024 podívá šest týmů. Vzhledem k nepříliš tradičnímu počtu účastníků bude velmi důležité celosezónní snažení a umístění v MČR bodování. První dva týmy žebříčku Road to MČR budou nasazeny přímo do semifinále turnaje, zbylá čtveřice týmů si zahraje čtvrtfinále. Průběžný vítěz celé sezony v semifinále vyzve hůře hodnocený postupující tým, aby měl svou výhodu výraznější. Samotná bitva o titul mistra ČR proběhne formátem BO5. Co se prizepoolu týče, ten se znovu dostane na milion korun českých.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.