CS:GO

Komentář: Organizátor může zvát koho chce. Reakce na (ne)pozvání jsou však přes čáru

Komentář: Organizátor může zvát koho chce. Reakce na (ne)pozvání jsou však přes čáru
2. 2. 2022
  |  

KOMENTÁŘ VOJTĚCHA "WANGO" PRESE | První vlna kontroverze na tuzemské CS:GO scéně v roce 2022 na sebe nenechala dlouho čeka. Trochu paradoxně nečekaně vyvolala vlna pozvánek do REPUBLEAGUE Season 3. Některé z nich, zejména od možných účastníků, byly však přes čáru.

Nová sezona turnaje, který nabízí prizepool přesahující  $100,000 se blíží a s ním i stoupá napětí. V roce 2022 je totiž česko-slovenská scéna přiřazena do "poolu" týmů ze zemí V4. Ve zkratce to tedy znamená, že nebudou otevřené kvalifikaci pouze pro samotnou CZ/SK scénu, ale v jednom také pro Polsko a Maďarsko. Velmi těžké tak bude pro nepozvané celky do turnaje proniknout, možná taky proto včerejší oznámení části pozvánek vyvolalo takové reakce.

Do první fáze (closed kvalifikace) turnaje byly pozvánky z regionu V4 celky SINNERS, ENTERPRISE, Budepest Five a Entropiq Prague. Úvodní otázka je tedy jasné: Nechybí nějaký polský celek? Další pozvánky totiž potvrdily celky Apeks, ENCE, Sprout a ForZe (do hlavní fáze pak prozatím Entropiq a Eternal Fire). Chybějící celek z řad našich sousedů však může být ještě doplněn, vše záleží od rychlosti toho, jak týmy pozvánky (ne)přijímají.
První pozvánky do REPUBLEAGUE Season 3 | Zdroj: Facebook @REPUBLEAGUE
Přeskočme formality, všem je nad míru jasnější, že největší vlna reakcí se snáší na to, jak by měly být poskládány pozvánky pro česko-slovenský region. Zde se však musíme podívat na to, co (si já osobně myslím) rozhoduje o pozvánkách do mezinárodních turnajů. Kromě samotné výkonnosti celků, která co si budeme podívat, není se startem roku (z pohledu CZ/SK) ideální, může totiž rozhodovat i historická zkušenost organizátorů s celky, jejich prezentace směrem ven, plnění závazků vůči turnaji a mnoho dalších faktorů.

Skutečně tak nemusí rozhodovat ani Eplayer ranking tuzemských týmů, ani postavení v tom mezinárodním od HLTV v otázce, koho si do svého turnaje pozvat. Nakonci dne totiž ta volba bude vždy na adminech a organizátorech, koho ve své lize (nebo turnaji), ať již z jakýchkoliv důvodů, chtějí. A pochopitelně ANO, může se stát, že pozvánku z důvodu nezájmu nebo vytíženosti někdo odmítne, o čemž my smrtelníci pochopitelně ani nemusíme vědět a vidíme až pak finální soupis pozvaných celků.

Některé reakce, z obou stran, byly však posléze na sociálních sítích krapet přehnané. Hráči a management celků si totiž zároveň musí uvědomit, že si potenciálně zavírá cestu k dalším pozvánkám, když bude nevybíravě vyjadřovat veřejně na adresu kohokoliv jiného.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.