FIFA

My jsme Slavie, chceme po vzoru velkého fotbalu pronikat do Evropy, říká Jakub Honzík z esport sekce

My jsme Slavie, chceme po vzoru velkého fotbalu pronikat do Evropy, říká Jakub Honzík z esport sekce
2. 7. 2021
  |  

FIFA sekci pražské Slavie opouští Drmi10. Proč se to stalo, jak se mění koncepce týmu nebo co jsou plány do nového ročníku? Na naše otázky odpovídal manažer Jakub Honzík.

Oznámili jste na sociálních sítích, že s týmem loučí hráč Michal „DRMi10" Drastich. Co za tím bylo? 

Bylo to tím, že měníme kompletní koncepci. Drmi bohužel pochází z Ostravy a půjde tam studovat. My potřebujeme mít hráče v Praze. Je nám líto, že se loučíme s Drmim, patří do české špičky, je to skvělý hráč, poctivý kluk a v nadcházející sezóně by nám určitě velmi pomohl,ale nemůžeme dělat výjimky mezi hráči. Přejeme mu hodně úspěchů ať už v esportu nebo ve studiích.

A co ostatní hráči, tedy Cpt.Kubajz a Kobby? S nimi SuperSlavia eSports počítá i do dalšího ročníku? 

Ano s kluky samozřejmě počítáme, Kubajz letos udělal obrovský posun, když se mu podařilo vyhrát Eleague. Herně a psychicky se pomalu začíná dostávat tam kam potřebujeme. Kobby měl skvělé období kolem eLigy, bohužel měl velké zdravotní problémy a musel si dát na pár týdnů úplné volno, v Evropě ale patřil stabilně mezi nejlepší Čechy a těším se na jejich progres v příští sezóně, která bude pro oba přelomová.

Mládí a talent. Jaké kroky chcete podniknout v této oblasti, abyste mohli přivádět do týmu neustále nové prospekty, kteří se budou moct ukázat?

Ve Slavii připravujeme akademii, která bude mít za cíl vychovávat hráče, které si budeme poté moci přetáhnout do áčkového týmu. Mám už pár lidí vytipovaných, ale i do akademie bude těžké se dostat, chceme doopravdy vybírat profilově hráče, kteří budou zapadat do naší koncepce.

Padla řeč o nové unikátní koncepci, v čem přesně bude spočívat? 

Nová koncepce přinese kompletní změnu přípravy našich hráčů. V Česku je FIFA pořád hrozně mladá a spousta kluků si myslí, že když si zahraje pár zápasů za týden, tak to bude stačit. Ale my jsme Slavie, chceme po vzoru velkého fotbalu pronikat do Evropy a dělat věci jinak a pořádně. Na stadionu nebo v jeho blízkém okolí se chystá gaming prostor speciálně jen pro hráče, kam budou minimálně pětkrát v týdnu docházet. Nebude to už jen o hraní, ale zapojí se do toho i lidé ze Slavie, budeme mít mentálního kouče, fyziologa, specialistu na stravování a taky budeme pracovat na reakcích kluků.

Tréninky reflexů, fyzičky a další věci, které jsou zmíněny znamenají jistě potřebu solidního zázemí a hlavně jeho dostupnosti na denní bázi, což v českém esportu není až tak běžnou praxí. Může toto Slavia poskytnout?

Ano, celé zázemí si vytvoříme sami. V současnosti zde není žádný tým, který by dokázal splnit naše požadavky a uměl něco co bychom na Slavii nedokázali.

Kdo je za tímto nápadem? Máte nějakou inspiraci v zahraničí nebo o shodu a nápad mezi vedením projektů v samotné Slavii a SuperSlavia eSports?

Byla to debata v rámci Slavie, ale také nás zajímal názor esports partnerů Samsungu a Many. Částečně to tedy vyplynulo z naší situace a současně jsme se inspirovali u úspěšných týmů v Evropě. Ale jsem velice rád, že nakonec půjdeme vlastní cestou, protože to know-how máme a teď ho chceme přetavit do praxe. 



Znamená nová koncepce nějaké překlenovací období hájení nebo okamžitě cílíte na nejvyšší příčky? 

V loňské sezóně už jsme v České republice vyhráli několik turnajů eLeague, Sparta Invitation Cup, Red Bull ultimátní hráč, v eLize jsme byli druzí, Kobby byl jeden z nejúspěšnějších v Rique cupech, takže to budeme chtít minimálně dorovnat jen s tím rozdílem, že chceme vyhrát eLigu. Ale hlavní target bude do Evropy. Chceme minimálně druhé dny v kvalifikacích na Global series. Nejlépe alespoň jeden broadcast. 

Domácí scénu i zahraniční máte plány pokrytou. Začínáte tedy obratem přípravu na novou sezonu?

Ano přesně tak, s kluky už začínáme připravovat kompletní program na příští sezónu, protože tahle už je v podstatě u konce a na začátku srpna už začínáme přípravu. Ne tolik herní ale hlavně všechny věci okolo, aby toho na kluky hned v září nebylo tolik. 

Co budete považovat za splněný cíl v SuperSlavia eSports roce 2021, respektive 2022? 

Výhra v eLize a jeden hřáč na Broadcastu. 


Zdroj úvodní fotografie: slavia.cz / SK Slavia Praha
Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.