League of Legends

KOMENTÁŘ: Éra eSuby je definitivně pryč. Dosáhne ale nový král na úspěchy v Evropě?

KOMENTÁŘ: Éra eSuby je definitivně pryč. Dosáhne ale nový král na úspěchy v Evropě?
6. 7. 2022
  |  

KOMENTÁŘ WANGA: Éra eSuby je definitivně pryč. Dosáhne ale nový král na úspěchy v Evropě? | eSuba dlouhé roky před sebe v žebříčcích domácího League of Legends nikoho nepustila. Až do chvíle, než přišli Entropiq. Bude to však stačit opět jen na domácí scénu nebo tentokrát i Evropu?

Od startu profesionalizace League of Legends scény u nás tu byl jediný celek, který bral triumf za triumfem. Tým eSuba. Desítky úspěchů z domácí ligy Hitpoint Masters, kde to byly jen jednotky případů, v nichž se eSuba neradovala, doplnily další úspěchy. Ovšem ty se zdá s přelomem let 2021 a 2022 skončilo.

Kromě triumfů v nejvyšší domácí lize Hitpoint Masters se eSuba radovala na turnajích jako MČR 2017, MSR 2017, MČR 2019, titul za €150,000 přišel v Maďarsku na V4 Future Sports Festival 2018, v neposlední řadě se také "hegemon" domácí scény radoval z titulu na MSR 2021 a také ovládl eLEAGUE Winter Cup 2021. Poslední měsíce na domácí scéně však jasně ukazují, že éra skončila. 

eSuba dokázala ve finále zmíněného eLEAGUE Winter Cup 2021 porazit v premiérovém turnaji tehdy nově oznámenou soupisku Entropiq, od té doby se však domácí scéna obarvila do zelena. A navíc to vypadá, že největším vyzyvatelem Entropiq není eSuba, ale tým Dynamo Eclot.

Entropiq zvládli v jarní části Hitpoint Masters 2022 Spring (jak po základní části, tak zejména v play-off), stejně tak tým dominoval Prague Champs 2022 a v neposlední řadě zvládl také finále eLEAGUE Summer Cup 2022, když porazil 3:2 Dynamo Eclot.
Dominantní podívaná proti domácím týmpům je jedna věc, konfrontace s Evropou druhá. Ani eSuba v době své dominantní éra nedokázala udělat příliš velkou díru do světa, tedy minimálně do Evropy, když nepočítáme V4 Future Sports Festival, ale pouze EU Masters. Nejlepší bylo 9. - 12. místo v rámci European Masters Summer 2019, jinak tým sbíral umístění zejména na hraně druhé a třetí desítky. 

Entropiq dokázali ve své premiérové sezoně EU Masters uspět v rámci skupinové fáze Play-in a dostali se do Knockout Stage. V ní však padli hráči s Unicorns of Love SE v poměru 0:2 a byl nadějím konec. 

Účast a konfrontace s evropskými týmy jsou důležitou součástí cesty za úspěchem. Triumfy na domácí scéně jsou jedna věc, a to týmy eSuba, Fraternitas a další dokazovaly dlouhé roky, dostat se však do popředí evropské soutěže je však druhá věc. A o to složitější.

Entropiq také bojují s tím, aby mohli hráči hrát z Prahy klíčové zápasy v sezoně. Například při Prague Champs chyběl v sestavě turecký jungler Mustafa "Rames" Korkmaz, a právě absence hráče může hrát svoji roli zejména při evropské konfrontaci, kdy značná část soupeřů využívá možnosti společných gaming kanceláří.

Nezbývá však než věřit, že týmy, které vyšleme v rámci léta do EU Masters dokáží zajistit kvalitní umístění, čímž vylepší pozici česko-slovenské ligy v evropském kontextu. 

Zdroj úvodní fotografie: Web organizace Entropiq

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.