Esport

Loučení legedy: Bananides po sedmi letech za mikrofonem končí

Loučení legedy: Bananides po sedmi letech za mikrofonem končí
5. 1. 2024
  |  

Jeden z největších tahounů domácího talent týmu Jiří "Bananides" Johanides dnes na sociálních sítích oznámil konec své komentátorské kariéry. Posledním turnajem pro něj bylo MČR 2023, kde atypicky zastával roli stage moderátora. Vedle komentování, analýzy či moderování Bananides v esportu působil i v agenturách, kde ale v druhé polovině loňského roku rovněž skončil.

Psal se rok 2016 a svitavský patriot Jiří Johanides se poprvé prostřednictvím Hitpointu objevil před kamerami v pozici komentátora hry Counter-Strike: Global Offensive. „Vybral jsem si jeden zápas, nahrál doma nahrávku a následně dostal od Hitpointu pozvánku odkomentovat jeden menší zahraniční turnaj,“ vzpomínal Bananides na své začátky během stejnojmenného dokumentárního filmu.

Po sedmi letech na scéně dává Johanides esportu sbohem. „Právě dneska na začátku roku 2024 přišel čas se rozloučit. Bohužel jsem pro další rok nenašel uplatnění v našem herním světě a s blížícími se důležitými životními kroky měním směr svý životní kariéry tak, že na vysílání prostě nebude čas a prostor,“ zahajuje jeden z nejoblíbenějších hlasů tuzemského esportu emotivní oznámení.

Během dlouhého působení toho Bananides stihl opravdu mnoho, podle jeho slov si snad ani nemohl přát více. „Jel jsem na Major, vyzkoušel jsem si všechny možný role a do dneška vlastně nevím, která mě bavila nejvíce. Zažil jsem spoustu skvělých momentů, byl jsem hlasem pro Counter-Strike, League of Legends a FIFU,“ předkládá obecný výčet svých bohatých zkušeností. Právě díky své všestrannosti a schopnosti vtipně a exaktně prezentovat vysílanou hru divákům  se Bananides rychle stal miláčkem publika. 

S humorem sobě vlastním navíc překlenul, mnohdy s komentátorským řemeslem neslučitelnou, řečovou vadu. Během MČR 2021 například humorně zval fanoušky Counter-Striku na brněnské výstaviště pomocí motta: „Přináším R do MČR“. Právě zkušenost s touto indispozicí jej formovala i do role vzorového komentátora pro kolegy, kteří by své sny přestali kvůli tomuto "problému" následovat. „Nikdy nikomu nedovolte, aby vás v něčem zpomaloval. Každý v sobě máme dost síly na to, abychom překonali vlastní překážky a dostali se tak dále než ostatní,“ hlásal tehdy v příspěvku na Instagramu.
Od sezony 2024 ale výrazné písmeno R v MČR bude chybět. „Bohužel jsem se nedočkal toho, abych se stal součástí některé globální produkce, abych si splnil sen stát se komentátorem na plný úvazek. Abych sám sobě dokázal, že je něco takového vůbec možné,“ komentuje Bananides problém, který je v esportových kruzích často probírán. Nabídka pracovních pozic v tomto oboru je natolik skromná, že prací esportového komentátora se v Česku na plný úvazek živit téměř nelze.

To i navzdory faktu, že se svět komentování neustále mění. „Přicházejí nový jména, ty starý jim nechávají místo a z generace, do které se řadím, už zbývá víceméně jen jeden poslední samuraj,“ pokračuje. Video, které Bananides zveřejnil na sociálních sítích sice neobsahuje žádná konkrétní jména. Sám autor totiž zmiňuje, že by nerad na někoho zapomněl. Dá se však odhadnout, že právě posledním samurajem Bananidesovy generace je Marek "shadye" Hovanec.

„Chtěl bych popřát všem, kteří jsou do esportu zapojení, aby jim ta vášeň vytrvala. Abychom si jednoho dne mohli říci, že to tu děláme skvěle, profesionálně a že to uživí dost lidí,“ doufá Johanides. „Já ani nespočítám, kolik takových lidí jsem díky esportu dokázal poznat za ty léta poznat. Spousta z nich se stala mými kamarády, kteří mě budou na mý životní cestě provázet i dál,“ děkuje blíže nespecifikovaným přátelům.

„Já si o sobě nemyslím, že bych byl nějakým způsobem výjimečnej nebo důležitej, ale doufám, že po mně zůstane nějaká stopa i přesto, že komentátorů je, bylo a bude spousta,“ doplňuje.

Bananides však na esport úplně nezanevře. „Na nějakou akci se chci samozřejmě ještě podívat, ale to už jen jako divák a fanoušek,“ slibuje. V esportu se kromě organizátorských a komentátorských pozic věnoval i žurnalistice. V roce 2022 zde, na Sazka Esport, vycházela jeho série článků pod názvem Ze stínů Banánovníků.

O konci Jiřího Johanidese v českém esportovém prostředí se hovořilo již v roce 2023, kdy oznámil pauzu na dobu neurčitou. Ještě v témže roce se ale za mikrofon vrátil a stihl i závěrečné MČR. „Na rozdíl od minulého roku je tohle rozloučení definitivní. Není to jen pauza, abych si odpočinul, je to zkrátka a dobře rozloučení se světem esportu jako takovým,“ potvrzuje jasný záměr v jednom z posledních souvětí videa.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi fandili a podporovali mě. Budu jen a pouze rád, pokud budete fandit těm, kteří to nyní přebírají a kteří tu komentátorskou káru potáhnou dál, protože to fandění fakt pomáhá, oni si to zaslouží,“ vzkázal svým příznivcům v závěru.
Jako jeden z mála dostal Bananides šanci s českým komentářem vycestovat i na zahraniční turnaje I Zdroj: Facebook @bananidez
Pod příspěvkem Jiřího Johanidese se téměř okamžitě začaly rojit komentáře plné díků a společných vzpomínek. „Kamaráde, vždycky jsem tak tiše doufala, že to tady podržíš a že se vrátíš ke komentování čehokoliv, protože ve výsledku to byl jeden z důvodů, proč jsem se začla koukat na csgo, nebo proč mě bavilo ještě víc koukat na lolko,“ píše streamerka Charmie. „G.O.A.T. odchází. Bylo mi ctí s Tebou sdílet mic, a jsem vděčnej, že jsme si spolu dali i jedno finálko MČR,“ přidává se komentátorský kolega sTORM.

Racionálně se na konec Bananidese dívají i někdejší tahouni česko-slovenské komentátorské scény DeeThane s Dev1m. „Možná by to chtělo, aby se v českým esportu začalo dávat komentátorům a lidem, kteří esport tvoří tak, aby měli šanci se tím uživit a začít to tady budovat do budoucna dlouhodobě. Aby lidi jako ty, kteří se tady potí dnem a nocí a fakt chtějí, aby to tady nějak vypadalo a snaží se, neměli důvod odcházet, protože nejsou dostatečně ohodnoceni. To je bohužel smutný a kéž by se to jednoho dne změnilo a začaly se peníze dávat i do těch, na kterých to stojí,“ píše první zmíněný. Někdejší slovenský parťák aktuálního SINFLUENCERA svými slovy de facto potvrzuje DeeThanova slova.

Za službu Bananidese poděkovaly i organizace Sampi a SINNERS, vyjádřila se i velká část hráčů a ostatních lidí s konexemi na tuzemský esport. „Přeju hodně štěstí dál v životě banáneee, budeš czsk esportu neskutečně chybět,“ shrnul stroze, přesto však výstižně sniper Blogg1s.

Z pozice esportových kolegů touto cestou děkujeme Jiřímu za jeho přínos české scéně, jeho nadšení i humor. Zároveň mu přejeme mnoho úspěchů v osobním životě i na nové kariérní cestě!

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.