League of Legends

Lukáš "Esko" Endl: Cítím, že můžu ukázat svůj potenciál

Lukáš "Esko" Endl: Cítím, že můžu ukázat svůj potenciál
23. 2. 2023
  |  

League of Legends tým Cryptovy do nového roku vstoupil s výrazně obměněnou sestavou, kterou opustili hráči jako Sacrifice či Flaxxish. Jak vidí Esko nadcházející boj o playoff a změny před novou sezonou?

Cryptova aktuálně drží skóre 3:5 a zaostává o dva body za příčkami v playoff. Do karet ji ale naopak hraje, že už za sebou má druhý duel s eSubou a klíčová utkání ji teprve čekají. Esko v barvách ostravské organizace strávil kompletní rok 2022 a upozornil na sebe, jako na jednoho z potenciálně nejsilnějších střelců na česko-slovenské scéně. I proto se s Cryptovou dohodli na pokračování.

Jak se za dobu, kdy v týmu působíš, organizace proměnila po nějaké procesní stránce z nováčka ligy po ambiciózní celek? 

Líbil se mi přístup Cryptovy a i když nám rok 2022 výsledkově tolik nevyšel, tento rok zatím vypadá dobře. Cíle jsou samozřejmě oproti loňskému roku odlišné a jdeme krok po kroku s tím, že uvidíme, jak to dopadne. 
 
Během podzimu a následně zimní pauzy jste udělali v sestavě hned několik změn a najeli na Projekt Vision. Padli jste si do noty s novými spoluhráči? 

To týmu přišli Kulvas, Kokos a Defflok. Všichni tři to berou opravdu vážně, za což jsem rád a celková atmosféra v týmu je teď skvělá. S novými hráči nemám osobně vůbec žádný problém. 

 


Co byla největší výzva, které jste při začátku hraní čelili? Nový playstyle, jazyková bariéra? Nebo vše probíhalo dle plánů? 

Jazyková bariéra nebyla problém. Největší výzvou bylo určitě začlenění Kokose, protože to je jeho první split a je to spíše SoloQ hráč. Podařilo se mu ale rychle v tomto ohledu zlepšit a co se týče ostatních, všechno šlo podle plánu. 

Zároveň jste absolvovali před startem Mastercard Hitpoint Masters také bootcamp. Byl jsi spokojen s jeho průběhem? 

Bootcamp proběhl v naprostém pořádku, vše proběhlo podle předem stanoveného harmonogramu a splnili jsme cíle, které jsme si nastavili, ať už co se týče tréninku nebo zlepšení týmové morálky a souhry. Bootcamp před zahájením sezóny padl vhod, takže si nemůžu na nic stěžovat. 
 
A dokážeš čtenářům přiblížit, co všechno jste absolvovali? Od herní praxe, teorie až po nějaké team building aktivity? 

Během bootcampu jsme hrávali denně dva scrim bloky, chtěli jsme využít efektivně všechen čas co jsme měli, ale po večerech se našel prostor prostor i na společné večeře a teambuilding aktivity, jako je například lasergame nebo bowling, kde jsme ještě více upevnili vztahy mezi sebou. Zahrnuli jsme také implementaci určitých tréninkových metod a splnili jsme si marketingové povinnosti. 
 
Kdybys měl zhodnotit dosavadní průběh Hitpoint Masters, jaké pocity převládají
Zvládli jste porazit silné soupeře jako Dynamo Eclot, ale zároveň jste například padli se Sampi… 

No, myslím že první polovina splitu mohla být lepší, ale taky mohla být horší, po prohře se Sampi jsem byl opravdu zmaten a nevěděl jsem, co se stalo, ale myslím si, že jsme v každý hře udělali nějaké chyby které do druhé poloviny dokážeme fixnout a zvládnem se zlepšit. 
 
 


S jakými ambicemi jste do nového ročníku nejvyšší tuzemské LoL soutěže vůbec vstoupili a k jaké pozici po konci ligy byste se rádi přiblížili? 

Ambice Cryptovy jsou určitě ukázat, že máme na to hrát vyrovnané zápasy s tuzemskou špičkou a přiblížit se k playoffs. 
 
Jak si zatím spokojen s vlastními výkony a jak ti sedí aktuální meta?  

Aktuální meta mi dost sedí, ačkoliv se mi v minulých týdnech některé hry povedly a některé už tolik ne. Momentálně se mi ale daří a cítím, že můžu ukázat svůj skutečný potenciál. 
 
Stanovuješ si například i osobní cíle do budoucna? 

Ano, určitě bych chtěl být nejlepší a hrát na nejlepší urovni to asi každý, ale beru to postupně. Nejdřív bych se rád dostal alespoň do playoffs a potom na European Masters. 

Zdroj úvodní fotografie: Cryptova / YouTube

Author photo
Prokop "Hippowan" Sojka