CS2

Leckr si dává pauzu! Uvidíme vicemistra ČR ještě na serveru, nebo už pouze v roli analytika?

Leckr si dává pauzu! Uvidíme vicemistra ČR ještě na serveru, nebo už pouze v roli analytika?
3. 5. 2024
  |  

Michal "leckr" Kadlíček toho za svou bohatou kariéru stihl mnoho. Na domácí scéně mu sice unikl titul mistra ČR, s Entropiqem v roce 2022 bral alespoň stříbro. Třikrát však opanoval COOL Ligu a vyzkoušel si i zahraniční angažmá. Dosavadní kariéru zakončil smutným angažmá v ENTERPRISE. V současné chvíli se leckr kromě full-time práce věnuje tvorbě podcastu Rank UP se svým kolegou blogg1sem a k vidění byl i na českém analyst desku PGL Majoru v Kodani.

Po osmi letech na scéně si Michal "leckr" Kadlíček dává od profesionálního hraní pauzu. Aktuálně čtyřiadvacetiletý hráč prozatímní konec oznámil prostřednictvím sociální sítě X. "18 135 nahraných hodin, 2445 dnů od mého prvního zápasu na HLTV, 12 vyhraných turnajů," shrnul leckr svou kariéru krátce v číslech. Tu se rozhodl oficiálně přerušit poté, co mu v ENTERPRISE oficiálně vypršela smlouva a stal se volným hráčem.

Příspěvek kromě čísel ale obsahuje i obsáhlý text, který fanouškům osvětluje důvod Kadlíčkova odloučení od profesionálního hraní. "Jednoduše jsem vyhořel a ztratil jsem tu vášeň, kterou jsem vždy měl. Už na začátku mé "kariéry" jsem si řekl, že pokud někdy nebudu ten stejný přehypovaný tryhard leckr, který místo spánku hraje DM a hledá nový smoky a taktiky, tak s tím přestanu a dám si pauzu. Ten moment bohužel i přišel, " prozradil.

Po čtyřech měsících bez angažmá se leckr věnuje full-time práci, která je podle jeho slov blízká esportu. "Mojí denní náplň tvoří sledování CS zápasů, tudíž jsem více než blízko momentální CS metě a pořád vše sleduji, jen z jiné pozice." Sledování Counter-Striku pro leckra přitom pro další působení na scéně může být klíčovou výhodou. Společně s blogg1sem se leckr ukázal na analyst desku českého vysílání kodaňského Majoru, v tomto tandemu navíc chtějí i nadále někdejší hvězdy tuzemské scény tvořit svůj podcast Rank UP. 

"Chtěl bych na závěr poděkovat úplně všem, s kterýma jsem měl tu čest pracovat. Děkuji všem spoluhráčům, organizacím, trenérům, ale hlavně vám fanouškům, kteří tvoříte celý esport víc, než si opravdu myslíte, " zakončil Kadlíček své vyjádření.

První krůčky na scéně

Leckr se poprvé výrazněji mezi známými jmény ukázal už v roce 2016, kdy se sestavou týmu CzechRaisers urval na Ostarava Championshipu třetí místo. Tehdy bylo brněnskému rodákovi pouhých šestnáct let a startoval na turnaji se jmény jako blade, twist nebo Kozlik, kteří tehdy hájili barvy eEriness. 

První zajímavější angažmá přišlo v roce 2017. Po třetím místu z UniConu s mixem Panoramix, kde hrál společně s blogg1sem, neodmítl volání GUNRUNNERS. Tahle štace ale výrazněji pozdější zvučnost leckrova jména naformovala. Tým ve složení leckr, twist, desty, ZED a mikigoalie sice vyhrál pět tisíc na červnovém PLAYzone One Night Standu, o dva měsíce později už ale na kvalifikaci do Tiger Masters Season 3 kolem leckra startovala jiná sestava, což na úspěch nestačilo.

Rok 2018 a podpis s BRUTE

Zatímco u GUNRUNNERS se leckrovi nevedlo, rok 2018 měl být tím zlomovým. Už v únoru s mixem Make Money Not Friends (leckr, blogg1s, Kozlik, luko, vergiL) opanoval UNIZA Masters a následoval odrazový podpis s BRUTE.

S tehdy relativně novou organizací na scéně se leckr začal pravidelně účastnit předních českých turnajů. Ve třetí sezoně 1.COOL Ligy z tohoto angažmá bylo po prohře 0:2 proti eXtatus dělené třetí místo, ve čtvrté sezoně BRUTE dokonce došli až do finále. Mezi jednotlivými sezonami COOL Ligy si BRUTE ve složení leckr, capseN, daxen, kinzo a NEOFRAG odskočili do polského Štětína, kde na Polbit Arena Tournamentu získali v převážně polské konkurenci stříbro. Medailový úspěch však nedokázala sestava s MAXXem a vergiLem, kteří nahradili capseNa s NEOFRAGem, zopakovat na MČR, kde skončila na čtvrtém místě.
V druhé polovině roku 2019 čekal leckra přestup do eSuby, kde si zahrál s HenkkymG I Zdroj: esuba.eu

Přestup do eSuby a titulová sezona

I přes čtvrté místo z brněnského MČR byla sestava BRUTE považována mezi konkurencí za nebezpečného soupeře. Své kvality hráči potvrtili na UNIZA Masters 2019, kde ve finále BRUTE zdolali VENI VIDI VICI 2:1. S mixem top3, který byl plný IGL, leckr opanoval i Y-Games2019, na což v dresu BRUTE navázal titulem z páté sezony COOL Ligy. Po sérii neúspěšných pokusů o kvalifikování se do Evropy se cesty leckra s BRUTE rozešly. Tehdy devatenáctiletý Michal Kadlíček tak zamířil do eSuby. 

Modrá krev sice leckrovi kolovala v žilách jen půl roku, za tu dobu ale stihl vyhrát čtyři turnaje. Tím prvním byl srpnový PLAYzone One Night Stand, který byl předzvěstí zajímavých titulů. V září se v dlouhodobé COOL Lize eSuba radovala z titulu po finálovém vítězství 2:1 s Inside Games, jen o měsíc později se pak organizace stala mistry Slovenska. Titulová mánie se protáhla i na Tiger Masters Seson 5, kde eSuba ve finále zdolala Team Moops 2:0 a odnesla si 50 000 korun.

Vše směřovalo ke kýženému titulu z MČR, na brněnské akci ale eSuba selhala. Ve čtvrtfinále modré hvězdy prohrály proti někdejším spoluhráčům leckra z BRUTE 1:2, což je odsunulo mimo nejlepší čtyři týmy turnaje. Po tomto výsledku si sice Kadlíček zlepšil náladu svým vítězstvím na Ostrava Championshipu, který byl však v porovnání s MČR pouhou náplastí na obrovský smutek.
První polovinu roku 2020 strávil leckr v dresu německé organizace NLG I Zdroj: Hospodářské Noviny, Tomáš Škoda

Německo volá

V Česku i na Slovensku je hned několik hráčů, kteří se v průběhu své kariéry chtěli podívat do Evropy, ale jejich sen se nenaplnil. To ovšem není osud leckra, který se v lednu roku 2020 upsal německé organizaci No Limit Gaming. S novým týmem kolem sebe se leckr aklimatizoval relativně rychle, hned na konci prvního měsíce totiž NLG vyhráli uzavřenou kvalifikaci na Mistrovství ESL, v únoru pak otevřenou kvalifikaci na Merkur Masters. Na papíře tým sice disponoval zajímavým potenciálem, který však nakonec na serverech nepotvrdil.

S postupujícím časem četnost prvních míst upadala. Nejlepším výsledkem tak bylo dělené páté místo z dalších kvalifikací na Merkur Masters, celé angažmá pak skončilo sedmým místem z Mistrovství ESL. "Je sice fajn, že můžu mít v Německu peníze a podobně, ale zdaleka se tam necítím tak dobře jako dřív. Jde o to, že Němci mají svůj vlastní styl CSka a já nejsem absolutně zvyklý callovat jak gob b," komentoval tehdy pro web PLAYzone.

Nová organizace, nová příležitost

Po konci leckra v NLG bylo jasné, že s největší pravděpodobností dojde k návratu na domácí scénu. Ale ke komu? SINNERS začali na začátku roku ukazovat svou týmovou sílu a zbytek týmů se jen marně snažil nové tempo stíhat. Nová konkurence přišla s příchodem značky Entropiq. Organizace Martina Kabrhela dlouho otálela s představením Counter-Strikové soupisky, scénou se ale nesla zpráva o možném podpisu sestavy tehdejšího týmu Projekt F, za který leckr hrál.
Mladí a hladoví, sestava Entropiqu měla být hlavní konkurencí pro SINNERS
V polovině srpna se Counter-Striková veřejnost dočkala a leckr s AJTTem, capseNem, daxenem a HONESem byli pod křídly kouče forjiho oznámeni jako nová akvizice zelených masek. Nová sestava Entopiqu debutovala čtvrtým místem z CS:GO Fight Night Season 2 po prohře s 100PingGods, na domácí scéně pak zažili úspěšnou premiéru po výhře 2:1 nad BRUTE v zářijovém PLAYzone One Night Standu.

V dlouhodobé Sazka eLEAGUE Fall sice Entropiq skončil až na šestém místě, před listopadovým MČR ale sestava vedená leckrem po vítězství nad týmem Pompa ovládla Polish Esport Cup a snažila se načasovat svou formu na blížící se mistrovství. To bylo, vzhledem k pandemii COVID-19, zahráváno v online prostředí a zpětně na něj hráči příliš pozitivně nevzpomínají. Někdejší leckrův spoluhráč capseN tvrdí, že úspěch z roku 2020 nepočítá. Entropiq totiž na turnaji zářil, ve skupinách přehrál Sampi a ENTERPRISE, podlehl pouze proti SINNERS. Sestava kolem leckra navíc uspěla i v semifinále proti Eclotu a šlo se na finále. Odveta skupinového střetnutí proti SINNERS se hrála ve formátu BO5, Entropiq v něm ale zvládli vyhrát pouze jednu mapu a museli se smířit se stříbrem.
Neúspěšnou sezonu 2021 zachránila COOL Liga I Zdroj: Entropiq

COOL Liga bez prohry mapy a série druhých míst, česká sestava hrála i tak v Entropiqu druhé housle

Po stříbrné sezoně se z týmu poroučel daxen, kterého v sestavě nahradil MoriiSko. S odchodem daxena jako by odešla i relativní forma týmu. Entropiq sice pod vedením leckra opanoval Community Cup od REPUBLEAGUE a následně skončil druhý na MČR Tour Spring, až do poloviny května však kromě COOL Ligy nikde nevyčnívali. Právě COOL Liga byla přitom pro EIQ veleúspěšná. V jejím průběhu ale přišla, pro českou sestavu nepříliš pozitivní, zpráva o podpisu CIS sestavy, čímž domácí soupiska dostala přídomek Entropiq Prague a byla odsunuta na druhou kolej.

I přes tyto trable, které v budoucnu nedělaly dobrotu, Entropiq Prague vyhrál devátou sezonu 1. COOL Ligy bez ztráty jediné mapy a ukázali, že je s nimi třeba stále počítat. V podobné formě se prezentovali i na ligových zápasech Sazka eLEAGUE, kde skončili druzí za SINNERS. I v červenci vše vypadalo skvěle po vítězství na Polish Esport Cup Summer 2021. Po letní pauze navíc Entropiq Prague s nově podepsaným KWERTZZem urval stříbro z desáté sezony 1. COOL Ligy a  stejný cenný kov si odnášel i z Online části Sazka eLEAGUE.

Závěr sezony už byl ale o něco horší, na finálové LAN akci Sazka eLEAGUE Entropiq Prague přehrála eSuba poměrem 2:0 a na oblíbeném MČR v Brně zůstaly zelené masky daleko za očekáváním. Ve svém prvním zápase Entropiq Prague čelili Dynamu Eclot, které však vyhrálo 2:0. Stejným poměrem pak sice Entropiq uspěl proti GLORE, v zápase o postup do play-off ale snahy na účast vy vyřazovací části utnulo znovu Dynamo.

Sezona 2022 Entropiqu Prague a leckrovi nevyšla

Zatímco v roce 2021 mohli diváci slavit alespoň jeden titul a sérii medailí, následující sezona žádné turnajové vítězství nepřinesla. Entropiq Prague se marně pokoušel kvalifikovat do evropských turnajů, ve kterých nefigurovala hlavní CIS sekce a skřípalo do i na domácí scéně. Tým se sice kvalifikoval do hlavní části Tipsport CS Bratislava, v ní ale skončil až na chvostu. Zázrakem tak byl bronz z jarní části Sazka eLEAGUE, kde Entropiq skončil nad Dynamem Eclot.

Na podzim pak z eLEAGUE odešel Entropiq po LAN turnaji na čtvrtém místě. Alespoň částečná satisfakce přišla na MSR v Nitře, kde sestava ve složení leckr, MoriiSko, sesL, AJTT a xicoz skončila třetí. Podobnou metu ale Entropiq Prague neatakoval na MČR v Brně, kde po prohrách s eSubou a Universe skončili ve skupinové části. 

Psychicky náročný byl i turnaj v dresu české reprezentace, který se uskutečnil na Bali. Ta se po těsných prohrách s Německem a Belgií poroučela z turnaje a sice měla možnost objevovat krásy ráje na zemi, avšak podle slov samotného leckra by preferovala pokračování v turnaji.

Pro leckra navíc následoval i hořký konec v organizaci. S tou se nedomluvil na pokračování spolupráce a pro sezonu 2023 si musel hledat nové působiště.
Svou dosavadní kariéru zakončil leckr v ENTERPRISE I Zdroj: ENTERPRISE

Labutí píseň v ENTERPRISE jen s jedním bronzem

Služeb leckra tak na začátku roku 2023 využila organizace ENTERPRISE. Ta se po odchodu eLiVa a konci mezinárodní sestavy musela porozhlédnout po nových akvizicích a ve spolupráci s leckrem složili sestavu s M1keym, systemem, zur1sem a Pechynem. ENTERPRISE tak výborně využili situaci na přestupovém trhu, když využili dva volné vicemistry z eSuby, dali šanci zur1sovi a z původní sestavy si ponechali adaptabilního systema.

I přes sílu sestavy na papíře to příliš nefungovalo. EP se sice kvalifikovali do Elisa International Spring 2023, ale v hlavním turnaji skončili až v třetí desítce. Na hranici té první pak končili ve většině ostatních turnajů. Výjimka přišla v červnu, kdy v druhé divizi turnaje European Pro League Season 9 ENTERPRISE uhráli alespoň třetí místo, avšak v jiné sestavě. Ještě v první části sezony totiž M1keyho s Pechynem vystřídal manguss a MoriiSko.

Změnou sestavy EP prošli i na podzim. Krátce před startem druhé části roku na pozici AWP přišel  capseN a leckr kolem sebe začal akumulovat hráče, se kterými se mu hrálo dobře. Tým však v mnoha turnajích nestartoval a i po výsledkové stránce to nebyla žádná sláva. Za jediný úspěch by se dalo považovat čtvrté místo na MSR, kde jejich cestu turnajem ukončila nově složená sestava UNiTY. Na MČR pak EP skončili už ve skupinách na dělené sedmé pozici a sezonu tak zakončili neúspěchem, po kterém bylo třeba něco změnit.

Změnilo se ale, možná až překvapivě, úplně vše. ENTERPRISE od projektu vedeného leckrem upustilo, mangusse poslali do Sampi a zbytek sestavy buďto ukončil kariéru, nebo zatím nenašel nové působiště. Výjimkou není ani leckr, který však nevyloučil svůj budoucí návrat do role trenéra či jiné funkce v esportu.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.