CS:GO
League of Legends
Zajímavosti

Kompletní vzkaz CEO Bersen Hoxha fanouškům: Jedno z nejtěžších rozhodnutí v celé historii eSuby

Kompletní vzkaz CEO Bersen Hoxha fanouškům: Jedno z nejtěžších rozhodnutí v celé historii eSuby
12. 1. 2023
  |  

Šok, zmar, smutek... Některá slova, která doprovází poslední hodiny na domácí (nejen CS:GO) esportové scéně. Organizace eSuba se rozhodla zejména z finančních důvodů ukončit podporu full-time CS:GO sestavy a také významně omezit další sekce. Jak zní kompletní vyjádření CEO?

Na dalších řádcích naleznete kompletní vzkaz CEO organizace eSuba, ve kterém Bersen Hoxha zdůvodňuje ekonomická i personální rozhodnutí, která doprovází poslední hodiny. Organizace se rozhodla rozprodat kompletní CS:GO sestavu a také významně omezit podporu dalších herních sekcí

„Vážení eSubáci, 

V životě každého sportovního i esportovního týmu přichází řada emocionálních momentů, radost a opojení z vítězství, ale také smutek a zklamání z proher. Dnes je mou nemilou povinností se na vás obrátit se zprávou, která patří do té druhé kategorie a není příjemná pro nikoho, komu v žilách koluje modrá krev. Rozhodnutí, která jsme v rámci managementu museli učinit, byla jedna z nejtěžších v celé historii eSuby. 

Jsou to opatření, které jsme byli nuceni přijmout s ohledem na aktuální vývoj odvětví a ekonomickou situaci ve světě. Ačkoliv se nám v posledních letech dařilo v obchodní činnosti meziročně růst, tempo, kterým rostou náklady na provoz týmů na té nejvyšší úrovni, je aktuálně mnohonásobně vyšší. Z druhé strany to není reflektováno tempem růstu tržeb v odvětví. Ať už se jedná o příliv sponzorských peněz, tak hlavně prostředky na podporu týmů ze strany organizátorů lokálních soutěží významně zaostávají. Tyto pomyslné nůžky se zároveň kvůli přílivu kapitálu od velkých investorů stále více rozevírají. Vždy jsme byli hrdí na to, že jsme schopni financovat náš chod vlastní obchodní činností. V tuto chvíli je to však při aktuální celosvětové ekonomické situaci neudržitelné. Dopad ekonomiky našich klíčových partnerů na rok 2023 má bezprostřední vliv i na naše hospodaření. 

V roce 2023 budeme zeštíhlovat a zefektivňovat celou naši organizaci. V rámci herních titulů se budeme soustředit pouze na dva nejpopulárnější tituly, LOL a CS:GO. Největší dopad pak tato rozhodnutí mají právě na CS:GO, kde jsme se rozhodli nepokračovat s full time sekcí. 

Naše nová strategie v této hře bude zaměřená na výchovu a rozvoj mladých talentů. Jedná se o oblast, kde již mnoho let cítíme obrovský potenciál pro posun celé scény a které se zatím na lokální scéně nikdo dostatečně nevěnuje. Tento koncept jsme měli v rámci naší strategie již dlouhodobě zabudovaný, aktuálně jej však chceme ještě více akcelerovat. Mladí hráči tak budou dostávat šanci i v rámci těch nejvyšších soutěží. Jsme si vědomi, že v krátkodobém horizontu to může mít vliv na výkonnost naší sekce, jsme však přesvědčeni, že v dlouhodobém horizontu se nám podaří vychovat hráče, kteří budou opět dobývat přední příčky. Rádi bychom tímto krokem navázali na svou práci s mladými hráči v minulosti, a přivedli na scénu další nadějné talenty jako sAvana nebo M1key. Pevně věříme, že svou hrou budeme i nadále bavit všechny naše fanoušky a že příběhy, které budeme od této chvíle společně vytvářet, budou hodné modré krve. 

Zde je na místě poděkovat všem, kteří se na dosavadních úspěších v rámci CS:GO podíleli. Ať už jde o sestavu blogg1s, Desty, Pechyn, luko, M1key a Levi, kteří na podzim útočili na nejvyšší příčky na MČR či Sazka eLEAGUE, tak i všem, kteří jsou neodmyslitelně spjatí s historií eSuby v čele s benq1m, novopečeným členem síně slávy. 

Počínaje letošním rokem začíná nová éra CS:GO v eSubě a je potřeba hledět kupředu. Zájmem managementu je především, abychom mohli eSubu vídat na scéně minimálně dalších 18 let. K tomu podnikáme veškeré naše kroky. 
Děkujeme za pochopení a věříme, že nám zachováte přízeň.”

---------------------------------------

Organizaci i hráčům se zaslouží více než poděkovat za hezké chvíle se CS:GO a přidat přání, aby se tradiční tuzemská značka na mapu nejvyššího domácího CS:GO opět brzy vrátila.

Zdroj úvodní fotografie: esuba.eu

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.