CS:GO

MČR se blíží, překvapí outsideři v uzavřené kvalifikaci na Prahu?

MČR se blíží, překvapí outsideři v uzavřené kvalifikaci na Prahu?
22. 9. 2023
  |  

Poslední zastávka Tipsport CS:GO klepe na dveře. Před startem skupin ale čtveřici SINNERS, Dynamo Eclot, Sampi a Cryptova musí doplnit další čtyřka týmů. Největšími favority na postup budou celky UNiTY a ENTERPRISE, překvapit ale mohou i mladé sestavy BRUTE nebo SampiNEXT.

Zatímco čtyři nejlepší týmy uplynulých dvou zastávek mají jisté místo přímo ve skupinové části druhého pražského turnaje, celky jako ENTERPRISE, SINNERS AC, BRUTE nebo UNiTY si o postup mezi elitu musí ještě zabojovat. Na základě MČR bodování se přímo do CQ kvalifikoval právě tým EP pod vedením leckra, sestava v čele s BOREM, tým Entropiq a pětice hráčů UNiTY, která v úvodním duelu skupiny A vyzve svou bývalou organizaci - eSubu.

Skupina A

13:00 - UNiTY vs. eSuba

Příběhově zajímavý bude úvodní duel turnaje mezi UNiTY a eSubou. Právě první zmiňovaná organizace totiž díky podpisu dua M1key-Pechyn zvládla pro druhou polovinu sezony 2023 zkompletovat téměř celou stříbrnou sestavu loňského MČR, která zápolila mezi nejlepšími pod eSubou. Jedinou změnou oproti kádru vicemistra je pozice AWP, kde místo blogg1se pálí NIO, kterému však v minulosti také proudila tělem modrá krev.

Leckdo by mohl odhadovat, že po stříbrné medaili musela eSuba posílit a měla by být favoritem, vlivem finančních problémů ale musela organizace upustit od full-time CS:GO sestavy a  eSuba tak v tomto zápase bude jasným outsiderem. V sestavě, kterou modrá krev veřejně neprezentovala na sociálních sítích, střílí Crazyy, DOCKSTAR, bývalý hráč 1DH Kokaina, čerstvě dvaadvacetiletý m0nsterr a mladíček mahaR. Výbušný a běhavý styl hry by sice v teoretické rovině mohl díky BO1 formátu proti UNiTY fungovat, sedmý tým MČR pořadí by ale neměl klopýtnout.

14:30 - SINNERS AC vs. SampiNEXT

Další třaskavý duel nabídne skupina A jen o hodinu a půl později. Vůbec poprvé se v letošním seriálu Tipsport CS:GO představí proti sobě dvě akademie. Favorit SINNERS AC nastoupí v sestavě B0R0, v4NO, PATR7KK, dreez, majky a z pozice osmého týmu celkového pořadí MČR se bude snažit proti akademickému týmu soupeře vrátit do doby, kdy dokázal opanovat Rising Talents League.

SampiNEXT navíc svou novou soupisku ve složení EMCOR, ramon, Verttzzz, DALIEN a Pepo představili pouze den před vypuknutím soutěže a je tak otázkou, jakým herním stylem se akademie Sampi bude prezentovat. Proti SINNERS AC budou mladíci jednoznačným outsiderem, sestava vedená trenérem flegmou ale disponuje zejména individuálním skillem, který teoreticky mladé hříšníky může zaskočit.

SKUPINA B

13:00 - ENTERPRISE vs. ANDROMEDA

Sobotní blok zápasů bude patřit skupině B, kterou odpálí EP s ANDROMEDOU. ENTERPRISE jsou aktuálně v pozici, kdy si nemohou dovolit zaváhat. Zatímco minulá sezona se pro organizaci relativně vyvedla, když ve finále Sazka eLEAGUE zdolali eSubu, letos to EP zatím nelepí. Dirigent sestavy leckr v průběhu letního přestupového okna přivedl mangusse, MoriiSka a snipera capseNa, individuálně by tak měl být tým aspirantem na TOP 4. Pro EP ale může časem vykrystalizovat nepříjemný problém, většina sestavy totiž spolu působila v organizaci Entropiq a byla svědkem jednoho z největších vyhoření hráčů v historii scény.

V zápase proti ANDROMEDĚ by se to ale projevit nemělo. Nenápadně vyhlížející organizace sice nemá ve svém jádru příliš zvučná jména, v rámci uzavřené kvalifikace na Tipsport CS:GO Bratislava ale tým na serveru vypadal čerstvě, když jen těsně v decideru nestačil na UNiTY. Od té doby se sice v sestavě událo pár změn, ambice překvapovat ale zůstávají. Po boku N1KOLAJe nastoupí Fajr, Snaxieee, PerdY a braindamage, většinově Českou sestavu na startu poslední zastávky čeká relativně zajímavá zkouška ohněm. Stejně jako v případně úvodního zápasu skupiny A, tak i zde bude outsider doufat v kouzlo BO1.

14:30 - Entropiq vs. Team Brute

Z hlediska vyrovnanosti může být nejzajímavější BO1 série mezi Entropiqem a BRUTE. Zelené masky díky několika různým sestavám mají místo na MČR jisté, jde jen o to, jaká sestava turnaj odehraje. Pro uzavřenou kvalifikaci Tipsport CS:GO Praha byl vybrán lodivod Entropiq Future Lastík, semtex, Mix, MAXX a HoLLy. Bude zajímavé sledovat, jak se bývalý hráč Cryptovy, MAXX, zvládne vrátit do koloběhu kompetitivního hraní po delší pauze, na svém streamu ve většině případů hrál místo Counter-Striku Valorant a hernímu titulu svého života se příliš veřejně nevěnoval. Sestava celkově ale působí, s ohledem na historickou pompéznost Entropiqu, drobně suše. Z pozice jedné z největších organizací scény totiž po dlouhé době EIQ nepostavili příliš konkurenceschopný roster, který svým obsazením připomíná mid-tier CZ/SK tým.

BRUTE v otevřených kvalifikacích místo statusu vládce nižších pater scény získali přízvisko otloukánka. Z několika pokusů vyšel až ten poslední ve čtvrté kvalifikaci, kde ve finále porazili AndromedaGaming. Nechybělo tak mnoho a v CQ na pražskou zastávku mohly nastupovat dvě Andromedy. Smůla pro BRUTE ale byla zažehnána, sestava: pal0o, SiKO, warden, Frixos a W0LF se v pozitivním světle představila už na předchozích zastávkách a znovu by podobné výkony mohli zopakovat i zde. Los k nim nebyl vůbec nepřející, v případě týmové hry a ostrého aimu BRUTE jednoznačně mohou Entropiq nejen potrápit, ale i zdolat.

Zdroj úvodní fotky: Facebook @mcrpc.cz

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.