CS:GO
Esport
Rozhovor

Opona se zatáhla, končí jeden z největších esportových podcastů u nás

Opona se zatáhla, končí jeden z největších esportových podcastů u nás
17. 9. 2023
  |  

Podcast Za oponou esportu bavil fanoušky Counter Striku více než osm měsíců. Jedenáctá epizoda druhé řady ale bude podle všeho tou poslední. Pátého ledna letošního roku na svém YouTube publikovali Vojtěch "Wango" Pres a Vojtěch "Storm_Z" Petr téměř dvouhodinový díl plný osobitých názorů a novinek, v tomto trendu pak pokračovali více než dvě stě padesát dní. V polovině září ale po téměř čtyřiceti epizodách projekt skončil. Jak na svou podcastovou prvotinu bude vzpomínat autor myšlenky StormZ nebo jakým směrem se vydá Wango zpoza opony, to a mnohem více se dozvíte v článku.

Reakce široké esportové veřejnosti na konec pravidelného podcastu Za oponou esportu byly zpravidla plné slov chvály, díků a přání o dalším pokračování, emoce moderátorů Vojty "Wango" Prese a Vojty "Storm_Z" Petra ale bezprostředně po konci nahrávání poslední epizody nikterak intenzivní nebyly. „A je to,“ byla údajně první slova z úst Wanga po zhasnutí červeného tlačítka, Storm_Z si pak nemohl odpustit drobně sarkastickou poznámku: „Skoro mi i slzička ukápla“. Symbolické Wangovo rozloučení podobné tomu, kterým tradičně obrazovku opouštělo oblíbené duo Pat a Mat, však s animovanými postavičkami příliš společného nemá. 

Možná dokonce naopak! Během svého působení na streamovacích a podcastových platformách byli totiž nuceni oba Vojtové, jak sami sebe rádi představovali, rozšířit své schopnosti i o produkční část. „Z failů mě, asi díky bohu, napadá jen jeden. A to, na pár minut vypnuté, mikrofony ve studiu,“ odpovídá Wango na otázku technických výzev a komplikací, které podcast provázely. „To podcast nahrávání, kde jsme zapomněli dát record bylo dobrý,“ přitakává Storm_Z. „Domlouvat jedno datum přes měsíc a půl byla taky zábava, nebo když mi Wango zapomněl sdělit, že mi nahrává mikrofon přes webku a udělali jsme tak celou epizodu,“ dodává. 

Během svého působení se k této dvojici ale připojila i řada poradců a pomocníků. „Časem nás vysvobodili a zachránili Prokop, Seddsy, Štěpán, Luky a další! Většinu technických výzev zvládal Wango. Mým největším soupeřem bylo OBS, které se rozhodlo na mém PC nefungovat, proto máte extra epizodu se Stykem přes Zoom,“ připisuje Storm_Z zásluhy na technické stránce podcastu svým kolegům ze zákulisí.
Martin "STYKO" Styk byl hostem poslední epizody podcastu Za oponou Esportu I Zdroj: Prokop Sojka
Problémy se ale podcastu z velké části vyhýbaly. Daleko výraznější byly pozitivní prožitky z jednotlivých epizod. „Jeden highlight? To asi nepůjde,“ snaží si utřídit myšlenky Wango. „Nicméně mě třeba překvapilo a pamatuji si, že v Německu nejde sázet na esport. Obecně mě ale bavily vzpomínky a příběhy řady lidí, ať už šlo o KETUBORa, Dev1ho, Strikera a dalších.“ Na jinou sortu hostů si pak vzpomněl Wangův jmenovec Storm_Z.  „Zajímavá byla ItsTerez s jejím business myšlením, Bloggisova upřímná chvilka o Sampi, pohled Tomáše Klečky na esporty nebo Zero a jeho myšlení o životě,“ hodnotí své pátrání po nejlepších momentech podcastu. S Wangem se ale shoduje na tom, že z tak širokého spektra respondentů si jedno jméno opravdu vybrat nelze. 

Včetně informativních bonusů, které duo připravovalo pro své fanoušky na HeroHero, Vojtové Pres s Petrem publikovali přes pětatřicet epizod. Jak se taková porce hodin záznamu propsala do jejich životů?  „Určitě jsem se posunul ve vnímání lidí z esportu a sám sebe a trochu si dokázal, že to na nějaké (ač pochybné) úrovni dokážu dělat. Každopádně spíš než o tohle šlo fakt o tu chuť bavit lidi a nás samotné,“ popisuje dopad projektu Za oponou esportu Storm_Z. Wango tak velkou změnu nevnímal.  „Rozšířil jsem si znalosti o fungování RSS feedu, sdílení podcastu, transformace audia a videa, v životě mi toho moc projekt neovlivnil. Měla a byla to především vášeň pro esport, chuť něco přinášet a zábava.“
Měli jsme možnost zkusit jednoho hráče z NIP.
Vojtěch "Storm_Z" Petr
I přes obrovské množství vydaných epizod se na řadu stále nedostalo veliké množství možných hostů. „Všichni (minimálně drtivá většina) o které jsme stáli, jsme i pozvali a oni pozvání přijali,“ komentuje dosavadní výběr respondentů Wango s tím, že byly v plánu i další díly. „Byl i list, který obsahoval další hosty do budoucna, ať již z řad manažerů, funkcionářů v nejvyšších patrech esportu u nás nebo hráčů… A tam je otázka, zda bychom dopadli dobře. (smích)“ Storm_Z naopak ocenil, že kromě hráčů s druhým Vojtou dokázali vyzpovídat i širší spektrum lidí. V rámci vzpomínání našel snad jen jedinou výtku. „Osobně mi je trochu líto, že jsme nedali anglický díl, protože tam byla možnost zkusit jednoho hráče z NIP, ale musel bych to vést sám a na to jsem si tenkrát, možná díky bohu, netroufl (smích).“

I přes fakt, že v době založení podcastu zde již existoval projekt od PLAYzone, pro LOL hráče hrál pak prim RIFTCZECH, se dostalo Za oponou esportu rychle na výsluní mezi podcastovou elitu. Co nejvíce podle autorů dal podcast svým divákům? „Na výsluní či do popředí… Já bych to krotil, je tady řada projektů, které myslím, že si zaslouží pozornost. Hlavním posláním, a zároveň i tím, co měl podcast předat, bylo jednak otevírání řady témat, která v esportu jsou a moc se o nich nemluví a zároveň také inspirace řady lidí, kteří možná jen potřebovali popíchnout, aby se nějak rozhodli nebo do něčeho pustili anebo jen chtěli získat zajímavé informace či impuls,“ komentoval cíle Wango. „Zároveň bylo fajn ukazovat také různé role v esportu a příhody lidí, jak se do nich dostali. V neposlední řadě bylo důvodem tvorby dílů s hosty taky to, že i my dva jsme se chtěli dozvědět něco nového a proto byla paleta hostů natolik pestrá, “ dodává.

„Je to zvláštní číst, že jsme se dostali mezi podcastovou elitu. Přesně jak říká Vojta, k založení vedla hlavně motivace bavit sami sebe, povídat si o tom co nás baví a bavit taky lidi. Zároveň otevírat témata, na které tady vlastnili někteří “monopol” a fanouškům se nedostalo žádné info, takže jsme, nebo teda já hlavně, chtěli tohle trochu poodkrýt pro lidi. Posunout prostě esport někam, protože i takováhle “malá” věc je krok dopředu pro CZ/SK esport a za tím si rozhodně já a asi i Wango stojíme a poslední super poslání, za které jsem já nejvděčnější, je dát možnost lidem, co dělají v esportu tunu práce, ale nejsou tolik vidět a slyšet, se ukázat a mluvit o tom co dělají,“ sdílí myšlenky se svým kolegou Storm_Z.
Mishka si osobně vážím a velmi respektuji jeho pracovní aktivity a výsledky.
Vojtěch "Wango" Pres
Pod rukama za hodiny práce prošlo Wangovi se Strom_Zem velké množství hostů. Jen jedno jméno se ale mezi pozvané dostalo rovnou dvakrát. Za mikrofonem tak byl, po dvou autorech, nejaktivnější esportový komentátor, moderátor a Esport specialista na FTV Prima Michal "Mishek" Kabele. „Michal  je dříč a v rámci lidí, co se v esportu věnují médiím jako takovým, tak toho dělá fakt hrozně hodně. Měli jsme ho jednou s Honzou Hrušovským v rámci jejich TV pořadu o gamingu, kde bylo strašně zajímavý řešit porovnání mezi gamingem a esportem. Potom jsme měli jednou Michala samotného jako testera studia a zároveň člověka, který se hodně pohybuje na CZ/SK scéně, vidí do ní a má přehled, před Tipsport CS:GO Bratislava to sedlo podle nás skvěle,“ komentuje výběr dvojnásobného hosta Storm_Z.

„Michala si osobně vážím a velmi respektuji jeho pracovní aktivity a výsledky. Jeho nesmírnou výhodou je, že díky jeho širokému pracovnímu záběru se s ním dá probrat řada témat. Spolu s Honzou Hrušovským jsme řešili vztah televize a gamingu. Rád říkám, že jsou mojí nejoblíbenější televizáci,“ doplnil Wango.
Loučení s podcastem bude intenzivní zejména pro diváky, kteří doposud měli jistotu pravidelného přísunu informací na týdenní bázi. Jak si ale "volno" budou užívat autoři podcastu? „No. Když budu mluvit za sebe, tak mám stále své standardní každodenní zaměstnání, do konce září ještě patřím do redakce Sazka Esport, mám psa, kterému je potřeba se věnovat, objevil jsem pár fajn knih a ještě mám nějaké domluvené esport projekty do konce listopadu,“ shrnul své relativně dlouhodobé aktivity Wango. Poté ale překvapil se zajímavou novinkou ve svém životě: „V bytě v létě jsem začal zahradničit, tak uvidíme co mi půjde (nej)lépe. (smích)“ 

Storm_Z zato stále drží slib a úkol, který si před pár týdny dal. „Já si teďka zkouším dávat pauzu od socials, chtěl bych se vrátit někdy před MČR, zajet na LANku, pokecat s kámošema a užívat si to jako fanoušek CZ/SK scénu čistě z venku. Jestli se časem vrátím otravovat lidi zase znovu, těžko říct. (smích) Myslím, že jsme si toho tenhle rok užili dost,“ komentuje své plány na nejbližší dobu. „Jinak se soustředím na mojí práci, bydlení apod. Až bude stabilita tam, tak se, pokud jen jako “glosátor”, na esport scénu možná vrátím,“ uzavírá.

Jedno je ale jasné, po dlouhé době zase CZ/SK podcastová scéna v oboru esport přijde o jednu z pravidelných dávek informací v audiovizuální podobě, zda-li se někomu povede na dvojici Wango a Strom_Z navázat, je zatím v oblacích. Obsahově se zatím nejvíce blíží projekt RANKUP od Michala "leckr" Kadlíčka a Dominika "blogg1s" Janity.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.