CS2

Král roku 2023 bez koruny, Dynamu Eclot chyběla jen nejcennější trofej

Král roku 2023 bez koruny, Dynamu Eclot chyběla jen nejcennější trofej
11. 1. 2024
  |  

Před několika dny se kalendář překlopil do roku 2024 a ještě před startem nové sezony je stále aktuální téma hodnocení té uplynulé. Vrata za posledními turnaji v CS2 se v prosinci hlasitě zavřely nejen na světové, ale i domácí scéně. V sérii článků jsme mapovali výsledky předních českých týmů a jejich celkovou cestu letošním rokem. V uplynulých článcích této série jsme se ohlédli za majoritní většinou tuzemských týmů. Přišel tak čas zanalyzovat počínání finalistů posledního MČR. Jako první na paškál vezmeme Dynamo Eclot.

Dynamo Eclot  bude možná zpětně vzpomínat na rok 2023 jako na skvělou jízdu. Týmu se pod vedením trenérů Dzejkyho a replaye dařilo vyhrávat všechny domácí turnaje, na konci sezony však z MČR odcházeli jako stříbrní. Z pohledu průniku do Counter-Strikové Evropy se ale Dynamu příliš nedařilo. Občasné úspěchy předčila neúčast v mnoha turnajích pořadatele CCT, kde se DNE objevilo v uplynulém roce jen dvakrát.

Sestava Dynama Eclot

Z pohledu soupisky bylo Dynamo Eclot v roce 2023 jedním z nejdisciplinovanějších týmů. Rudé blesky na začátku roku posílily pozici AWP podpisem izraelského Guye "anarkez" Trachtmana a do zbytku první poloviny roku po změně sahat nemuseli. To se změnilo s příchodem podzimní části sezony. Dynamo dostalo příležitost angažovat v Evropě skončivšího Adama "NEOFRAG" Zouhara, který v týmu nahradil Dytora. Podpis jediné akvizice určil konečnou podobu sestavy po zbytek roku.

Domácí scéna

Dynamo hned od začátku ukazovalo, že bude na domácí scéně v roce 2023 považováno za silného hráče s mnohými esy v rukávu. Tím pomyslným esem byl sniper anarkez. Jeho sílu pocítili soupeři již v invite-only kvalifikaci na Tipsport CS:GO Praha I. Tou Eclot prolétli po skalpech eSuby, Sampi a Entropiqu. Na počáteční souboje sezony navázali i ve skupinové části úvodního turnaje. Tam předčili 16:7 SINNERS AC a v souboji vítězů hraném formátem BO3 následně zdolali Cryptovu 2:0.

V play-off turnaje přišly problémy. Za velké je ale nazvat nejde, čistý průchod turnajem bez ztráty mapy Dynamu sice zhatili jak Sampi, tak i Cryptova. Oba zmíněné týmy DNE zdolalo 2:1 a následné finále proti SINNERS pak zvládli bez ztráty mapy - 2:0.

Stejné tempo tým kolem IGL K1-FiDy nastolil i ve skupinách Tipsport CS:GO Bratislava. V cestě jim sice stály celky ENTERPRISE a Entropiq Future, oba své soupeře však Dynamo z hlediska získaných vynulovalo. Stejný scénář byl k mání i v hlavním městě Slovenska. Alespoň tedy v semifinále proti Entropiqu. Improvizovaná soupiska hráčů se zeleným ornamentem na prsou rozjetému vlaku Dynama Eclot nebyla schopna vzdorovat a po dvou mapách padla 0:2. O něco více se ošívali SINNERS. Ti dokonce vyhráli úvodní mapu zápasu, v dvou následujících však těsně padli.

Letní pauza na kráse herního přednesu Dynama Eclot nic neubrala. Na MSR DNE z pozice nasazeného týmu přesvědčivě předčili ENTERPRISE 2:0 a poměrem 2:1 v souboji o finále přehráli SINNERS. I přes extrémní vyrovnanost finále proti UNiTY také mířilo do kapes svěřenců replaye. Ti po nevídaných pětadevadesáti odehraných kolech zvedli pohár pro mistra Slovenska nad hlavu za výsledku 2:0 na mapy.

Vítězná euforie pokračovala i na Tipsport CS Praha II. Ve skupinách sice plán obhajoby titulu z Bratislavy po prohře s Entropiqem v BO1 sérii nabral vodu, vítězství nad Cryptovou a UNiTY ale Dynamo posunulo znovu do play-off. A tam už Eclot řádili. V prvním zápase i přes gradující formu soupeře předčili Sampi 2:1, prohra stejným poměrem proti SINNERS je však poslala do Lower Bracketu. V něm i přes zdravotní indispozici K1-FiDy vynulovali Sampi a s Dytorem, který do Prahy dorazil jako náhrada za FiDu přeběhali SINNERS ve finále na dvou mapách.

Před MČR tak Dynamo prokazovalo skvělou formu. Drobný zádrhel sice přišel v jeho skupinách proti SINNERS AC, kde Eclot prohráli 1:2, v následných BO3 ale ENTERPRISE i SINNERS AC v odvetě porazili 2:0. V Brně se v semifinále porvali s UNiTY. Divácky zajímavý duel DNE opanovalo 2:1, v grandfinále však navzdory nespočtu matchpointů padli 2:3 a na turnaji skončili po čtyřech letech znovu druzí.

Zahraniční scéna

V zahraničí se Dynamo Eclot za rok 2023 příliš neukázalo. Začátek sezony se pro DNE nesl ve znamení kvalifikací na velké turnaje, z nichž nejblíže byli postupu na OMEN WGR Challenge. Mimo kvalifikace bylo pro Dynamo nejlepším umístěním dělené sedmé místo na European Pro League S6. Obdobné výsledky pokračovaly až do června, kdy na Y-Games PRO Series 2023 Eclot ukořistili bronz. Stejný cenný kov během letní přestávky obhájili i v Lorgar Cupu.

Dynamo Eclot sice výsledkově nezářilo, i tak se málem podívalo do známé ESL Pro League, kde je dělil jediný úspěch v zápase proti Eternal Fire od postupu mezi světovou špičku. Na ESL Pro League S18: European Conference nakonec skončili na dělelém třetím místě. Drobným odpustkem byl alespoň triumf v European Pro League S9, kam byl tým pozván. Posledním cenným kovem v uplynulé sezoně bylo stříbro z polského Polska Liga Esportowa Superpuchar 2023, kde DNE ve finále jen těsně nestačilo na Pompu. Poté se rudé blesky Dynama Eclot ukázaly ještě na několika dalších online turnajích, mezi elitu se ale znovu nepodívaly.

Budoucnost a bilancování

I přes absenci mistrovského titulu z Brna rok 2023 zvládlo Dynamo Eclot na jedničku. Organizaci sice prvenství z MČR stále uniká, nicméně někdejší soupiska za sebou nechala snad rekordní výsledek. Pro rok 2024 se DNE rozhodlo putovat jinou cestou. Organizace Petra Dědka ml. podepsalo do svého středu nové posily. Z Entropiqu se na domácí scénu vrátil David "forsyy" Bílý, kterého obklopuje česká dvojice noobiq a Dytor. Největší změna ale přišla podpisem dvojice zahraničních hráčů, kteří však oplývají zkušenostmi s naší scénou. DNE se upsal Švéd kreaz a Rumun Blytz.

Největším úskalím těchto podpisů může být absence jednoznačného IGL. O callování se podle svého vyjádření sice bude starat forsyy, nicméně odchody K1-FiDy a Valencia se v dlouhodobém horizontu mohou projevit negativně.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.