League of Legends

KOMENTÁŘ: Máme se zlobit na Entropiq? Proč se v EMEA nedaří

KOMENTÁŘ: Máme se zlobit na Entropiq? Proč se v EMEA nedaří
19. 8. 2023
  |  

Máme být naštvaní na BRUTE a Entropiq? A na eSubu? Proč nedokážeme konzistentně uspět na EMEA Masters a klesá úroveň naší ligy?

JE TO POKAŽDÉ V EVROPĚ TAKOVÁ BÍDA?

Ne. Tohle byl nejlepší rok, který jsme kdy v EMEA Masters měli. Turnaj v dnešním formátu (trošičku upraveném a s jiným seedingem, ale play-in + main stage pro ERLs) známe od roku 2019. V tom roce byl náš mistr nasazen do hlavní fáze. AS Trenčín ani eSuba nepostoupili a eSuba vyhrála jedinou mapu proti slabým eNsure, mistrům baltské ligy. Pak jsme o místo v main stage přišli.

V roce 2020 na jaře eSuba postoupila do main stage přes příhodnou skupinu a italskou dvojku Racoon, v main stage šla 0-6, v létě z těžké skupiny v play-ins nepostoupila. Rok 2021 byl nejsušší, eSuba neprošla z play-ins ani na jaře ani v létě, v obou případech z velmi těžkých skupin. 

V roce 2022 jsme po sloučení baltské ligy s Polském dostali dva týmy do play-ins. Zároveň ale díky penězům ve Francii, Španělsku i Německu začala růst úroveň lepších ERLs natolik, že se nám skrz těžké playins nepodařilo do main stage protlačit jediný celek. Entropiq i eSuba alespoň na jaře a v létě postoupili z play-in skupiny, PRM a LFL tým pak ale vystavil stopku.

2023 je tak výsledkově nejlepší rok. Na jaře eSuba postoupila z play-ins, což se českému týmu povedlo od roku 2020 poprvé, tam sice vyletěla 0-6, ale naděje byla zpět. A ačkoliv to Entropiq nepotvrdili, doplnili rok alespoň o postup z play-in skupiny do playoff bo3. Dohromady se tak jedná o nejúspěšnější rok Hitpoint Masters v EMEA. 
První CZ/SK účast v EMEA Masters | Zdroj: Leaguepedia

JE TO DŮVOD K OSLAVĚ A DŮVĚŘE ŽE ROSTEME? 

Ne. Chybí kontext. A taky s kým se chceme srovnávat. Pokud nám nestačí být lepší než Benelux. To je totiž momentálně jediná liga, před kterou jsme zcela značně lepší. 

Pak ještě balkán. Nesledovaná liga bez fanoušků, peněz, prestiže a komunity, kterou máme u nás doma. Ano, balkánu se nedaří postupovat a uspět docela podobně jako nám, přímé srovnání ale příjemné není. Balkán přišel o main stage slot později, Diamant dal naší dvojce 2:0. Není tolik dat ke srovnání, každopádně jsme hodně podobní.

Co Portugalsko? Problém. Portugalský tým postoupil do main stage z play-in podruhé v řadě, teď v přímém srovnání s naší jedničkou, která měla být hráči, zkušenostmi i výkony papírovým favoritem. Minulý rok v obou play-inech postup ze skupiny, pak konec. Přesto, obrovský růst. Portugalsko je v Evropě lepší než my. 

O dalších ligách se nemá smysl bavit, Macko vyhráli skupinu main stage, Dsyre přešli přes FUT, Itálie září. Řecko tradičně postupuje díky Anorthosis. NLC má stále místo v main stage a pokaždé zajímavý tým i přes downgrade na minor ligu. Možnost konkurovat jakékoliv major lize? Ani omylem. Nerosteme.
Finále Elite Series | Zdroj: Elite Series Twitter

JAKTO? VŽDYŤ MÁME CZ/SK HRÁČE NA TOP ÚROVNI, DVA SUPERTÝMY, SLEDOVANOU OBLÍBENOU LIGU. 

Tady jde jen polemizovat. Pro globální kontext, české především, ale regionálně cz/sk lolko znamená hodně. Jezdíme na Worlds,naši LEC hráči jsou základ týmů, máme kouče v legendárních top týmech, v ERLs máme vítěze i finalisty. Nic z toho ale nepomáhá naší lize.

Naše liga je slabá a top týmy na velké střety v Evropě nepřipraví. Ano, nejlepší týmy mají kvalitní scrimmy, ale ty nijak důležité střety nesimulují. Pokaždé když přijdou, jsme už od zahájení draftu krok pozadu v nevýhodě. Každý rok máme jeden tým, který to u nás přejede a vypadá skvěle, druhý tým často vypadá decentně. EMEA ale nemá slabé celky ze spodu tabulky. 

Na české týmy je obrovský tlak. Nevěřte nikdy rozhovorům, hráči to nesmí přiznávat. Ten tlak je ale gigantický, i když nevyslovený. Organizace se snaží aby nebyl, ale už jen tím, kolik peněz se do toho snaží v krizi sypat, pak tlakem fanoušků ale především tlakem kariéry, kdy úspěch a ukázání se v EMEA pro našince znamená často jedinou šanci dotáhnout to výš. Máte to v hlavě, ať s tím bojujete jak chcete. Oprostit se zatím nedokážeme.
Humanoid | Zdroj: Riot Games

MÁME SE TAK ZLOBIT NA ENTROPIQ?

Ano. Je to esport a prohry a výhry se stávají. Kdo ukazuje prstem na jednotlivce a jejich chyby, je vulgární vůči nim či týmu, vyhrožuje a píše hovadiny na Twitch chatu, je debil. Ale zlobit se musíme. Potřebujeme výsledky, bojujeme o růst esportu a naší ligy každý den. Pokud tu máme tým, co vyhraje 3/4 splitů, většinou je stompne, vyhraje Sigma cup, má EX-LEC hráče, obrovské talenty, obrovské peníze a možnosti, prostě ten jeden postup udělat musí. 

Být zklamaný a mluvit o neúspěchu není nenávistné chování, musíme to umět. Entropiq si situaci určitě vyhodnotí sami, třeba někdy dostaneme odpovědi, proč to za ty dva roky nešlo. Za mě se ale jedná o příběh skrývající největší zklamání v historii domácí ERL.
Sestava týmu Entropiq | Zdroj: Entropiq

MÁME SE ZLOBIT NA ESUBU?

Ano. Dávám ji sem ještě před Brute, abych mohl jen krátce shrnout, že se jedná o podobný příběh jako Entropiq, jen kratší, protože eSubě musíme být taky zatraceně vděční za postup do main stage na jaře. Nepostup do samotných EMEA Masters je ale taky výbuch, o kterém musíme mluvit. Jasně, stalo se, ale špatný to prostě se sestavou, jakou eSuba má, je taky. Věřím, že by si v EMEA Masters vedla lépe.

MÁME SE ZLOBIT NA BRUTE? 

Spíš ne. BRUTE napsali úžasný příběh, ubojovali se skvělými fanoušky famózní postup, všechna čest. 0-6 na EMEA Masters? Blbý, ale bez růžových brýlích očekávaný. Není chyba BRT, že jim to takto sedlo, že vyřadili eSubu a prostě byli druhým nejlepším domácím týmem v létě. Jo, aspoň jedna výhra by bodla. Ale tato sezóna byla zcela nad plán.
Tynx | Zdroj: eSuba

CO POTŘEBUJEME? 

Peníze. Ale ne na supertým. Potřebujeme víc dobrých týmů, s dobrými podmínkami, nabitějšími sestavami, kvalitními importy, full time programem. Dva nestačí. Jasně supertým se taky hodí, ale to není dlouhodobé a udržitelné řešení a je to spíše o pokusu růstu organizace, než celé ligy. 

DOSTANEME TO? 

Krátkodobě nejspíš ne. Protože esport není ziskové odvětví v tvrdých číslech. A lidí, kteří ho umí prodávat a dávat partnerům hodnotu, je tu bohužel moc málo. Velcí partneři totiž zisk neočekávají, chtějí odvětví podporovat a být součástí růstu, diverzifikují na něm svoje marketingové strategie, odvětví je baví. Jen jediný tým u nás pochopil výhodné spojení týmu s velkou úspěšnou funkční agenturou a dokáže tým spojit tak, že je i s drahou sestavou sportovně udržitelný. 

Týmy financované velkými byznysovými hráči stojí jen na jejich vášni a důvěře v růst odvětví. To zcela v pořádku, tak funguje i tradiční sport, je to ale v recesi nesmírně problematické. Ve světě teď nejsou na esport peníze jako v období růstu, naši malou ekonomiku to zasahuje výrazně. Pokud se vlastníkům týmů ekonomicky přesto daří, esport je jejich vášeň a chtějí ho dál dotovat, patří jim obdiv a naše díky. Ale bez smysluplného zapojení komerčních partnerů to není udržitelný růst scény.
Prague Champs 2022 | Zdroj: Mastercard

CO NÁM NEJVÍC CHYBÍ? 

Osobnosti a show. Peníze potřebujeme, jsou základ. Ale ty přichází se zájmem lidí o naše odvětví. Zájem přitahují příběhy, lidé, show ke sledování. Tu doma ale prostě nemáme. Hráči se nesnaží o budování vlastního jména, hodnoty, online prezence. Bez fulltime inhouse programů se nedá pro týmy dělat dlouhodobý zajímavý behind the scenes obsah. 

O tvorbu obsahu se snaží komentátoři a hráči po konci kariéry, ale to je týmům úplně k ničemu. Schválně, kdo je největší showman naší ligy, kdo jsou zajímavé osobnosti mezi hráči a trenéři, co dělají, jak se starají o své jméno a odkaz, aby třeba mohli nějak pokračovat po konci hráčské kariéry, aby byli dražší a chtěnější pro týmy i díky online dosahům a partnerům. 

Hrozně to tu chybí a sledovat jen zápasy bez vztahu k týmům, hráčům, lize, to časem omrzí. Nestačí dobře klikat, ačkoliv je to základ. Potřebujeme full package.

CO DĚLAT? 

Makat a myslet na celý esport. Tohle je osobní výzva. Celé naše odvětví máme všichni v ruce, ať děláme cokoliv, třeba jen fandíme a sledujeme náš oblíbený esport. CZ/SK komunita je skvělá, věrná, vděčná, 99% zcela převyšuje to 1% toxických hlupáků. Umíme se ubránit podvodníkům, podporovat kvalitu, chodit na eventy. Tak proč je nás tak málo těch, kteří se pro ni snaží něco dělat. A generovat hodnoty, kterí přitahují publikum, tím finanční partnery a tím peníze?

Jasně, je to šílená dřina, je potřeba konzistence, kvalita, originalita, kdoví co ještě, ale těch děr na trhu je tu ještě obrovský množství. Všichni máme velkou zodpovědnost, esport si musíme zasloužit a makat na něm, nebo budeme mít brzo po zábavě. Zvlášť dnes, v období krize. Na obzoru je totiž velký přerod naší League of Legends scény, o tom třeba zase někdy příště. Může nám to uškodit, může nám to pomoct, je to jenom na naší chuti se rozvoje esportu u nás účastnit.

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč