League of Legends
HearthStone
Dota 2

Největší česká herní organizace slaví 10 let na scéně

Největší česká herní organizace slaví 10 let na scéně
8. 6. 2021
  |  

Organizace Sazka.Inaequalis patří na naší scéně k tradičním domácím subjektům. Zajišťuje talentovaným mladým hráčům zázemí a vede je nejen ke skvělým výkonům, ale snaží se je i vychovávat. Aktuálně má spolek 13 herních sekcí a 927 členů.

Historie Inaequalis sahá do roku 2011, kdy pod tímto názvem vznikl 1. června klan pro všechny StarCraft II hráče. Do klanu se mohl přihlásit kdokoliv bez ohledu na herní výkonnost. Právě unikátní přístup a rozdíl ve schopnostech jednotlivých hráčů  se odráží i v názvu spolku Inaequalis (latinsky – inaequalis – nerovný, symbolizuje nerovné poměřování sil se všemi profesionálními týmy). Postupem času se z Inaequalis stalo jedno z největších uskupení okolo esportu u nás.

Kromě reprezentace na domácích i zahraničních turnajích je pro management organizace důležité také budování aktivit pro členy. Ať již jde o různé interní turnaje, ligy, tak třeba teambuilding aktivity a vyhlášené bootcampy v NESTu. Inaequalis jsou také pořadatelem Esport plesu, během kterého se vyhlašují nejlepší týmy, hráči a eventy uplynulého roku.

Pokles popularity StarCraft II a oficiální založení spolku Inaequalis z.s

Postupem času vliv i popularita hry StarCraft II, na které bylo působení klanu založeno, začala upadat a jednalo se, co bude se aktivitami týmu dál. V tu chvíli začaly padat myšlenky na rozšíření organizace o nové herní sekce (týmy) s udržením zásad, které byly stanoveny už při samotném vzniku organizace. Zároveň se začalo jednat o “oficiálním” uskupení.

Když SCII začalo upadat, hráči začali hrát jiné hry a řešili jsme, co dál
Eldesan
Předseda spolku

Jedním z důležitých kroků na poli esportu tak bylo zalistování Inaequalis i po legislativní stránce, tedy vytvoření oficiálního spolku a neziskové organizace Inaequalis z.s v roce 2015. Hlavní směr, kterým se organizace vydala, bylo dávání příležitostí hráčům bez ohledu na výkonnost nicméně s kritériem dodržování základních zásad slušného chování a vystupování, což přetrvává do současnosti.

Herní sekce v čele s League of Legends a HearthStone začaly získávat nové členy. První úspěchy pak na sebe nenechaly dlouho čekat.

Spojení s FC Viktoria Plzeň

Jedním z prvních mimopražských fotbalových klubů,  který se pustil do esportu, byla právě Viktoria Plzeň, která s Inaequalis jednala už od roku 2018. 

“Spolupráci jsme oznámili na začátku roku 2019, byli jsme druzí za Spartou, která oznámila spolupráci s týmem eSuba koncem roku 2018, i když jednání o spolupráci trvala skoro přes rok. Snažíme se to dělat jiným způsobem, primárně chceme propojovat e-sport, s klasickým sportem. Což se nám daří a naši FIFA hráči jsou jediní na scéně, kteří trénovali s A-týmem Viktorie Plzeň, nebo dokonce byli na jejich oficiálním soustředění v Rakousku,”  komentuje zpětně spojení Jan “Eldesan” Pašek, předseda spolku. 

Dnes dres FCVP eSport kromě jednoho z nejlepších FIFA hráčů u nás, Lukáše “T9Laky” Poura, nosí také slovenský hráč Cristy a desítky hráčů hrající režim ProClub. V něm se poměřují v těch  nejlepších evropských soutěžích. 

Reprezentant Česka v eRepre, první eFotbalista roku, vítěz desítek turnajů. Výčet úspěchů Lukáše “T9Laky” Poura by zabral samostatný článek, což je jen důkazem toho, jaký klenot si v Plzni drží. 



Chtěl bych také poblahopřát INAE k 10. výročí od založení. Je to něco neuvěřitelného, že už takhle dlouho to budují. Zvlášť ještě patří poděkování Honzovi – Eldesanovi. Hlavně za to, jak se stará o hráče. Je to člověk se srdcem na správným místě a udělal by skoro vše pro své hráče!
T9Laky
FIFA hráč FCVP

Vznik Sazka.Inaequalis

Společnost Sazka je oficiálním generálním partnerem Inaequalis od léta 2020. “Spolupráce s organizací Inaequalis je naprosto přirozeným krokem na cestě naší podpory českého esportu. Sazka je dlouhodobým partnerem mládežnického sportu, velmi obdobně bychom rádi pomohli i odvětví esportu,”  komentoval v tom čase spolupráci produktový manažer Sazky Viktor Pecha. 

Kromě vystupování pod názvem Sazka.INAE se společně podílí obě strany na tvorbě obsahu a rozvoje jednotlivých aktivit. Jednou z nich je i například  třeba běh “INAE desítka”.Sportovní aktivita má na dálku propojit členy spolku v době lockdownu. Kdo měl chuť a zájem, měl za cíl v okolí svého bydliště uběhnout 10 kilometrů a společně se tak jeden s druhým motivovat k pohybu. Více o běhu je možné zjistit ve článku na sazkasvet.cz.



Největší úspěchy organizace

Ačkoliv nejsou cílem ty nejlepší výsledky, ale pokora, chování a vystupování, INAE se neztratí ani co se  medailových umístění. Hráči Sazka.Inaequalis si za svou éru existence připsali několik desítek úspěchů, a to především ve hrách HearthStone, League of Legends a Dota 2. V poslední jmenované hře byli dokonce členové součástí reprezentace Česka na IeSF World Championship 2019 (Jižní Korea), odkud přivezli 5. místo. Veškeré se dají najít také na oficiálním webu inaequalis.cz.

Za největší úspěch považuji vznik, existenci a trvání myšlenky Inaequalis: tým pro každého slušného hráče, bez rozdílu skillu.
Eldesan
Předseda spolku

Sazka.Inaequalis se povedlo také vychovat a formovat spoustu zajímavých hráčů, kteří se ukázali na domácí scéně. Někteří, jako Michala "RybkaPipka" Rybák se dokonce do spolku, po štaci v profesionální organizaci, vrátili.

Jan "Eldesan" Pašek za závěrečnou otázku k úspěšným hráčům, kteří organizací prošli dodává: "Bude jich asi více a nerad bych někoho opomenul, proto nechci jmenovat, je to tím, že jedním z našich poslání, je vychovávat hráče a ti nejlepší samozřejmě odchází do jiných organizací…"

K výročí si management pro své členy připravilo akci na Festivalu Fantazie, kde budou různé přednášky, akce a povídání se členy.

 

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.