CS:GO

Michal "Mishek" Kabele: Scéna aktuálně nemá jedničku. Pro Sampi je 4. místo zklamáním

Michal "Mishek" Kabele: Scéna aktuálně nemá jedničku. Pro Sampi je 4. místo zklamáním
11. 4. 2023
  |  

Dohrávka víkendového turnaje Tipsport CS:GO Praha I. v plné parádě. Michal "Mishek" Kabele, komentátor a moderátor pořadu CNN Prima Gaming, prozradil, jak vnímal první tuzemský turnaj v roce 2023 nebo kdo je dle něj aktuální jednička scény.

První domácí CS:GO turnaj v roce 2023 vyvrcholil ve Vodafone PLAYzone Aréně. Jak sis obecně první zápasy v tuzemsku po zimní pauze užil?
Užil a hodně, zimní přestávka na naší scéně bývá dlouhá, a tak jsme si na první opravdový střet některých týmů museli chvilku počkat, ale myslím si, že finálová čtyřka nemohla být lepší a ve Vodafone PLAYzone aréně jsme se dočkali asi toho nejlepšího představení, které bylo možné. Zároveň i diváci udělali atmosféru, která musela bavit lidi nejen na místě, ale také na twitchi. A doufám, že se vytvoří více chorálů jako byl ten “moje srdce, to je dynamo”.

Byl pro tebe překvapivý vývoj skupinové fáze, případně samotného play-off?
Skupinová fáze si troufám říct, že vlastně moc nepřekvapila. Podle posledních výsledků se postup těchto čtyřech týmů papírově dal očekávat. Překvapením byl samozřejmě play-off výkon Cryptovy, která sice vystrčila růžky už na listopadovém MČR, ale nikdo si nemohl být jistý, jestli to byla “náhoda” či jednorázová záležitost, nebo to hráči ostravské organizace dokážou předvádět pravidelně. Vypadá to ale, že má tahle sestava našlápnuto pravidelně bojovat o medailové příčky a zdatně konkurovat každému jednomu týmu. 

Dá se po prvním turnaji, kterým proletěl tým bez ztráty série, mluvit v případě Dynama Eclot o aktuální jedničce tuzemské scény, nebo je stále příliš brzy?
Rozhodně o tom diskutovat lze. Sinners  vyhráli listopadové MČR, o tom žádná, a bez debat se historicky zapsali do dějin czsk esportu, ale jak dlouho lze čerpat z té naprosté dominance, která už je vlastně skoro rok pryč? Osobně bych se asi přiklonil k tomu, že CZSK scéna nemá teď danou jedničku, a právě Tipsport CSGO Bratislava bude soubojem o trůn, pokud se tedy vítězem stane někdo z dvojce Dynamo Eclot / Sinners.
 
O ostravském celku už byla řeč, jak bys ještě zhodnotil výkony Cryptovy, kromě zmínky o překvapení.
Sestava Cryptovy mě baví sledovat. Myslím si, že si to speciálně v rámci tohoto turnaje opravdu sedlo. Každý jeden článek fungoval a troufnu si říct, že kdyby tahle sestava spolu měla za sebou více podobných zápasů, tak bychom ji viděli ve finále, ale to chce všechno čas a pokud na sobě budou tvrdě pracovat, mají určitě možnost bojovat o medaile na každém turnaji. 
Sampi “až” čtvrtí, ENTERPRISE nebo Entropiq bez účasti v play-off. Bylo to dle Tebe způsobeno jejich vlastní skupinou, kde se týmy potkaly nebo zkrátka tuto trojici nezastihl start roku v optimálním světle?
Tady si myslím, že je za B správně. Entropiq okamžitě po turnaji sáhli do sestavy a vypadá to, že to odnesou rovnou dva hráči. Jak to dopadne je zatím asi ve hvězdách, ale jsem zvědavý, jaká z toho povede cesta a jestli vůbec budeme vídat AJTTa na czsk scéně, nebo se do akce dostanou Entropiq Future. U Enterprise si myslím, že se v těžké skupině nesešla forma a bez té nebyla šance postoupit. Sampi ať už se Sinners nebo s Dynamem hrají neuvěřitelně vyrovnané série a troufám si říct, že občas poziční hra a vlastní chyby je stojí zápasy. Tak nebo tak je čtvrté místo pro tuto sestavu zklamáním. 
 
Vidíš aktuálně domácí CS:GO týmy na vzestupu nebo naopak úpadku? Nikoliv mezi sebou na tuzemské scéně, ale v kontrastu s výkony v zahraničí a tamní formou týmů.
Možná to teď vyzní ostře, ale rozhodně to tak nemyslím. Každopádně když se podíváme na BNE, kteří jedou na svůj 3. major a na postavení Sinners na HLTV, tak si myslím, že o vzestupu nemůže být ani řeč. Samozřejmě u Sinners je ztráta NEOFRAGa naprosto zásadní a citelná, ale i tak si myslím, že je to jen o hlavě. CZSK scéna už sice nikdy nebude mít CS:GO tým na majoru, ale to neznamená, že se ho nedočkáme v nové verzi. Takže tady jsem optimistický a s tím, jaké podmínky tu hráči mají, věřím, že je to jen a pouze otázka času, kdy budeme moci fandit československé sestavě na největší akci, kterou Counter-Strike nabízí.  

Zároveň pořad, na kterém se podílíš, CNN Prima Gaming, oslavil rok od svého vzniku. Jaký to byl rok?
Dovolím si na tu otázku odpovědět trochu osobněji, ale byl to zase rok, který mi změnil život. Spoustu věcí je v mém životě teď jinak, než tomu bylo rok zpět a snad to takhle bude pokračovat (ťuk ťuk ťuk, penny penny penny). Díky týmu, který máme je radost se na něčem takovém podílet a i přesto, že to je místy samozřejmě náročné, složité, někdy to nevyjde tak, jak by si člověk představoval a spoustu dalšího, tak se to ale všechno učíme za pochodu a troufám si říct, že jsme za ten rok odvedli dobrou práci. 
 
A jaké předsevzetí nebo cíle máte s pořadem pro další rok?
Já na předsevzetí moc nejsem, ale cíle jsou jasné - pokračovat v přibližování esportu a gamingu mainstreamu, navštívit zase ty největší akce u nás nebo v zahraničí a ukazovat tak, že rozhodně neplatí ten klasický stereotyp o gamerech, ale že to všechno má hlubší smysl a není to jen zábava odpadlíků. Myslím si, že se diváci mají na co těšit, ať už je to pokračování v nahlížení pod pokličku jednotlivým herním studiím, nebo na chystanou serii, kde se podíváme na zub business stránce esportu. Bude sranda, tak nás sledujte cnn.iprima.cz/gaming.

Zdroj úvodní fotografie: Twitter @hrusovskyjan

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.