CS2

Někdejší král scény bez titulu. SINNERS ostrouhali i na MČR

Někdejší král scény bez titulu. SINNERS ostrouhali i na MČR
6. 1. 2024
  |  

Před několika dny se kalendář překlopil do roku 2024 a ještě před startem nové sezony je stále aktuální téma hodnocení té uplynulé. Vrata za posledními turnaji v CS2 se v prosinci hlasitě zavřely nejen na světové, ale i domácí scéně. V sérii článků budeme mapovat výkony předních českých týmů a jejich celkovou cestu letošním rokem. Po ohlédnutí za výkony trojice týmů, které se v sezoně 2023 více umisťovaly mimo nejlepší čtyřku se zaměříme na trio, které téměř na všech turnajích zapsalo medailový úspěch. Jako první z velké trojky zanalyzujeme sestavu SINNERS.

Trojnásobný mistr České republiky letos zůstal daleko za očekáváním. SINNERS se nepovedlo opanovat ani jeden domácí turnaj, z MČR dokonce odešli bez medaile. V průběhu sezony však netrpěli problémy se soupiskou jako velká část případné konkurence a i proto se stále doma udrželi mezi elitou. V Evropě pak, podle žebříčku HLTV, stále platili za vládce domácí scény a to i přes absenci výrazných úspěchů.

Sestava SINNERS

Za čtyři roky na scéně SINNERS příliš jmen ve své Counter-Strike divizi nevystřídali. Do sezony 2023 zasáhlo z pozice právoplatného člena týmu šest hráčů, necelý měsíc v hlavní sestavě organizace strávil i člen SINNERS AC outex. Rok 2023 tehdejší mistři ČR odstartovali ve složení SHOCK, ZEDKO, beastik, oskar a Zero.

Jediným článkem sestavy, který v průběhu sezony organizaci opustil, byl právě poslední zmíněný: Patrik "Zero" Žúdel. Aktuálně pětadvacetiletý Slovák se rozhodl ukončit hráčskou kariéru v druhé polovině března poté, co 24. února odstoupil z osobních důvodů z aktivní sestavy SINNERS. Jeho místo poté krátce obsadil krajan outex. Ani Patrik Tomko se v hlavní sestavě Hříšníků dlouho neohřál, v druhé polovině března jej v aktivní pětici nahradil Simon "KWERTZZ" Horák. S ním v sestavě SINNERS dohráli celou sezonu.

Domácí scéna

Po trojnásobném vítězství na MČR se očekávalo, že i pro rok 2023 budou SINNERS jednoznačným adeptem na mistrovský titul. Možným komplikacím ale napovídaly poslední výsledky Dynama Eclot už z roku 2022, kdy jen těsně jejich rudé blesky nezvládly důležité zápasy v cestě za domácími trofejemi. A komplikace opravdu přišly. Z osobních důvodů, jak již část textu o složení sestavy SINNERS napověděla, s Counter-Strikem skončil zkušený Slovák Zero. Tato ztráta se citelně promítla do výsledku invite-only kvalifikace na Tipsport CS:GO Praha I. Tu museli SINNERS odehrát s náhradou v podobě dreeze a výsledkově se jim nevedlo. V úvodním zápase sice zdolali 16:4 Universe, pak ale padli 2:16 s Cryptovou a 6:16 s ENTERPRISE.

Cesta na první zastávku MČR turnajů tak vedla přes uzavřenou kvalifikaci. V té, již s KWERTZZEM, Hříšníci nezaváhali. GLORE na úvod zdolali 16:8, v BO3 sérii proti Sampi si pak výsledkem 2:1 zajistili první místo ve skupině A. V nastoleném trendu pokračovali i v samotných skupinách turnaje. Tentokrát jejich řádění 16:7 v BO1 sérii odnesl Entropiq, později se znovu výsledkem 2:1 přenesli přes Sampi už do play-off. To se hrálo na pražském Chodově a SINNERS v něm měli co dělat. 

Na úvod vyřazovací části totiž SINNERS padli 1:2 s Cryptovou a o záchranu v turnaji si museli zahrát proti Sampi. Ani napotřetí svěřenci Tomkeejse nezklamali. Znovu to byl výsledek 2:1, který je posunul do finále Lower Bracketu, kde Cryptově poměrem 2:1 vrátili předešlou porážku. Dvě BO3 v rychlém sletu se ale staly SINNERS přeci jednom osudnými. Na unavené hráče ve finále čekalo odpočaté Dynamo Eclot, které výsledkem 2:0 nedalo svému soupeři šanci.

Díky nasbíraným bodům se SINNERS domácímu publiku představili až ve skupinách Tipsport CS:GO Bratislava. A vypadalo to, že úvodní stříbro si tentokrát budou schopni vynahradit. Ve skupině B totiž jednoznačně přehráli jak UNiTY, tak i osudovou Cryptovu a místenka do hlavního města Slovenska mířila do jejich schránky. V Bratislavě se opakovala historie, v druhém semifinále SINNERS znovu narazili na Sampi, které opět zdolali 2:1 a postoupili do finále. Znovu proti Dynamu Eclot. Podle slov trenéra SINNERS sice jeho tým vyhrál veto, zápas však nikoliv. Podruhé v sezoně někdejší mistři republiky padli s Dynamem Eclot ve finále, tentokrát 1:2.

K hořkosladké změně odstínu medaile došlo na MSR v Nitře. Tam SINNERS na úvod turnaje zdolali Sampi 2:0, následné prohry 1:2 s Dynamem Eclot i rozjetými UNiTY ale znamenaly pro adepty na titul pouze bronzovou medaili. Tu byli schopni vyspravit na Tipsport CS Praha II. Navzdory nepřesvědčivé hře porazili ještě v CS:GO tým Sampi NEXT, proti hlavnímu týmu Sampi ale padli 1:2. O účast mezi nejlepší čtyřkou se tak zasloužili až v rozhodujícím zápase s ENTERPRISE, kde soupeři za dvě mapy dovolili pouhých třináct kol. 

Ve Vodafone PLAYzone Aréně v rozjetém tempu pokračovali. V prvním zápase play-off v CS2 přehráli 2:0 Entopiq, výsledkem 2:1 pak poprvé v domácích turnajích předčili i Dynamo Eclot. I přes tuto porážku se DNE nezalekli zápasu se Sampi, přes které dokráčeli do finále. To museli odehrát v improvizované sestavě, když kvůli zdravotní indispozici IGL K1-FiDy musel z Brna do Prahy narychlo odcestovat náhradník Dytor, jehož služby ale proti SINNERS vynesly Dynamu vítězství 2:0. 

Poslední možnost nápravy jinak neuspokojivé sezony byla na konci listopadu v Brně. Přes skupiny MČR se navzdory prohře s UNiTY SINNERS prokousali zásluhou dvojice vítězství proti eEriness, v Brně se ale herně de facto neukázali. Semifinále proti Sampi prohráli 0:2, bitvu o bronz pak proti UNiTY 1:2.

Zahraniční scéna

Zatímco rok 2022 byl považován za období, ve kterém SINNERS mohli na Major, sezona 2023 byla pro Hříšníky v Evropě i ve světě nekompromisní. Prohra 0:2 s 9INE v lednové otevřené kvalifikaci na IEM Rio 2023 znamenala těsný nepostup do uzavřené kvalifikace na turnaj světových elit. Drobnou náplastí byla dělená pátá příčka na CCT North Europe Series #3, kterou však záhy předčila bolest z neúspěšných kvalifikací na RMR. Stejné umístění SINNERS zopakovali v dalším vydání stejného turnaje i o měsíc později.

Výsledková vzpruha a pomyslná medaile přišla na konci dubna. V online turnaji CCT Central Europe Series #6 SINNERS získali dělené třetí místo, když jen těsně, poměrem 1:2, prohráli svůj semifinálový duel s HEET. Podobné umístění se od Hříšníků očekávalo na Y-Games PRO Series 2023, kde je ale tým Ignis Serpens odsunul mimo elitní čtyřku. 

Prostřední část sezony se nesla ve znamení sedmých, potažmo osmých příček z turnajů série CCT. Změna k lepšímu přišla až těsně před koncem roku, kdy na CCT Central Europe Series #8 skončila parta IGL beastika na druhém místě. Největší úspěch roku měl ale teprve přijít. V ESL Challenger League S46 SINNERS v play-off předčili týmy jako 9INE nebo Team Spirit, dvojnásobnou šanci na postup do ESL Pro League ale proti 3DMAX i FORZE prohospodařili. Oba postupové zápasy česká jednička evropské scény prohrála 1:2 po nevydařených deciderech.

Budoucnost a bilancování

Pro SINNERS byl rok 2023 zkrátka nevydařeným. Organizace i fanoušci si v předešlých sezonách zvykli na přísun trofejí a zlatých medailí, ty však tentokrát nepřišly. Asi největším zklamáním pak byla čtvrtá příčka z MČR. I proto se SINNERS rozhodli před sezonou 2024 změnit některé hráče v sestavě. Do Sampi krátce před Vánoci putoval ZEDKO, KWERTZZ si své dosavadní útočiště našel u The Prodigies.

Po odchodu dvou hráčů se uvolnilo místo pro návrat Adama "NEOFRAG" Zouhara, který po angažmá v Evropě a Dynamo Eclot zamířil zpět tam, kde jeho jméno nabralo na zvučnosti. Společně s ním fire power SINNERS posílí Filip "AJTT" Dolenský, o kterého se tým snažil již v předchozích letech. Pokud si aktuální soupiska Hříšníků osobnostně sedne, dá se očekávat návrat do starých kolejí a opět bude třeba počítat s ambicemi na zisk titulů nejen z domácí scény.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.