CS:GO

Ostravská tečka: Cryptova představuje CS:GO sestavu, se kterou chce do TOP5!

Ostravská tečka: Cryptova představuje CS:GO sestavu, se kterou chce do TOP5!
1. 2. 2022
  |  

Dohady jsou u konce, Cryptova svým videem na sociálních sítích oficiálně představila dlouho očekávaný CS:GO roster. Pro Sazka Esport navíc Ostravané prezentovali, jak jednotlivá spojení vznikala a zeptali jsme se i samotných hráčů na jejich vyhlídky. Celek z Ostravy budou reprezentovat jaro, luko, MAXX, zyored a kinzo.

Jedno z posledních oznámení v rámci přestupového období organizace Cryptova skrývala pod pokličkou pěkně dlouho, celou historii nám poodhalil Viktor Ustyanovič, který u Ostravanů zastává roli CGO. „Tento krok prakticky vychází z průběhu posledního půl až třičtvrtě roku. Celá organizace Cryptova procházela proměnou a nebyla jasně definována koncepční práce s navázanými dlouhodobými cíli a směrem, kterým se budeme ubírat.” Organizace s nemalými cíli navíc musela řešit i složení managementu, který se ustálil až někdy na podzim, od té doby pak začal ostravský tým budovat své nové jádro.

„V té době náš roster tvořil, mimo MAXXE a zyoreda, také w8max, suplick a nelson, avšak jsme nebyli schopni najet na kvalitní tréninkový režim, zejména díky vytíženosti některých hráčů. Kvalitativní posun tak ani nemohl být vidět,” objasňuje nutnost změny CGO Cryptovy. „Po ukončení ESEA Open jsem již věděl, že pokud máme být příští rok soupeřem pro nejlepší týmy v ČR, budeme muset udělat nutné změny. Zyo a MAXX jsou kvalitními hráči a jejich motivovaný přístup a zdravá pracovní etika byly jasným argumentem, aby v sestavě setrvali,” dodává Ustyanovič, který se dá de facto označit za otce nové sestavy.

Ostravané se svými ambicemi na přední příčky netají od samotného vzniku, klíčem k úspěchu však je zejména kvalitní sestava. „Chtěli jsme posílit nejen po výkonnostní stránce v rámci individualit, ale taktéž bylo cílem vytvořit celistvý tým. Pod tím si představuji, že hráči mají mezi sebou nejen herní, ale i lidskou chemii, která umožní rychlejší a efektivnější progres po všech stránkách. Vzhledem i ke společné historii některých z hráčů si myslím, že se nám to podařilo podle plánu.” 

Chief Gaming Office přiznal, že samotné rozhodnutí k hráčské rošádě přišlo někdy ke konci listopadu, poslední měsíc roku 2021 se tak nesl v duchu námluv a rozhovorů s mnohými hráči. Právě období konce sezony ale otevírá i možnost vstupu jiných organizací mezi potenciální zájemce o služby hráčů, Cryptova tak musela být dostatečně rychlá ve volbě svých karet. „Měli jsme zájem i o Nia, přičemž dohoda byla na spadnutí. Naneštěstí pro nás, dostal nabídku od Enterprise kterou přijal, což je pochopitelné. Dopadlo to však dle mého názoru více než dobře,” zní z tábora Cryptovy.

Krátkodobý cíl? Chceme se propracovat do TOP 5 CZ/SK scény
Viktor Ustyanovič
CGO Cryptovy

A nemůžeme opomenout ani samotné ambice ostravské organizace, ta chce především ustálit tréninkové procesy, díky kterým se pak očekávají výsledky spíše z dlouhodobého hlediska. Spekuluje se, že svým dílem by měl v tomto ohledu přispět Pavel "replay" Vaněk, který má zastávat pozici, se samotnou sestavou však představen nebyl. „Cílem rozhodně není pouze koupit sestavu a nechat ji hrát. Naopak máme zájem hráče posouvat ve všech směrech, od rozmanitých tréninkových metod, přes analytiku až po mentální coaching,” upřesňuje vedení Cryptovy svou vizi. Mezi cíle samotné organizace se pak řadí i spokojenost hráčů a jejich motivace.

„Co se týče nějakých výsledkových ambicí na příští půlrok, tak získání slotu v eLEAGUE stojí jednoznačně na prvním místě. Celkově se chceme v krátkodobém horizontu propracovat do top 5 CZ/SK scény a poté samozřejmě mířit výše,” upřesnil otázku ambicí Viktor Ustyanovič. 





Právě hráči CS:GO sekce Cryptovy měli k dispozici, v týdnu před oznámením konečné sestavy, i společný bootcamp. Z něj samotné vedení organizace vyzdvihuje především dobrou náladu, utužení vztahů mezi hráči a především pak spoustu tvrdé práce, kterou za sebou hráči mají. „Pocity jsou pozitivní a očekávání vysoká. To, jaká bude realita, se nechme překvapit,” zakončuje vyjádření Ustyanovič.

V rámci bootcampu jsme měli možnost vyzpovídat celou sestavu, reakce nové ostravské pětice si můžete přečíst v separátním rozhovoru!

Zdroj úvodní fotografie: Cryptova

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.