CS:GO

KOMENTÁŘ: PR má v MOUZ připraveny podmínky pro úspěch, nesrovnávejme jej však s frozenem

KOMENTÁŘ: PR má v MOUZ připraveny podmínky pro úspěch, nesrovnávejme jej však s frozenem
1. 8. 2023
  |  

KOMENTÁŘ VOJTĚCHA “WANGO” PRESE | Po několika týdnech spekulací bylo na závěr července hotovo. Organizace Cryptova a MOUZ dotáhly veškeré podmínky vzájemné dohody o přestupu mladého českého hráče Oldřicha “PR” Nového do věhlasné organizace. V ní dostane unikátní příležitost ukázat, zda je opravdu dalším generačním talentem tuzemské Counter-Strike scény. Nesrovnávejme jej však s frozenem, jeho cesta může být jiná, a přesto stejně úspěšná.

Mladý český hráč reprezentoval několik menších tuzemských organizací, posléze se v roce 2022 předvedl v Dark Tigers a následně zamířil do Cryptovy. Právě ta obětovala jeho věk a nemožnost hráč některé turnaje vůči šanci ukázat velký prospect domácí scény v jiném soupeření (ligách a turnajích). Ten po pár měsících dává české scéně sbohem a míří do světa.

"S MOUZ jsme se oficiálně dohodli na přestupu, byť bylo více zájemců, ale odpadla konkrétní nabídka a PR tuto destinaci taky preferoval. My jsme mu rozhodně nechtěli bránit v dalším rozletu. Je to velký talent a my máme radost, že jsme ho pomohli spoluobjevit a rozvinout. Moc mu držím palce, ať se mu daří," komentoval přestup do MOUZ NXT exkluzivně pro Sazka Esport dosavadní CEO Cryptovy Michael Blažík. 

Talentovaného hráče si vyhlédla organizace MOUZ, která je známá svoji prací s mladíky a v letech minulých patřila k nejlepším academy celkům světa, když několikrát ovládla prestižní WePlay Academy League. Systematická práce, posuny hráčů ať již do jiných organizací, tak do hlavního celku MOUZ, zdobí tento klub a nyní může všech benefitů využít i zmíněný Oldřich “PR” Nový.

Namátkou můžeme zmínit několik jmen, která zvládla přechod v rámci organizace do hlavního týmu. Jednou z velkých transformací byl posun izraelského hráče Doriana “xertioN” Bermana, který vydržel v MOUZ NXT takřka přesně rok (06/2021 - 08/2022), což je u většiny dalších velmi podobné, a od postupu výše pracuje v hlavním týmu společně také s maďarským hráčem Ádámem “torzsi” Torzsásem, který se i přes kritiku v celku udržel i po letní výměně. Dost možná za to může muž, který šel jinou cestou.

Organizace MOUZ vyslala totiž na zkušenou polského mladíka Kamila “siuhy” Szkaradeka do GamerLegion v srpnu 2022, kdy přeskládávala svoji academy sestavu. On se v novém působišti uchopil na jedničku a po výrazném roce, ve kterém zazářil se svými spoluhráči také v rámci BLAST.tv Paris Major a po 11 měsících se vrátil zpět “domů”, do organizace MOUZ.

Příkladů je ovšem mnohem více. Ať již těch úspěšných, které převládají, tak těch méně úspěšných, jako například angažmá Huberta "szejn" Światły, ten se jako stand-in posunul do Illuminar Gaming, od ledna je však opět bez angažmá. Oldřich “PR” Nový má motivace a vzorů více než dost. Teď jen musí úspěšně angažmá uchopit, a nejen on, ale i lidé kolem něj a v organizaci věřit dlouhodobosti projektu. Většina úspěšných přestupů z NXT do hlavní sestavy totiž proběhla přibližně po roce hraní v academy projektu.

Je ale potřeba říct si, že nemusí být nutně úspěšným cílem pouze případný další posun českého hráče hned na tier1 scénu, stále z toho může být velmi solidní angažmá v TOP 20, TOP 30 či 40 světového celku. I to je víc, než se podaří drtivé většině hráčů napříč různými regiony. A stále to může být, i vzhledem k jeho věku, postupná cesta vzhůru.

Zároveň je důležité dodat, že PR prostě není frozen. V mnoha ohledech může vypadat jako velmi podobný talent a prospekt domácí Counter-Strike scény. Jeho starší slovenský kolega ze stejné organizace, který nyní táhne hlavní sekci MOUZ, byl vždy více než generačním talentem. Vždyť už ve věku, kdy většina jeho vrstevníků maturovala, byl on ověnšován řadou titulů, včetně toho z MČR a dalších domácích akcí a mířil za tier 1 angažmá. Naopak PR bude zřejmě budován jako dlouhodobý projekt a jeho cesta může být postupná a eskalaci směrem k tier 1 Counter-Strike může nabrat postupně. 

Závěrem je potřeba říct, že ne každý zápas se povede a o mladém týmu to platí dvojnásob. MOUZ NXT před sebou mají měsíce tréninku a postupného progresu, je potřeba tedy dbát na dlouhodobost a hned neházet flintu do žita. Do platí do hráčích, expertech i fanoušcích, kteří budou zápasy s českým zastoupením nyní sledovat. Nezbývá než věřit a fandit!

První zápas MOUZ NXT i s českým talentem v akci můžete sledovat již dnes (úterý) od 13:00 proti ruské sestavě 9 Pandas v CCT Central Europe Series 7.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.