CS:GO

LucasP: Vítěz PLAYzone Challenge, vicemistr Sazka eLEAGUE, MSR nebo COOL Ligy se loučí s kariérou

LucasP: Vítěz PLAYzone Challenge, vicemistr Sazka eLEAGUE, MSR nebo COOL Ligy se loučí s kariérou
15. 7. 2021
  |  

Dlouhou dobu jsme Lukáše "LucasP" Pócsika viděli zejména v barvách organizace UNIVERSE, se kterou získal spoustu úspěchů. Od roku 2017 si připsal desítku cenných kovů nejen na domácí scéně a to vše v podstatě “jen” ve 3 působištích...

Mezi jeho největší úspěchy se dá počítat triumf na PZ Challenge a ESL Nationals. Nyní se podle informací Sazka Esport od samotného hráče rozhodl pro konec kariéry.
 
Psal se rok 2017, když se Lukáš "LucasP" Pócsik začal více prosazovat na domácí scéně, nikdy ne moc sebestředně nebo výstředně, zkrátka kluk, co neměl potřebu se na venek jakkoli projevovat. O to víc pomáhal vždy svému týmu.
 
Začalo to keď som hral v teame GLOBAL, kedy UNIVERSE potrebovali 2 hráčov. Napísali ganzovi, ktorý bol môj spoluhráč a on ma zobral so sebou
lucasp
Jedna z prvních akcí a hned medaile. Team UNIVERSE to v létě 2017 dotáhl až do finále 1. COOL League Season 2, kde je tehdy v boji o necelých 2000 eur porazil celek eSuba. Už to však ukázalo, že se s mladými hráči, kteří se až do finále prostříleli, musí počítat. Za sebou tehdy UNIVERSE nechali například eXtatus, se sestavou okolo frozena nebo například hráče SINNERS ZEDKA, eEriness s Bladem, AJTTem nebo hráčem NIO.

 

Podzim toho roku sedl na jedničku, tedy spíš na dvojku, protože také z MSR 2017 si celek, ve kterém hrál také legendární trenér KETUBOR, odnesl stříbrné medaile, když ve finále prohrál s Dark Tigers. V tehdejší sestavě temných tygrů jsme mohli sledovat beastika, EYO, tomkeejse a další hvězdy.

Začiatky boli veľmi tažké, ale po niekoľkých mesiacoch trénovania sme to prelomili a začali sme mať úspechy
O rok později už UNIVERSE bojovali také na evropském poli, LucasP měl nesmírně důležitou roli v cestě evropskou kvalifikací na MINOR, kde jim byla vystavena stopka až v TOP16, což na tehdejší dobu byl skvělý úspěch.
 
Opět to ale byla druhá polovina roku, která vyšla slovenskému hráči téměř skvěle. LucasP pomohl k triumfu na Quietus-Day a k bronzu z 1. COOL League Season 4 a MČR 2018.
 
Jeden z vrcholů kariéry ale přišel až o rok později, kdy se podařilo slovenskému hráči, stále hrající v barvách UNIVERSE, získat triumf na prestižním ESL Nationals CZ/SK, jehož finále se konalo přímo v ESL studiích v Katowicích a také posléze na obnovené premiéře byoc lan akce PLAYzone Challenge. Velmi úspěšný rok, ve kterém UNIVERSE utíkali kvalifikace na velké zahraniční akce o vlásek, zakončil LucasP dalším cenným kovem z MČR, opět bronzovým.

V etapě s UNIVERSE nesmíme opomenout ani jeho bratra Ľubo Pócsika, který byl v organizaci manažerem a pomáhal s jejím chodem. Zároveň tak byl nesmírně důležitou oporou ve výkonech slovenského hráče.

Brat na mňa mal veľký vplyv, kedže kvôli nemu som začal hrávať csko. V UNIVERSE mal väčšinou administratívnu úlohu, ale určite vedel aj podporiť a namotivovať nás keď sme to potrebovali

 

Přišel rok 2020 a prakticky první větší přestup pro tehdy ještě dvacetiletého riflera. Novou destinací se po konci v UNIVERSE stal tým Gunrunners, kde ambice a chuť vítězit nebyly vůbec malé. Nebylo to tak dlouho od chvíle kdy GRS přebrali sestavu z bývalých eXtatus a zažili úspěchy na domácí scéně.
 
Bronz z premiérového splitu Sazka eLEAGUE a 4. místo v 1. COOL League Season 7. Solidní start angažmá, které ovšem mělo velmi rychý konec. Tým se přestěhoval pod hlavičku nově vzniklé organizace ENTERPRISE a LucasP tak opět změnil dres.
 
Dostáváme zase do podzimu. V Sazka eLEAGUE S2 2020 tým ENTERPRISE senzačně zaskočil eSubu v semifinále a měl před sebou velkou výzvu, grandfinále se SINNERS. Tuzemská jednička už v té době odmítala dopustit překvapení a LucasP svoji první BO5 sérii v kariéře jasně prohrál 0:3. A ten výsledek zapamatujme, protože se k němu ještě dostaneme.


 
LucasP se svými spoluhráči také dosáhl 4. místo v dalším ročníku COOL League a padla také medaile z MSR. Na MČR 2020 však přišel výbuch jaký čekal málokdo a tým skončil mezi posledními.

Na otázku, kdo byl nejlepší spoluhráč nebo spoluhráči reagoval LucasP následovně:

Celý team UNIVERSE a ENTERPRISE: Levi, forsyy, elive, neofrag, manguss, system, xprnc, twist
Přišel rok 2021 a s ním i velká nová naděje. ENTERPRISE postavili dohromady 4 z 5 hráčů, kteří společně v UNIVERSE zažili tu nejúspěšnější éru, tedy The eLiVa a Live, kteří ona přišli do týmu z konkurenční eSuby, LucasP a forsyy, sestavu doplnil talentovaný manguss. Vše vypadalo dobře, tým si sedl, bojoval v kvalifikacích, kde mu například jen těsně 2x utekla místenka do REPUBLEAGUE Season 1 nebo dalších evropských turnajů.
 
LucasP hrál vždy důležitou roli, a především jeho přesná muška, která mu vynášela jednu z nejúspěšnějších HS % na domácí scéně, byla hlavní zbraní.



Důležitým bodem byla také kvalifikace přes ESEA Main do vyšší ESEA Advanced a jeden z nejlepších výsledků domácího týmu ve Flashpoint Season 3 kvalifikacích. Pak se ale začal lámat chleba. Play-off 1. COOL League Season 9 vypadalo velmi dobře a ENTERPRISE měli možnost si to rozdat s Entropiq Prague o post tuzemské dvojky za SINNERS.

Z očekávaného vyrovnaného duelu se stal tah na jednu branku a EIQ brali jednoznačné vítězství 3:0. A to je další BO5 série, další zpropadená BO5 v jinak skvělé kariéře slovenského hráče, která dopadla jasným způsobem. Lukáš "LucasP" Pócsik končil s osobním skóre 40:54 a 63,5 ADR. Rozhodně nešlo o jeho nejhorší zápas kariéry, všechno by ale zřejmě vyměnil za vítězství svého týmu.

EIQ vyhrali finále zaslúžene, hrali veľmi pekne
Také v play-off jarní části Sazka eLEAGUE odehrál slovenský hráč LucasP svůj standard. Teda minimálně se o něj snažil. Cesta přes čtvrtfinále s eSubou dopadla úspěšně, v semifinále však vystavili stopku SINNERS a od 3. medaile v řadě připravila Lucase prohra v zápase o 3. místo, kde na sílu EP byl celek Sampi.

Poslední pokus ENTERPRISE ve stejné sestavě udělat velký úspěch přišel v mezinárodní lize ESEA Advanced, kde se česko-slovenské sestavě podařilo dojít jako jedinému celku až do play-off. Tím to ale neskončilo a loňský vicemistr Sazka eLEAGUE dokázal dojít až do baráže o prestižní ESEA Premier. Zde však dvakrát tvrdě narazil a přišel o naději.

Nutno vysmeknout poklonu za dlouhou cestu, oddanost a úspěchy, které si LucasP připsal.
Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.