League of Legends

LoL po patchi 12.10 - jak vypadá soloQ meta a co se vyplatí hrát?

LoL po patchi 12.10 - jak vypadá soloQ meta a co se vyplatí hrát?
31. 5. 2022
  |  

Nový durability update v League of Legends slušně zamíchal s nejhranějšími champy. Velké změny několika championům pomohly a jiné zase dost oslabily. Kteří jsou tedy největšími vítězi po 12.10?

TOP

Fiora

Fiora má ve svém kitu jako jeden z mála championů % max hp true poškození. Celkové zvýšení armoru a životů jí tedy na oponentech úplně nezajímá. Naopak Fiora přidanou výdrž dost ocení - delší fighty ji vyhovují a pro nepřátelský tým je teď s Fiorou ještě těžší se vypořádat. Společně s vysokým skill ceilingem a outplay potenciálem se z Fiory stal jeden z nejlepších carry picků na toplane v rukou správného hráče.

Swain

Nedávno prošel mid-scope updatem, který měl za úkol prosadit ho na sololinkách. A to se Riotu podařilo! Menší manacosty a možnost nekonečného trvání ultimátky v kombinaci s bonusovými staty do early a lepší výdrží dělají ze Swaina battle mága jak se patří. Čím delší fight, tím lépe pro Swaina.

Singed

Singed byl hratelný i před durability updatem, ale často se musel na toplane schýlit k minimální interakci s oponentem na lince a farmit miniony mezi enemy věžemi - tzv. proxy farmení. Přidání výdrže mu tuhle slabou fázi odstranilo a i díky silné itemizaci (rylais, demonic embrace), se z něho stává velmi silná volba. Nehledě na to, že skvěle funguje v chaotickém soloQ a dokáže pořádně frustrovat nepřátelského topaře a rozpoutat zmatek ve fightech.

JUNGLE

Wukong

I v minulém patchi byl Wukong silnou volbou, ale teď je na tom ještě lépe. Buffy na výdrž mu pomohly podobně jako většině bruiserů a po jeho předchozích buffech nabízí opravdu hodně. Silný clear a efektivní ganky, plno mobility, dobrá 1v1čka i teamfighty, obrovský snowball potenciál, díky W možnost iniciovat a gankovat z překvapivých úhlů a itemy mu taky vyhovují. Zkrátka silný a poměrně lehký pick!

Lillia

Další champ ze skupiny dobré DPS, krátké cooldowny, ale před patchem toho moc nevydržela. Po updatu větší počet delších fightů a přidaná výdrž pomůžou Lilli využít plný potenciál jejího kitu. % max hp poškození, silná a rozmanitá itemizace a možnost jít rychle dovnitř a ven z fightu aniž by oponenti mohli pořádně zareagovat díky obrovské rychlosti pohybu. To vše dělá Lilliu po patchi jedním z top junglerů!

Mordekaiser

Sice poměrně netradiční pick v jungli, ale stále velice efektivní. Mordemu přidaná výdrž jako DPS champovi pomohla, má rychlý clear a po lvlu 6 “outplay” tlačítko na Rku mu ulehčí každý fight. S Mordem se toho taky nedá moc pokazit a je zkrátka snadný na zahrání. K tomu silná itemizace z něj dělá těžko zastavitelného junglera.

MID 

Veigar

I když jeho potenciál někoho smazat ze 100-0 trochu klesl, tak to není vše, proč byl Veigar dobrý. Přidaná výdrž mu pomůže dostat se přes jeho nejslabší fázi a tou je laning phase, vesele stackovat ability power a být pak nezastavitelný ve fightech. Veigarova klec je jedním z nejsilnějších spellů a pokud je použivaná správně, tak oponentům neskutečně ztíží celou hru. Veigar je poměrně přímočarý champ, což ho dělá také silným. A nesmím zapomenout na možnou itemizaci do tanka po itemech jako everfrost, rabadons a void staff např. do Anathemas Chains, Gargoyle Stoneplate - tank Veigar, co má stále dost poškození je noční můra.

Zilean

Asi každý ví, jak dokáže být dobře zahraný Zilean v enemy týmu frustrující. AOE stun, slow a speedup a k tomu ještě revive. Zilean vyniká v tom, že nepustí enemy moc ke hře a pokud je spárovaný se silným carryčkem, tak díky jeho kitu mu usnadní celou hru potahat. Zileana zvlášť po přidané výdrži je velmi těžké jakkoliv potrestat pokud je správně zahrán.

Kayle

Jedno z největších hyper carryček v LoL se raduje. Všechno nasvědčovalo tomu, že Kayle nový patch dost pomůže a taky že pomohl. Dokonce už musela dostat menší nerf, ale stále zůstává jedním z nejlepších picků. Prvních 5 levelů stačí přežít, což je teď snadnější, od lvlu 6 by neměl být problém v klidu farmit, po lvlu 11 je z ní už slušné carryčko a na lvlu 16 nemá soupeře na Riftu. Kromě obrovského DPS, co poskytuje tak správně použitá ultimátka dokáže vyhrát celý fight.

MARKSMAN

Kog’maw

Jeho slabiny v early game po přidané výdrži již nejsou tak znatelné a díky obrovskému DPS ve fightech nakrájí kohokoliv z enemy týmu. Absolutní monstrum se z něj stává, pokud má v týmu např. Zileana nebo Lulu. Kvůli absenci mobility jsou teď populární napůl tank buildy s itemy jako Riftmaker nebo Titanic Hydra, doplněné o Rageblade, Runaans Hurricane, Wit’s End a BOTRK. Taky i přesto, že je to scalující pick, tak určitě nemá pomalý náběh a už velice brzo ve hře se z něj stane carry, na které si enemy musí dávat pozor.

Twitch

Twitch podobně jako Kog’maw měl příliš těžkou cestu lanephase. To nový patch za něj vyřešil a tenhle krysák se častěji dostane na klíčové itemy a rozjede v soloQ peklo. Nejenom, že je to silné hypercarry, ale zároveň Twitch může plnit roli playmakera a assasina díky jeho kamufláži a přidané rangi na ultimátce.

Jinx

Jinx z Arcane! Po velkých nerfech na linku nám Jinx tak trochu vymizela, ale já si myslím, že to bylo i docela neprávem a po tomhle patchi Jinx dostala životy do early nazpět. Podobně jako Kog’maw obrovský range a hypercarry potenciál, skvěle využívá taky passivku, aby mohla po prvním killu ve vyhraném fightu ho celý vyčistit. Ultimátka je long range nuke a Chompery stejně jako Zap skvěle doplňují její kit pro trochu peelu a další chase potenciál. Výborný waveclear díky Qčku rovněž přichází často vhod.

SUPPORT

Senna

Support Senna neboli fasting Senna co nefarmí a přenechává farmu svému parťákovi je podle mě dlouhou dobu opravdu silným pickem a tento patch vystřelil Sennu ještě výš. Častěji přežije bez újmy linku a pak už exceluje ve fightech s nejen obrovskou utilitou, ale i poškozením. Velká flexiblita v buildech, možnost hrát se standardním marksmanem ale i champy jako Tahm Kench, Wukong nebo Cho’gath a nekonečný scaling dělají Sennu i po hotfix nerfu silným pickem.

Sona

Pokud měla Sona jednu slabinu, tak to byla výdrž v early game - byl to champ převlečený za caster miniona. Nový patch tuhle slabinu zmírnil a Sona může pohodlněji proplout linkou a pak být heal botem pro svůj tým. S ultimátkou může najít velké playe, ale to pomalu ani není třeba - vše je o nekončícím spamu W a E.

Brand

Z trochu jiného soudku než předchozí 2 supporti, Brand vlastně ani tak support úplně není. I když nebude farmit, tak z něj bude téměř plnohodnotné carry s neskutečným AOE poškozením do fightů a jeho damage často zaskočí enemy botlane. Díky stunu nabízí aspoň i trochu CC a jeho kit má v základu tolik poškození, že není nutné mít velké množství itemů.


Zdroj úvodní fotografie: Riot Games
Author photo
Tomáš Anděl Komentátor, analytik a bývalý poloprofi hráč LoLka