Esport

Na českou esportovou scénu přichází dlouho očekávaná soutěž zaměřená na rozvoj talentů

Na českou esportovou scénu přichází dlouho očekávaná soutěž zaměřená na rozvoj talentů
3. 6. 2024
  |  

Soutěž zaměřená na rozvoj mladých a nadějných hráčů československé scéně dlouho chyběla. Nový projekt Vodafone Talent League má za cíl tuto situaci změnit a poskytnout mladým hráčům dlouhodobou soutěž určenou k jejich rozvoji a získání cenných zkušeností. Vodafone Talent League bude propojená s Tipsport MČR CS, a nejúspěšnější amatérské týmy se navíc utkají před publikem ve Vodafone PLAYzone Areně.

Kvalifikace do pilotního ročníku nové soutěže Vodafone Talent League začnou již na začátku června a budou probíhat zhruba měsíc. Takto se uskuteční celkem čtyři akce. Ty jsou určeny především začínajícím hráčům, pro které jsou důležité zejména zkušenosti s profesionálním esportem. Finanční dotace alokuje pořádající agentura PLAYzone na proplacení nákladů týmů spojených s postupem do závěrečných zápasů, které proběhnou ve Vodafone PLAYzone Areně před živým publikem.

Z důvodu zachování amatérského ducha soutěže implementovali organizátoři několik pravidel, která omezují účast profesionálních hráčů z úspěšných domácích celků. Zároveň se také soutěž řídí kodexem chování správného hráče a hráčky. Na něm se podílel titulární partner projektu, společnost Vodafone, který se dlouhodobě angažuje v oblasti rozvoje začínajících esportových hráčů.

„Je pro nás důležité podporovat mladé lidi v jejich snech a dát jim možnost si je realizovat. A Vodafone Talent League je k tomu ideálním prostředkem ve světě gamingu,“ říká Barbora Kožíšková, ředitelka pro značku a komunikaci Vodafonu.

Z pokojíku před diváky

Každý profesionální hráč potvrdí, že zápasy před živým publikem jsou mnohem zábavnější než online soupeření. Velké esportové turnaje světa hostí svá finále na stadionech či v halách před tisíci i desetitisíci fanoušky. Cílem Vodafone Talent League je hráčům tento zážitek přiblížit. Celá soutěž začne online, ale samotné finále pro ty nejlepší týmy se odehraje ve Vodafone PLAYzone Areně, kde může své favority přijít podpořit přes 200 fanoušků. Hráči tak na vlastní kůži zažijí, jaké to je hrát pod tlakem, kdy na ně míří objektivy kamer a stovky párů očí na místě i na streamu.

„Žádný sport, ani esport, netvoří jen největší turnaje, ty jsou jen špičkou ledovce. Aby mohla fungovat vrcholová fotbalová liga, je potřeba ekosystém sahající až k žáčkům a školním turnajům v kopané. Stejně tak platí, že pro fungování mistrovských esportových utkání tu musí být soutěž, která začínajícím hráčům pomůže v rozvoji. Přesně takovou chceme ve spolupráci s naším partnerem PLAYzone vytvořit, dodává Barbora Kožíšková.

Spojení s Vodafonem, které má smysl

Vodafone dlouhodobě podporuje esport v České republice. V roce 2021 se stal titulárním partnerem nejprestižnější esportové soutěže u nás – Vodafone MČR v CS:GO. Poté se podílel na otevření moderní esportové arény postavené v pražském obchodním centru Westfield Chodov. Společnost se také stala hlavním partnerem českých přenosů největších turnajů světa ve hře Counter-Strike 2, jako jsou ESL Katowice, ESL Pro League, BLAST Premier nebo z Majoru. Ten spolupořádá vydavatel hry, společnost Valve, a jde o nejvyšší metu, kterou lze ve hře Counter-Strike 2 dosáhnout. Nyní se Vodafone zaměří i na soutěž podporující dlouhodobý rozvoj talentů.

„Komunita po podobné soutěži volala už dlouho. I my v PLAYzone víme, že na naší scéně turnajová série nebo liga, zaměřená převážně na amatérské a začínající hráče, chyběla. Uvědomujeme si, že taková soutěž nikdy nebude mít dosah srovnatelný s těmi největšími turnaji, jako je například MČR. O to náročnější bylo najít spolehlivého partnera, který by nám pomohl koncept rozjet a strategicky rozvíjet. Díky společnosti Vodafone nyní můžeme poskytnout všem fanouškům a hráčům Counter-Strike příležitost si zahrát turnaje srovnatelné s těmi pro profesionály. A za to patří společnosti velký dík,“ říká Pavel Kristián z agentury PLAYzone, hlavní organizátor Tipsport MČR CS.

Propojení s největší lokální soutěží

Vodafone Talent League přinese těm nejlepším týmům kromě zkušeností z online i LAN prostředí také unikátní šanci poměřit síly s českými profesionály. Vítěz celé soutěže získá přímý postup na nejbližší zastávku Road to MČR a z ní už je to jen krůček na vrchol české a slovenské scény – listopadové finále Tipsport MČR CS v Brně, kde jsou každoročně korunováni noví mistři České republiky. 

„Jsme rádi, že tady bude nová soutěž jako Vodafone Talent League, do které se může přihlásit každý, a zároveň bude rozvíjet mladé perspektivní hráče. Pro naši organizaci je důležité vychovávat mladé talenty a tato soutěž je může posunout zase o level výše. Je lepší zkusit reálnou týmovou hru a posouvat se například v komunikaci, než jen hrát stále dokola FACEIT a huntit ELO,“ říká Jiří Plevka, Team Manager týmu Dynamo Eclot, který letos dobyl Tipsport Grand Slam, a odnesl si tak 2 000 000 Kč.

Tisková zpráva

Author photo
Redakce Společná práce redakce Sazka Esport