CS:GO

Media Day MSR 2023: Návrat NEOFRAGA do DNE, oskar rychlejší než kdykoliv předtím

Media Day MSR 2023: Návrat NEOFRAGA do DNE, oskar rychlejší než kdykoliv předtím
27. 9. 2023
  |  

Den před startem 4ka Majstrovstiev SR se týmy vydaly z různých koutů České a Slovenské republiky do Nitry. V tamním Agrokomplexu je pro šest celků během posledního záříjového víkendu připraven turnaj s prizepoolem 400 000 korun a mnoho dalšího. Jak se jednotlivé týmy na akci těší a co poodhalily divákům na svých sociálních sítích?

Zatímco Dynamo Eclot a SINNERS, kteří se těší v turnaji nasazení do čtvrtfinále, své fanoušky v průběhu cestovního a media dne na 4ka Majstrovstvá SR častovali porcí informací a fotek ze zákulisí, ostatní celky příliš sdílné na sociálních sítích nebyly. Jedinou středeční světlou výjimkou byli Sampi, kteří umožnili širší veřejnosti nahlédnout pod pokličku příprav na turnaj stejně, jako dříve zmiňované týmy.

SINNERS ČEKÁ V NITŘE PREMIÉRA NA MSR

Pro loňského trojnásobného obhájce titulu mistra ČR je cesta do Nitry vůbec první účastí na MSR v historii organizace. Zatímco jádro týmu ve složení beastik, ZEDKO a SHOCK na nejprestižnějším turnaji v Česku, tedy MČR, historicky nechybělo, k východnímu sousedovi se tým vydal pouze na Bratislavské zastávky Tipsport CS:GO. Rok 2023 je ale v tomto směru přelomovým, po nepříliš bohaté sklizni skalpů v evropských turnajích se SINNERS rozhodli přijmou pozvánku i na 4ka Majstrovstvá SR.

Od pořadatele dostali hříšníci navíc volný los pro dopolední program úvodního hracího dne, poprvé se tak v Agrokomplexu Nitra představí až ve čtvrtfinále. V místě dění si ale sestava SINNERS vyzkoušela během media dne hned několik postřehových a zábavných aktivit, vůbec nejvíce ale překvapil svou krátkou reakční dobou oskar. Aktuálně dvaatřicetiletý sniper týmu ukázal zač je toho loket na populární minihře testující reakce uživatelů. Princip fungování programu stojí na náhodné změně obrazovky z červené barvy na zelenou, kterou musí testovaný hráč či jiný uživatel co nejdříve zakliknout. V nelehké výzvě se oskarovi povedlo získat reakční čas 0,157s, pro srovnání reakční doba průměrného člověka je zhruba 0,215s.

Právě rychlost oskarova AWP a šikovnost ostatních riflerů otestuje lepší tým z dvojice Sampi, GLORE ve čtvrtek od 17:00. Proti oběma týmům by ale SINNERS měli nastupovat v roli favorita, plně slovenský celek Sampi ale na domácí půdě bude chtít potvrdit zvučnost individualit napříč svou sestavou.
Úkol SINNERS je pro letošní MSR jasný, při své premiéře turnaj ovládnout I Zdroj: SINNERS (s povolením)

OBHÁJCE DYNAMO ECLOT JDE DO TURNAJE S NEOFRAGEM A SEBEVĚDOMÍM

Aktuálně druhý tým pořadí MČR a sedmdesátý celek světa Dynamo Eclot do Nitry jede s myšlenkou obhájit loňské prvenství. Těsně před turnajem ale organizace sáhla po změně v sestavě, když místo Dytora zaujala nejlepší možná náhrada na pozici star playera v podobě NEOFRAGa. Bývalý hráč týmů jako OG nebo Into The Breach v Eclot již dříve působil, v sestavě s blogg1sem, vergiLem, giotivem a unem, která tým reprezentovala v druhé polovině roku2017, ale vydržel jen krátce.

S novou výzvou však přichází i veliká zodpovědnost. Po návratu z Evropy se NEOFRAG vrací do kádru se světovými ambicemi, titul z MSR a následně MČR by navíc byl potvrzením skvělé domácí formy v tomto roce. Nutno připomenout, že DNE již letos zvládli opanovat Tipsport CS:GO Praha I i Bratislava a na Slovensku svou nadvládu mohou prokázat znovu. Právě NEOFRAG před turnajem hlásá: „Myslím si, že jsme připraveni, i když bylo málo času na trénování. Budu se snažit klukům co nejvíce pomoci a věřím, že ten titul znova obhájíme.“ V podobném duchu se nesou i vyjádření zbytku týmu. „MSR je pro nás zkouška, vzhlížíme k obhajobě titulu z minulého roku,“ hlásí střelec Valencio, kterého by ale podle Přemka "huhy" Maliny v ideálním světe mohl nahradit STYKO, který podle všeho skončí v Apeks.

Stejně jako SINNERS, tak i DNE dostali pozvánku přímo do čtvrtfinále. Tam jej vyzve lepší z dvojice ENTERPRISE-UNiTY a o zábavu tak bude postaráno. Očekávání od Dynama Eclot jsou veliká, situaci se ale snaží drobně uklidnit zkušený IGL K1-FiDa: „Vzhledem ke změně v týmu, nebudeme mít 100% natrénováno, ale samozřejmě se pokusíme obhájit prvenství z minulého roku. Nálada v týmu je dobrá, tak doufám, že taková zůstane i po MSR“. Vrásky na čele si ale dělá Izraelec Anarkez. „Těžko říct, co očekávat, protože nevíme, jestli budeme hrát na CS2 nebo CS:GO, ale v každém případě uděláme maximum,“ komentuje jedna z největších hvězd, která v dresu českého týmu střílí situaci, která je zahalena rouškou tajemna na všech frontách.
Dynamo Eclot při domácí premiéře NEOFRAGA v jejich dresu budou chtít obhájit loňské prvenství I Zdroj: Facebook @dynamoeclot

PŘEDSTAVÍ SE SAMPI S FINEM PŘI SVÉ ČESKO-SLOVENSKÉ PREMIÉŘE VÍTĚZNĚ?

Na zisk prvního nejcennějšího kovu čekají i hráči Sampi. Výměna blogg1se za fina v letním přestupovém období změnila sestavu hráčů na čistě Slovenskou, jediným Čechem v týmu zůstal trenér bfull. Právě jeho svěřenci si užili během media dne velkou porci zábavy. Na sociálních sítích organizace tým působil natěšene, IGL eLiVe pak foťákům pořadatele rozdával vřelé úsměvy.

Zda-li se povede Sampi uspět rozhodne již jejich první zápas proti GLORE, který startuje úderem půl druhé hodiny odpolední. Hráči budou ve svém BO3 duelu proti papírovému outsiderovi turnaje ukázat své zkušenosti z Evropy, které týmu na začátku srpna připsaly jednačtyřicátou pozici HLTV rankingu. Právě historicky nejlepší umístění v dějinách organizace je pro tuto sestavu hracím motorem. Sampi se již pravidelně dostávají do turnajů série CCT, kde však jejich výsledky poslední dobou příliš líbivými nazvat nelze.

V tuzemských luzích a hájích ale pětice MATYS, sAvana1, T4gg3D, The eLiVe a fino vzbuzuje velký respekt. Z lidského hlediska navenek tým působí velmi přesvědčivě a zejména hladově po úspěchu. Povede se Sampi navázat na jejich formu z konce léta a překonat zatím nejlepší umístění organizace v turnaji, tedy čtvrté místo?
Hráči Sampi přemýšlejí, jaká bude cesta k prvnímu domácímu zlatu I Zdroj: Facebook @teamsampi

PŘEKVAPÍ ENTERPRISE NEBO UNiTY? A CO GLORE?

Mezi šesticí týmů, které se do turnaje také dostaly jsou i čerství postupující z uzavřené kvalifikace Tipsport CS:GO Praha 2 ENTERPRISE a UNiTY. Týmy na podobné výkonnostní úrovni se utkají v úvodním zápase 4ka Majstrovstiev SR ve čtvrtek od desíti ráno. Vzhledem k nedávnému konci M1keyho a Pechyna v sestavě EP a společné minulosti Leviho a Dominika "NIO" Maxiána právě s touto organizací jde očekávat velmi vypjatý duel plný vyrovnaných map v BO3 sérii. Ani jeden z celků své fanoušky v průběhu media dne nepočastoval zásobou zajímavých fotek a z tábora EP tak známe pouze vyjádření IGL Michala "leckr" Kadlíčka, který měl v poslední epizodě podcastu Rank Up obavy, zda se turnaj odehraje v CS:GO. Právě v této verzi podle leckra mají ENTERPRISE aktuálně hodně natrénováno a případný start v CS2 by týmu hodil strategické klacky pod nohy. Podle jeho vyjádření zatím EP ani výrazněji novou verzi hry nehráli a zápas s UNiTY by jim to mohlo výrazně znepříjemnit.

Posledním nepředstaveným účastníkem je sestava GLORE. Velkou vlnu kontroverze strhnul vlajkový představitel tohoto týmu skyy, který byl na Twitteru odsouzen vergiLem za své chování v průběhu jednotlivých zápasů kvalifikace a dalších momentů. Právě silná slova obvinění by mohla sestavu GLORE namotivovat, vlivem pracovních záležitostí mimo Counter-Strike ale tým samotný přicestoval do místa dění až v pozdních večerních hodinách a mnoho času na odpočinek před startem turnaje tak mít nebudou.

Zdroj úvodní fotky: yzone.sk (s povolením)

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.